dimarts, de juliol 28, 2009

SENTO CURIOSITAT (BONDIA) - CABLE MÚTUA


CABLE MÚTUA : LA SECCIÓ PIRATA DE MÚTUA ELÈCTRICA.

Pagàvem una quota de 32 euros al mes, que ara son uns 29 euros, ISI inclòs ( són les rebaixes de la crisi ...), per rebre més de 60 canals de televisió gratuïts.
Dit així, sona molt bé i a Sant Julià de Lòria semblem uns “privilegiats” per l’oferta televisiva.
I es cert es que no fa gaires mesos, aquesta afirmació era encertada, érem uns “privilegiats”, sobretot si ens comparàvem amb la resta del nostre país que passava per la TV convencional (per antena analògica “normal”), o si ho comparàvem amb els rebuts d’abonament a plataformes televisives, o si ho fèiem amb la instal·lació d’antenes parabòliques (que donaven el que donaven).
Si més no, teníem amb el mateix forfet : el Canal +, el Canal Barça, el Canal Reial Madrid (que també tenia els seus seguidors), la Televisió portuguesa (amb uns quants milers de espectadors), i altres canals amb bona programació, que a la resta del país no es podien veure.
Fins i tot, en un moment donat, quant havia “desaparegut”, com per art de màgia el Canal +, la nostra estimada Mútua “punxava” acuradament els partits del Barça i els emetia a traves de Canal Barça, en una clara il·legalitat, que tampoc ens venia d’aquí doncs, qui es queixa quant et donen el que vols, i gratuïtament ?.
Misteriosament, i degut a les queixes d’un veí de la parròquia que també volia veure al seu Reial Madrid, va tornar a aparèixer el Canal +, un altre cop com per art de màgia. De manera totalment il·legal. Cap importància, era “gratis”.

Però vet aquí que ja fa uns quants mesos, va tornar a desaparèixer de nou el Canal + de la graella d’oferta televisiva de Cable Mútua, per problemes de recepció, deien aleshores. Al mateix temps, la televisió portuguesa ja es podia rebre per la TDT gratuïtament, al igual que altres canals, com per exemple : Antena 3, Tele 5, La Sexta, Quatro, i uns quants més.
L’oferta televisiva de Cable Mútua, que tots acceptàvem encara que fos mes “pirata” que en Barbanegra ( o com es digués) perquè ja ens anava bé, va quedar en un munt de canals que o bé ja teníem en TDT, o bé no valien ni per a fer una becaina en ben dinat.

Actualment, encara ha empitjorat la programació de Cable Mútua i no ens ofereix cap avantatge en absolut. Amb la desaparició de la resta de canals de Sogecable (degut a que SOM si paga la seva emissió i ofereix el paquet de canals de Digital + a través de la fibra òptica). Fins i tot ha desaparegut el canal Reial Madrid. Però no ens podem queixar, les “accions” pirates no s’avisen ni quant es donen ni quant es treuen.

Resulta que la solució que ens donen des de Cable Mútua es comprar un descodificador per 75 euros (ISI no inclòs), per a rebre 88 canals de TV amb ampliació progressiva fins a 195 canals (actualment crec que ja hi son) i els partits de futbol en alemany. Ens proposen també un abonament anyal de 100 euros per a rebre 3 canals per adults. Que pensarà el nostre Bisbe ? Fins i tot ens ofereixen un “mega-super-descodificador” per poder endemés enregistrar i anar a fer un pipí sense perdre cap minut televisiu. I ara ens diuen que estant negociant per emetre futbol de pagament el 2009. Els partits que s’emeten en “tancat”, perquè la majoria es transmeten en “obert” a Espanya. Tot això amb una fibra òptica que no arriba “exactament” fins a les nostres llars, d’una qualitat que hauria de ser perfecta i que no ho és (mes aviat podria dir que desastrosa).

Cable Mútua està a punt de morir, no té cap futur, és un malat en fase terminal. Els accionistes o mutualistes no en traurem ni un sol euro. I a més, es veu que fins i tot una tal “Egeda”, ens volia denunciar per emetre il·legalment. Disposem però del canal legal “Lòria”, que ens ofereix publicitat escrita de Naturlàndia i del Tobotronc.

Algú hem vol comprar les accions de Mútua elèctrica ? Perdó ... Es veu que no les puc vendre a ningú ...

A tot això, una simple “curiositat” :

La mateixa notícia, apareixia el mateix dia (28/08/08), segons dos diaris diferents :

Diari d’Andorra:
“La situació de la societat laurediana és especialment delicada, ja que ni tant sols compta amb una llicència governamental per a l’emissió de la televisió”.
Periòdic d’Andorra:
“L’entitat (per Cable Mútua) ha mantingut contactes amb el Govern per intentar ampliar l’oferta digital a altres parròquies del país”.

I es que es ben cert:
Tot depèn de si mires les “coses” amb ulleres de fusta o amb vidres graduats.

Per cert, un any després gairebé tot el país disposa ja de fibra òptica. Un altre dia en parlaré, que també en tinc ganes ...

Tornant a l’actualitat, he rebut la convocatòria d’Assemblea General Ordinària de mutualistes de la Mútua Elèctrica de Sant Julià de Lòria per al dia 30 de Juliol de 2009, amb un punt de l’ordre del dia que ha despertat un cop més la meva curiositat :

5) Proposta i, si procedeix, aprovació de la creació de la societat Cable Mútua SL ... per la gestió i compra-venda de drets televisius, i per la participació en altres societats afines de gestió d’aquests drets, o adquisició d’accionariat de societats afines com la societat Iseca.

MÉS “MANGONEO” ?

Segur que si.

En tot cas, penso que l’assemblea “promet” ser divertida si més no. Igual fins i tot pot resultar “calenta”.

Sincerament,

Crec que els accionistes de Cable Mútua, en general, no tenim cap intenció de fer negocis “estranys”, les participacions en altres societats ens importen un rave, els drets televisius actualment no ens preocupen en absolut ...
I el que volem és que la corrent elèctrica ens arribi correctament a casa, sense talls, sense pujades i baixades de voltatge que malmeten els nostres electrodomèstics...
I pel que fa a la televisió, ja tenim el TDT i els professionals que s’hi dediquen que fan la seva feina i el seu negoci. La Mútua Elèctrica no es va crear per participar en societats estranyes sinó per a tenir el corrent elèctric a casa dels lauredians.
I si actualment la Mútua no dona més de si perquè els temps han canviat i les “coses” funcionen d’una altra manera, el més normal seria vendre les accions a FEDA i que aquests gestionessin la xarxa elèctrica i deixar-nos estar de “negocis” que no ens pertoquen.

Ara que, potser l’actual Cap de Govern es torna a “carregar” una possible fusió-venda-cessió... de les accions dels mutualistes a Feda ?

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.