diumenge, de desembre 30, 2007

SENTO CURIOSITAT - BONDIA 31/12/07

NO ES DEIXIN ENGANYAR.

El passat dia 20 de Desembre es va aprovar per fi la llei de Comptabilitat dels empresaris, cosa que em va alegrar com a comptable que sóc, encara que no m’ acabi d’agradar del tot, i encara manqui la publicació del Pla Comptable. Però crec que ja era hora pel país i per la transparència que hem d’oferir.

Però vet aquí, que l’ endemà mateix, tot treballant i escoltant Andorra7ràdio, vaig sentir, desagradablement, com ja hi havia qui es volia aprofitar de la situació.

Relato els fets.

Un senyor, que es va presentar com a President del col·legi de comptables (que dit de pas, NO EXISTEIX), enganyava als empresaris tot afirmant:

Que la comptabilitat havia de ser avalada obligatòriament per un comptable “llicenciat”, i que Andorra mancarien uns 1.000 comptables, ja que al “FALS” col·legi només n’ eren uns trenta...

Prèvia trucada per part meva a la mateixa ràdio, es va veure en l’ obligació de rectificar en quant a l’ obligatorietat dels empresaris de contractar un comptable.

Encara espero però, la rectificació a la segona trucada efectuada a la mateixa ràdio, per explicar que dit col·legi no existeix.

Amb el present escrit, a banda de desacreditar totalment al senyor que va efectuar aquestes declaracions, enganyant i posant la por al cos als empresaris del país. El que pretenc es tranquil·litzar als mateixos empresaris i explicar les coses com Déu mana.

La llei de comptabilitat era necessària i fins i tot imprescindible, i no ha de fer por a ningú. Però el que no es pot permetre, es que, amb una llei que si comporta l’ obligatorietat per als empresaris de dur una comptabilitat, enganyar als mateixos empresaris i aprofitar la situació per a fer “negoci”.

L’ article 3 de la mateixa llei diu:

“ La comptabilitat ha de ser directament portada per l’empresari o per les persones que aquest mateix autoritzi i sense perjudici de la seva responsabilitat”.

Empresaris,

Espero que amb aquest escrit estiguin mes tranquils, encara que si els aconsello que:

Contractin un comptable, per la seva seguretat i la de la seva empresa, i que aquest sigui un professional veritable, que n’hi ha mes de trenta. I que tinguin cura de que aquest professional, no sigui un aprofitat de la situació. Tinguin molta cura a l’hora de contractar al seu comptable, i procurin que aquest no sigui una persona que es fa passar per President o membre d’un col·legi inexistent.

Si existeixen en canvi Associacions, entre les que figura la nostra: “Associació Comptables del Principat”, que els garantirà que el professional que contracten sap fer la seva feina.

També existeixen comptables, que sense formar part de cap associació coneixen sobradament també la seva feina. I que aquests no cal que siguin Francesos, o hagin estudiat a França. Afirmacions gratuïtes que també va fer aquest “suposat” President, tot dient que a Espanya, qualsevol era comptable.

Això si, si la seva empresa requereix d’una auditoria, aleshores si que hauran de buscar una persona llicenciada i col·legiada, i externa a la seva empresa. Aquest, només serà el cas de les Societats que compleixen dos de tres supòsits molt concrets. Tampoc ha de preocupar a ningú aquest tema.

I sàpiguen també que si la xifra anual del seu negoci es inferior a 100.000 euros, queden exclosos de la obligació de dipositar els seus comptes en el Registre de Dipòsit de Comptes.

No fos cas que sortís també algun aprofitat que els digués que estant obligats a “pagar” el seu segell.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

1 comentari:

Anònim ha dit...

hola Miquel,

a http://andorralandia.blogspot.com s'ha enllaçat el teu bloc si no tens inconvenient.