dimarts, de maig 05, 2009

SENTO CURIOSITAT (BONDIA) - ANÀLISI ELECTORAL


ANÀLISI ELECTORAL LAUREDIÀ.

Començaré l’escrit pel que hauria de ser la conclusió :

Segle18, que ja no Segle19 com havia comentat altres vegades, cada dia més allunyat de Segle21, ha votat massivament l’Alternativa. I no ho “insinuo”, sinó que ho dic amb coneixement de causa i amb proves documentades. Val a dir que, com sempre que escric quelcom, que no sigui la meva opinió personal.
Una opinió es quelcom de molt personal, que pot ser rebatut o criticat, un comentari o afirmació és quelcom que es justifica amb dades.

“L’alternativa ha passat a ser la segona força política a Sant Julià.”
Vaig sentir aquest comentari, no recordo ara mateix si a la televisió o a la ràdio. I he de dir que no és veritat. Si bé en les eleccions Comunals de fa dos anys, l’alternativa va tornar a la tercera posició, degut sens dubte a la mala elecció del candidat, recordo que en les passades eleccions generals l’alternativa ja era la segona força parroquial. No es va presentar Segle17, també ho recordo, però aquest fet no canvia les posicions.

Continuaré l’escrit amb el que hauria de ser l’exposa’t inicial :

D’una banda teníem un grup totalment dividit, el del PLA (en aquest cas UL), amb militants i simpatitzants pro Pintat i uns quants anti Pintat. Amb unes discrepàncies internes molt accentuades i amb fortes discussions en el seu comitè local.
La majoria varen optar per integrar-se a la nova formació C.R. Coalició Reformista. Altres varen optar per votar en blanc a la Batllia i marxar de vacances per no haver de fer campanya electoral.
He de dir que les campanyes electorals de Unió Laurediana U.L. són llargues, intenses i molt treballades. No escapa cap elector de la seva trucada o visita.

D’una altra banda teníem als teòricament dit centristes, tant de CDA com de Segle16. Ambdós grups però en plena agonia o en fase terminal. En aquest grup ens trobem amb militants o simpatitzants anti Bartumeu i alguns pro Bartumeu (o que al menys el suporten i podrien pactar amb ell).
La majoria varen optar per integrar-se en una formació nova anomenada ApC (Andorra pel Canvi), van ser majoritàriament els de Segle16, amb una certa postura de apropament al PS de Jaume Bartumeu (possiblement un pacte a nivell nacional). Tot i que la presencia de un ex cap de Govern no s’entenia gaire, sobretot tenint en compte que al seu fill el varen descartar a darrera hora d’aquesta llista.
Altres, els anti Bartumeu es varen integrar directament a Coalició Reformista.
Però vet aquí que ningú volia encapçalar la llista territorial (es veu que no agrada el fet de anar a perdre o a cremar-se). Aleshores varen acceptar com a candidat al primer que els va oferir el candidat de la llista nacional (a cap de Govern en aquest cas). I va passar el que va passar :
En el debat televisiu el candidat territorial de ApC va fer un discurs elogiant i magnificant el projecte de Naturlàndia, en contra del pensament de Segle15, i de la seva lluita durant molts anys. Aquests varen agafar un rebot monumental, votant directament a la tercera formació, l’Alternativa o PS.

Aquesta tercera opció, l’Alternativa, va continuar amb la seva tònica de sempre, afegint uns quants funcionaris al igual que el PS . Però sumant, això si, als vots que ja disposaven dels pocs adeptes que tenien en la parròquia, el regal inesperat aportat per Segle14.

M’equivoco de gaire en el meu plantejament ?

A banda de utilitzar mails, comentaris escrits (facebook) i converses privades em baso amb la comparativa entre les eleccions del 2009 i les del 2005 :

Amb un augment del cens electoral de 543 persones, en participació tant sols 284 persones més varen votar, els vots nuls i en blanc han baixat en 172 persones (al 2005 Segle13 no es va presentar) = 456 vots vàlids de més. A Coalició reformista (UL) l’han votat 3 persones més. I al PS 166 persones més.
El vot de càstig a Segle12 del 2005 va ser majoritàriament en blanc.
El vot de càstig a Segle11 del 2009 s’ha convertir en un vot a l’Alternativa.
Adjunto gràfic comparatiu (afegint les Comunals 2007):

ELECTORS VOTS BLANC NULS VALIDS ALTERN./PS PLA/CR S21/APC
GEN 2005 2406 1934 241 45 1648 571 1077 0
COM 2007 2818 2078 148 6 1924 279 1128 517
GEN 2009 2949 2218 94 20 2104 737 1080 287

I ara Segle10 diu que for pactar una sola formació per lluitar en les properes Comunals amb UL...

