dimarts, de desembre 15, 2009

EL CORREU DE FINANCES


CONSULTES A FINANCES.

Your message
To : Govern
Subject : Consulta
Sent : Fri, 20 Nov 08:51:19 +0100
Did not reach the following recipient(s) .
Govern on Fri, 20 Nov 2009 08:51:25 +0100
No s’ha pogut lliurar el missatge perquè la bústia del destinatari és plena.


Aquest és el missatge que apareixia continuadament quant s’intentava passar una consulta via mail al departament de Finances del nostre Govern, al menys durant tota una setmana.

Ja sé que ens trobem en un moment complicat i delicat del panorama financer i fiscal andorrà, per les recents lleis que han entrat en vigor : les dels impostos indirectes, que ja fa temps que “cuegen” i hauríem d’estar-hi acostumats però encara anem molt “peixos”. La de la comptabilitat dels empresaris, que ja farà gairebé un any que esta en vigor i no ho sembla en absolut. La nova llei de la CASS, que va entrar el mes passat en vigor, i gairebé ningú ho sap encara, o la desconeix completament.

Sé perfectament també que encara serà més complicat quant s’aprovin les següents lleis : l’impost a les societats, l’impost a les activitats econòmiques i la de modificació de la llei de comptabilitat.
Encara que es tracti de projectes, els comptables ja els hem de començar a estudiar i conèixer-los.
Per cert, els comptables hauríem de saber amb exactitud abans d’acabar l’any el llindar exacte per a poder dur la comptabilitat simplificada. Més que res per a “simplificar” la nostra feina.

Els empresaris estan preocupats i els comptables també ho estem, doncs s’apropa el tancament comptable de l’exercici, després vindrà l’aprovació i el dipòsit de comptes i tenim molts dubtes. Imagino que per aquest motiu la bústia de finances sempre estava plena. Llàstima que el nou executiu no hagi continuat la pàgina de tràmits amb les preguntes més freqüents i les respostes. O potser serà que fa molt de temps que no obre el correu, per no haver de atendre a les consultes ?

És possible que la bústia de finances sempre estigui plena ?

Rotundament, no.
Senzillament es troba plena perquè ningú l’ha buidat, ningú ha obert el correu, al menys en tota una setmana. El departament de Finances és un autèntic desastre, fins al punt de duplicar pagaments ( per exemple ), i fins al punt de no descarregar el correu ja que són incapaços de contestar les consultes. De fet, ja varem trobar uns fets similars amb l’anterior Govern, quant havien de entrar en vigor les lleis dels impostos indirectes, allò era un “caos”. I ara amb el nou Govern torna a ser-ho.
Volen la comptabilitat, pretenen posar sancions, però són incapaços de resoldre els dubtes.
Ara mateix sembla que ja no tenen la bústia plena però tampoc contesten les consultes.

Personalment, ja no tornaré a passar cap consulta, no sabré doncs si algú de Finances ha “gosat” buidar la bústia. No sabré tampoc si algú ha “mort” en l’intent, degut a que tota la paperassa acumulada l’hi ha caigut al damunt.
Val a dir que les mateixes consultes vaig passar a la Cambra de Comerç i Industria que va respondre immediatament el meu correu, anunciant-me que s’informarien i em donarien contesta. Cosa que ha fet, però és clar, tant sols poden donar-me la seva interpretació de les lleis. Suposo que s’han trobat amb el mateix problema que jo : la bústia de finances, plena.

A partir d’ara faré comptablement el que jo cregui convenient, o el que jo entengui de la meva interpretació de les diverses i contradictòries lleis. Ja vindran després els “atiborrats” de feina tècnics de Finances a dir-me si ho he fet bé o malament.

El problema consistirà en que si ho he fet malament, la sanció prevista en el règim sancionador a aprovar properament (si C.R o APC ho volen així), serà per al empresari i client meu. Jo em rentaré les mans i contestaré que Finances no ha aclarit els meus dubtes perquè tenia la bústia plena.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.