dimarts, d’agost 18, 2009

SENTO CURIOSITAT (BONDIA) - MOROSOS


ELS MOROSOS DEL PLA.

“El Govern liberal anterior no va obligar a pagar l’ISI als morosos”

Aquest és el “titular” del diari d’Andorra del dia 03/08/09 en la seva secció “nacional”.

Quant ho vaig llegir, la meva indignació va ser considerable. No per la notícia en sí, que ja és sabuda des de fa molt de temps per tothom, sinó per la forma de tractar el tema dels morosos i les explicacions de l’actual gabinet. Resulta que ara mateix tota la culpa de que existeixin morosos de l’ISI és del PLA (ara CR). “No ho diguin a ningú”... Però també resulta, que el CDA (ara APC), RD (ara encara menys definit) i el PS (PSD, PSA, o J&B “els que ara manen”), ¿no hi tenen res a veure amb els morosos? Als Verds i a la UNP (si és que encara existeix) els deixo “tranquils”, doncs ells segur que no hi eren.

¿Quants cops he reclamat en els meus escrits que es perseguís als morosos de l’ISI, als morosos de la taxa d’activitats econòmiques, als morosos de la taxa de tinença de vehicles ... als morosos en general ...?
No sóc jo (o era jo) qui havia de fer-ho.
¿Ho ha de fer el Govern que es troba, en el moment dels impagats, en “actiu”?
- De ben segur que si.
¿Ho ha de demanar l’oposició existent en aquells moments?
- De ben segur que també.
¿Ho ha fet algú?
- De ben segur que no.

Jo he estat durant molts anys, un dels “gilipolles” que ha pagat sempre els impostos, tots els impostos. I ha arribat un “moment” en el que ja m’he n’he cansat (com ha fet molta altra gent). ¿Perquè he de pagar jo, si existeix un munt de persones que no paga? ¿Si al cap de tres anys ningú em pot reclamar res en absolut ? ¿Si ningú em perseguirà mai? Són diners “tirats” a la “basura”.
No em serveix de res que ara, el nou Govern (dit socialdemòcrata) es dediqui e desvelar el que l’anterior Govern (dit liberal) va fer malament (o no va fer en absolut).

JO, DEMANO RESPONSABILITATS (un cop més)...

I tant responsable és el que no va fer res i es trobava al poder, com el que tampoc va fer res i es trobava a l’oposició.
¿Perquè durant quatre anys (per no allargar més l’agonia), el Partit socialdemòcrata no ha denunciat mai als morosos? ¿Perquè ara, enlloc de denunciar en fan una publicitat gratuïta a la premsa? ¿No serà, perquè tota la gent que no ha pagat els impostos fins ara, son tant liberals com socialdemòcrates, com pseudo-centristes? Tant sols cal fer un cop d’ull a la llista.

Els morosos que existeixen actualment a Andorra, no són del PLA, com ens vol fer creure l’actual Govern. Són andorrans o residents que no els dona la gana de pagar impostos (o potser no poden) i que saben perfectament que mai ningú els ha perseguit ni els perseguirà. I saben també que els que es trobaven aleshores a l’oposició no varen fer res perquè fossin perseguits.

¿Que vol dir la afirmació? : “Els empresaris i l’executiu actual constaten que n’hi s’ha fet res per cobrar els impagaments ni per controlar bona part de les liquidacions presentades. El nou gabinet ho vol corregir però una part pot haver prescrit”.
¿Vol dir, que a partir d’ara es faran les “coses” ben fetes?
Personalment, no se si riure o plorar (sempre dic el mateix, però aquesta és la “crua” realitat). No confio en l’anterior Govern, i menys confio en l’actual (del que fins al moment, tant sols he vist i sentit : retrets i queixes, enlloc de fets).
¿He de continuar pagant impostos?
¿Em perseguiran a partir d’ara?

HO DUBTO MOLT (però continuaré pagant, sóc “gilipolles”).

Els impagats de l’ISI del primer any potser ja hagin prescrit (tal com diu la meva “estimada” PIME). ¿No es podrien cobrar però, els posteriors i els actuals? Enlloc de publicar-los al Bopa. ¿No es podria destinar algun dels molts funcionaris de que disposem, a passar a cobrar?
Sobretot si tenim en compte que, la famosa llista de 316 deutors varen efectuar la declaració de variables de ISI i la d’inici d’activitats, han rebut la corresponent factura i no l’han pagada (¿no serà que els bancs han retornat els rebuts?).
Però, ¿i totes aquelles empreses que no han declarat? ¿On surten publicades?

Resumint,

Sincerament, penso que passarem aviat al model de IVA, en substitució del desastrós model de ISI, i encara estarem “igual”. Els “llestos” no hauran pagat res en absolut.

La solució :

Un registre de Comerç actualitzat, un registre de societats actualitzat, un dipòsit de comptes obligatori per tothom. No calen sancions, el que no figuri en aquests registres se l’elimina directament i s’ha acabat el “problema”.
Un IVA (enlloc de l’ISI), un impost de societats i un IRPF .
No calen sancions sinó eliminacions. El que no compleixi amb les necessàries obligacions ha de quedar descartat i sense dret a “negociar” o treballar. És així de senzill. I el que no estigui content, pot marxar a viure i treballar a França o a Espanya. Que ja li explicaran també com es fan les “coses”. O senzillament, desaparèixer del plànol ( o mapa).

El que voldria demanar, es que l’actual Govern no trigui massa en demanar i exigir (i sinó, sancionar), claredat a totes les empreses del país. Que no perdin més el temps en destitucions, nomenaments, declaracions, denúncies irrellevants i publicitàries, i vagin una mica més “per feina”, el marc fiscal no pot esperar més.

Si no volen denunciar (a la batllia) res en absolut ho acceptaré, sempre i quant vagin “per feina” (i aquesta feina, de moment no la veig per enlloc).

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.