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

10 comentaris:

David Gálvez Casellas ha dit...

Et cito: "Vaig sentir aquest comentari, no recordo ara mateix si a la televisió o a la ràdio. I he de dir que no és veritat. Si bé en les eleccions Comunals de fa dos anys, l’alternativa va tornar a la tercera posició, degut sens dubte a la mala elecció del candidat, recordo que en les passades eleccions generals l’alternativa ja era la segona força parroquial. No es va presentar Segle17, també ho recordo, però aquest fet no canvia les posicions."

Gran anàlisi, Miquel, no deixes de sorprendre'm! Dius que el PS ja va quedar segon de dos, però que això no importa?

Miquel Calsina Gordi ha dit...

David,
No en saps de la missa, la meitat.

David Gálvez Casellas ha dit...

No podries admetre que la candidatura d'aquestes eleccions ha aconseguit 166 vots més que la que tu vas liderar i ja està? Sigui per la conjuntura nacional, sigui per la campanya que s'ha fet, sigui per la feina feta al Consell la passada legislatura, sigui pels candidats, sigui perquè representàvem una bona opció, sigui pel programa, sigui perquè em motivat gent que havia votat en blanc a votar per nosaltres, sigui per tot plegat? Et noto molt obsessionat i molt ressentit, Miquel. Sigues més positiu, home!

David Gálvez Casellas ha dit...

Sempre dius això de la missa... Pel que sembla tu creus saber-ho tot. Ahir a la Passa vaig veure que abaixaves la vista. No et sàpiga greu saludar-me, home. Jo et saludava abans i et continuo saludant ara, malgrat els molts disbarats que no has parat de publicar.

David Gálvez Casellas ha dit...

Abans he fet una falta. Les presses. Volia dir "sigui perquè hem motivat gent que havia votat en blanc a votar per nosaltres". Disculpa.

Miquel Calsina Gordi ha dit...

David,

No he abaixat mai la vista davant de ningú. El Dimarts et vaig saludar, de la mateixa manera que saludo a tothom. Salvat de dos éssers “vomitius”, que no mereixen ni que els tracti de “persones”.
No he publicat mai cap disbarat, com dius. Pots no estar d’acord amb les meves opinions, com molta gent. Però no pots obviar tot el que tinc degudament documentat.
Més que obsessionat, estic emprenyat, més que ressentit, estic molt “cabrejat”...
A banda de tot això, estic molt ben documentat.

Fins aviat.

Miquel.

David Gálvez Casellas ha dit...

Gràcies per l'aclariment. I per la salutació d'avui. I per la invitació a que fem una cervesa, que accepto. I per l'oferta de conversa, que també em sembla bé.

Omplir els teus escrits constantment de "brometes" com "el partit dels muts", "els social-no-demòcrates", "segle 12", etc. per a mi no té res a veure ni amb les opinions ni amb estar ben documentat. És abusar d'un "humor" tan fàcil que s'acaba convertint en ridícul. D'aquí una part del que considero disbarats.

L'altra part és pretendre que la realitat s'adapti sistemàticament a la teva visió. Exemple: els vots de l'Alternativa no són de l'Alternativa, són de l'ApC. Exemple: l'Alternativa ja havia sigut la segona força abans Sant Julià (quan només eren dos). Etc. Afirmar això és dir disbarats.

Sobre la teva documentació, deixem-ho en pretesa. Potser estiguis ben documentat en temes fiscals, no ho dubto. Això, però, no et dona la raó. Documentació no equival a sentit comú o a la millor opció possible. Hi ha altra gent que està igual o més documentada que tu en temes fiscals, no ho dubtis.

No cal dir (però ho faig, perquè a tu sembla que de vegades se t'oblida) que pel que fa a molts altres temes, moltes altres persones estan igual o molt més documentades que tu, i tampoc ho dubtis.

Sincerament, i no t'ho dic amb cap malícia, no veig sentit en gairebé res del que exposes en el darrer escrit... Potser perquè veig que vas massa dirigit a veure en negatiu TOT el que hagi aconseguit l'Alternativa en les darreres eleccions i la cosa no és així. No veig la documentació al servei de la lògica i de la realitat. Veig unes opinions (no gaire documentades més enllà de les xifres finals) justetes i esbiaxades. Perquè, com tu dius, et pesa massa el "cabreig" i l' "emprenyamenta". Això et fa perdre l'objectivitat en moltes ocasions. Ho saps prou bé.

Miquel Calsina Gordi ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Miquel Calsina Gordi ha dit...

David,
He suprimit la meva resposta, ja farem una "canyeta" junts.

Miquel.

David Gálvez Casellas ha dit...

Em sembla perfecte!

Gràcies altre cop per la teva afabilitat d'ahir.

D.