dimarts, de març 09, 2010

SENSE PRESSUPOST


NO HI HA PRESSUPOST.

Finalment no hi ha hagut cap absència misteriosa, ni cap “mal de panxa” figurat, ni cap necessitat fisiològica “repentina”, ni cap vot estrany en contra del propi grup... No s’ha votat el pressupost.

Com que el nostre cap de Govern no esta per la labor de dissoldre el Consell i convocar per tant eleccions, tirarem doncs amb dotzenes parts.
En principi el problema no hauria de ser tant greu com pretenen els socialdemòcrates i es podria “anar fent”. Però ells mateixos ja ho han convertit en un greu problema per a molts empresaris. Ja s’han “encarregat” de que es produeixi un “bloqueig” efectiu.

De fet ja fa dies que estan anunciant que no es podran pagar les factures, tot donant la culpa als “altres”, per la mancança de pressupost.
I això és una fal·làcia, una mentida, un engany, una estafa i una il·legalitat.
Des de diversos departaments de Govern, i ja abans de la no aprovació pressupostària, ja s’estaven passant comandes a diversos proveïdors amb l’avís de que no cobrarien si els polítics no es posaven d’acord i no s’aprovava el pressupost.
En aquest cas era segurament per “forçar” amb la por als empresaris andorrans a demanar l’entesa i la conseqüent aprovació del pressupost. En aquest sentit anava destinada també la enquesta publicada just el dia abans de la votació pressupostària.
A partir d’ara ja començarà a ser una estafa.

La Llei General de les Finances Públiques diu ben clar en el seu article 22, punt 3 que : “Govern pot posar en vigor les despeses d’inversió previstes en el projecte de pressupost pendent d’aprovació i que ja havien estat aprovades amb caràcter de despeses plurianuals”.

No és cert doncs l’anunci efectuat en data 17/12/2009 pel cap de Govern que la no aprovació del pressupost comportaria la paralització de 45 milions de euros. Com tampoc és cert que no es puguin pagar les factures de despeses corrents. Seguint aquest exemple tampoc s’hauria de pagar la nòmina dels funcionaris.

Si es produeix aquesta manca de pagaments es produirà un efecte en cadena que comportarà greus problemes i que pot forçar a dissoldre el Consell. Si es produeixen retards en els pagaments l’efecte en cadena serà el mateix i les conseqüències igualment greus.
Però lo pitjor de tot es que tant si es deixa de pagar com si no, tant si es paga aviat com tard, de ben segur moltes empreses resultarà que “treballen” per Govern. Recordin que això ja va passar una vegada i recordin el que va comportar.
Hi haurà moltes empreses que aprofitaran la situació per deixar de pagar, serà inevitable. La bola s’anirà fent cada cop més grossa i la “cadena” més llarga.
I la culpa no haurà estat dels “altres” sinó de tots plegats.

Si afegim aquest greu problema a la crisi econòmica, a les obligacions comptables, als impostos indirectes, a la imposició directa i a la gran quantitat de morosos i “jetes” que tenim al país l’efecte pot ser devastador.

Penso que tots aquests danys col·laterals no es produirien si es convoquessin eleccions Generals, tothom esperaria els resultats de les eleccions i les mateixes dotzenes parts no provocarien aquests efectes, es pagarien les factures a Govern i els empresaris no utilitzarien aquesta excusa per deixar de pagar ells també.

Però com no serà així perquè hi ha una persona obstinada en no deixar la “plaça”, per molt que ara es treballi conjuntament en la reforma fiscal, quant aquesta arribi ja existiran moltes empreses que hi hauran deixat la pell i aleshores moltes altres també la deixaran.

En fi, potser que aquesta és la manera que han triat per fer la “neteja” accelerada de personal “sobrant” i amb els que quedin anar “tirant”.
Personalment ho veig així, tot plegat ha estat una manera de solucionar l’excés de residents, la manca de feina i el país.
Al final, tot són estratègies. No fa gaire ja ens varen dir des de Govern que s’havien destruït un total de 5.000 llocs de treball però que no afectava l’atur ja que la majoria havien marxat del país.
Quants llocs de treball es destruiran ara ?

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.