dimarts, d’agost 25, 2009

SENTO CURIOSITAT (BONDIA) - MESURES DE REACTIVACIÓ.


LA MESURA ECONÒMICA NÚM. 7 DEL PLA.

Fa gairebé un any, el Govern que aleshores teníem, publicava 42 mesures de reactivació econòmica. La número 7 era una tarifa social per a la telefonia i l’electricitat. Deia el següent : “els ciutadans que compleixin els llindars del reglament de prestacions d’atenció social tindran l’electricitat i la telefonia a preus molt avantatjosos”.

Recordo que pocs dies més tard, en el programa de Andorra 7 ràdio “la pela és la pela”, dirigit per un bon amic, en Gabriel Fernández, comentava jo mateix que aquesta mesura econòmica era una ajuda “miserable”, que no era cap ajuda de la revitalització del país, que més aviat es tractava d’una caritat o un “insult”. Un any més tard, FEDA i SOM m’estan donant la raó.

Per FEDA :

Anunciaven que en gaudirien les llars catalogades com a domicili principal amb 3,3 KW de potència, assegurant que 1.000 llars de 30.000 gaudirien de l’avantatge.
Vaig comentar aleshores:
¿Qui pot viure amb 3,3 KW de potència elèctrica?, tot i explicant el consum mitjà dels electrodomèstics, que detallo a continuació:
(Aquests consums són mitjans, els més habituals i més aviat de gama “baixa”).

Nevera : 200 W.
Congelador : 300 W.
Rentadora : 2,5 KW.
Cuina : 2,2 KW.
Placa o encimera : 3,5 KW.
Forn : 2,6 KW.
Microones : 2,7 KW.
Rentavaixelles : 2,2 KW.
Calentador elèctric d’aigua : 1,5 KW.
Estufa : 2 KW.
Assecador de cabell : 1,5 KW.
Planxa : 1,5 KW.
Extractor : 0,5 KW.
Assecadora : 2,9 KW.
Torradora de pa : 1,5 KW.
...
Bombetes : molt poc.
Televisor : molt poc.
Aparell de música : molt poc.
Ordinador : molt poc.
...
¿Que es pot fer amb 3,3 KW ?
Doncs ben poc, a banda de mirar la tele, encendre algun llum i fer “anar” l’ordinador. I sinó, poden fer vostès mateixos els càlculs necessaris del mínim consum que necessitem en una llar en un moment determinat del dia.

Es clar, que si vius en la precarietat, tampoc pots tenir masses electrodomèstics. Però, el fet de que tant sols “una” persona ha sol·licitat aquesta “ajuda”, dona molt que pensar...

Un any després, tant sols “un” abonat disposa doncs de aquesta “tarifa” especial de reactivació. Reconeixen des de SOM que aquesta potència no la té contractada pràcticament ningú, que la majoria de domicilis tenen com a mínim 5,5 KW contractats.
Resulta evident que ens varen enganyar, que no es tractava de cap mesura econòmica, sinó tant sols de una mesura “de cara a la galeria”, que no servia absolutament per a res.

Trobo molt curiós, que poc a poc, tot em va donant la raó.

Per SOM (Andorra Telecom, ex STA) :

La tarifa social de “ajuda” de reactivació econòmica preveu un 25 % de descompte en trucades nacionals realitzades des de fix i un 50% de descompte en l’abonament del paquet Tòtem, pagant 24,5 euros al mes (més el cànon) en lloc dels 49 euros de la tarifa normal.
Un any més tard, tant sols una vintena de abonats disposen de la “tarifa social”.
No és una xifra tant escandalosa com la de FEDA però déu ni do. Esta clar que, si estem en el llindar de la precarietat, el que menys ens preocuparà es tenir ordinador, ADSL, Tòtem ... Fins i tot, passarem de telèfon fix o mòbil.

¿Qui ens va enganyar fa un any ?

- FEDA, STA, GOVERN...
- Tots plegats...

¿Qui assumirà alguna responsabilitat?

- Com sempre, ningú.

De totes les mesures de reactivació que va proposar l’anterior Govern (les mesures del PLA), tant sols una semblava bona, una veritable mesura de reactivació : La congelació del preu del lloguer de l’habitatge.
Aquesta era una bona mesura i així vaig comentar-ho.
Però com sempre, els “espavilats” han trobat també la “trampa” que fa bo el dit “feta la Llei, feta la trampa”.
I que consisteix simplement en no augmentar el preu del lloguer de l’habitatge, però cobrant les “despeses” a part : despeses de llum de l’escala, despeses de neteja de l’escala i altres despeses que es poden “inventar”.

Ja per acabar,

Continuo amb la “meva”, demanant RESPONSABILITATS...

No vull més publicitat a la premsa, vull que algú assumeixi la responsabilitat de “allò” que ha fet “malament”, perjudicant a tot el país.
No hem serveix de res que ara em diguin que teníem un “mal” Cap de Govern i que per aquest motiu no se li va permetre tornar a presentar-se a unes eleccions. Que per aquest motiu, es va eliminar el PLA per canviar-ho per CR. Ni tampoc em serveix de res que el PS, ara governant, es limiti a fer publicitat dels “errors” de l’anterior executiu.

Vivim en el país de : “tot s’oblida i no ha passat mai res”.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.