dimarts, d’agost 04, 2009

SENTO CURIOSITAT (BONDIA) - COMPTABILITAT


A ESPANYA NO HI ENTENEN EN COMPTABILITAT ?

Això no ho dic jo, ho diu una persona anomenada Guillem Matas, que per cert no tinc ni la mes mínima idea de qui es tracta (val a dir que ni ganes), que insinua ser el secretari d’un inexistent col·legi de comptables i tresorer de la Pime ( sort en tinc, de no formar part d’aquesta entitat).
Que passa a la PIME ? Es que tots són francesos ? O és que estant afrancesats ? No creuen que haurien de representar a TOTS els mitjans i petits empresaris del país ? Parlin francès, espanyol, portuguès... o qualsevol altre idioma ?

Aquest “senyor” ens afirma en un article al Periòdic d’Andorra en el seu apartat de política (no veig, sincerament que té a veure la política amb la comptabilitat) que : “caldrà més formació, ja que la gestió de tresoreria suposa un canvi per a la titulació de molts professionals del país”

Pretén aquest “senyor” insinuar que els professionals andorrans que hem estudiat a Espanya no tenim formació en tresoreria ? Que “dimonis” en sap de la formació que tenim ?

RES DE RES.

El mateix “senyor” continua dient que : “la majoria de comptables del país tenen una titulació espanyola i el model de gestió de tresoreria no existeix a Espanya”.

“Senyor Matas ( O “Matao”, ja no sé com anomenar-lo) :

Vostè ha estat algun cop a Espanya ? Vostè sap que és la tresoreria ? Vostè en té alguna idea del que significa ser un expert comptable a Espanya ? Que “diantre” en sap vostè de la formació que hem rebut a Espanya ? No existeixen a l’estat espanyol experts comptables ? Censors jurats de comptes ? I també bons comptables, administratius ? A Espanya no es porten bé els comptes, segons vostè ?

Sincerament penso que no (responen a la primera pregunta), vostè no ha estat mai a Espanya. Vostè no ha sortit mai d’Andorra, i com a màxim es deu haver arribat algun dia a passar unes hores estudiant a la seva “estimada” França. Si es que vostè ha estudiat mai.

Pel que ens diu aquest “senyor”, de que : “el model de tresoreria no existeix a Espanya”...

Aquí, la veritat és que ja m’han donat “espasmes” existencials.

Senyor “Matao”,
Vostè coneix, per exemple un programa anomenat Telematel ( Nomber One in Spain ), que basa tota la comptabilitat en la tresoreria i la gestió ?
Imagino que no, i continuo dubtant que vostè hagi estat mai algun cop a Espanya. Si vostè conegués quelcom dels programes espanyols, sabria que existeixen programes de tresoreria molt complerts, bons i reconeguts. Encara que personalment, jo no els recomano. Prefereixo un bon programa de comptabilitat que comporti tresoreria, a un programa de tresoreria (per molt bo que sigui) que comporti comptabilitat. Ho dic per experiència, doncs ja fa uns quants “dies” que treballo en la matèria.

Senyor “Matao”,
Si com insinua vostè, esta preparant propostes per passar-les a l’executiu, val més que les tiri directament a la deixalleria.
Nosaltres (la nostra associació, Comptables del Principat), també estem col·laborant amb Govern ( amb l’actual i l’anterior).

Pel que dedueixo de tot plegat és que el Sr. Matas “aquest” (Matao, per a mi), és que ens vol imposar plans comptables específics francesos, per fer la “primera pela”, quant la llei ens diu clarament que ni tant sols el Pla de comptes publicat per Govern és obligatori.

Vostè, Sr. Matao,
Si ho desitja, pot continuar doncs utilitzant els “seus” plans comptables francesos específics per la hostaleria i la construcció. No oblidi però, que el dipòsit de comptes l’ha de efectuar amb els models publicats al Bopa pel nostre Govern (no el francès), i en Català.
Per cert, a Espanya també existeixen programes de comptabilitat específics per sectors d’activitat.

Ho sabia ?

Un altre “apartat” del seu “discurs” ha despertat també la meva curiositat :

Perquè vol separar les empreses de serveis amb el comerç en el “llindar” de facturació per dipositar els comptes ?
Vostè creu que totes les empreses de serveis són : notaris, advocats, economistes, metges o comptables ?
No oblidi que un bar o restaurant (per exemple) és també una empresa de serveis i la immensa majoria facturen més dels 100.000 euros de “llindar” pel dipòsit de comptes ( i la comptabilitat simplificada). Perquè ells no han de poder dur una comptabilitat simplificada ? ( sempre segons vostè...).

Ja per acabar, senyor “Matao” :
No faci servir més el com de “col·legi”, doncs sap perfectament que aquest no existeix. Li agrairia que d’ara en endavant parli tant sols d’una associació, no d’un col·legi. Sap perfectament que la única diferència existent entre la “seva” associació i la “nostra” (Associació de Comptables del Principat) : Es que vostès no poden “veure” als espanyols ( personalment, a mi encara menys) i pretenen fer la “primera pela” enganyant al “personal”. I nosaltres tant sols pretenem treballar per al bé de les empreses del nostre país, sense demanar “exclusives”.

I personalment, penso que la seva manera de actuar i la de la seva associació perjudica greument al petit empresari i comerciant del país. Enlloc de facilitar-los la feina i tranquil·litzar-los, el que vostès estant fent és enganyar i atemorir.
Li recordo que la Llei de Comptabilitat és ben clara : Qui signa i diposita els comptes és l’empresari o propietari. No vulgui fer passar a tothom per la seva “caixa”.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

2 comentaris:

David Gálvez Casellas ha dit...

Com sempre, Miquel, i ja t'ho he dit en altres ocasions, et perden les formes. I és una llàstima. O no. Potser hi hauria coses que m'interessaria llegir i potser fins i tot al final conclouria que tens raó i tot. O part de raó. O que aportes arguments a la reflexió. Què passa? Començo a llegir i trobo la paraula "senyor" (així, entre cometes, com si fos un insult), "Matao" en lloc de "Matas", etc. i se'm passen les ganes d'acabar. Quin nivell! Així t'ho dic: avui no he acabat per mandra, per repetició de tics, per brometes cutres.

David Gálvez Casellas ha dit...

Ara sí, Calsina, et felicito. Abans havia entrat aquí a llegir el teu article d'avui... Com que no l'he trobat, me n'he anat a la versió pdf del BonDia i me l'he descarregat. Et felicito per l'article. A això em referia més amunt. El que has aconseguit avui (és evident que parlo per mi) és molt m'es efectiu que el que vas fer amb l'article de comptabilitat. Amb el de la publicitat enganyosa desenvolupes les idees correctament, no faltes el respecte a ningú i dius igualment de manera clara el que vols dir. Chapeau!