dimarts, de maig 12, 2009

SENTO CURIOSITAT (BONDIA) - IRPF.


IMPOST SOBRE LA RENDA.

O el famós IRPF. ( entre “altres” impostos).

El nou Govern, ara socialdemòcrata, ens vol posar un impost més, aquest cop sobre el nostre salari net. Es sabut que necessiten i necessitem diners, però en moments de crisi el pitjor que es pot fer és incrementar la imposició, encara patirem més crisi. Molt de compte doncs, amb el nou marc fiscal.

Diuen que no ens hem de preocupar, que tant sols serà per salaris pel damunt dels 35.000 euros (i a partir d’aquests 35.000 euros, en un 10%). El que no ens diuen de cap manera es que aquest “topall” pot anar baixant amb el temps, fins a convertir-se en un autèntic IRPF, que és el que hauria de ser de bon principi, al meu entendre.

No ho trobo just, ni em sembla que vagi en consonància amb l’article 37 de la nostra Constitució. Dit article (no el tornaré a escriure) diu ben clar que tothom esta obligat a contribuir d’acord amb la seva capacitat econòmica.
Perquè no s’ha de contribuir doncs, des de 1 euro, fins als 35.000 euros ?
No serà perquè és precisament el que cobren els Consellers del PS ?, els funcionaris del PS ?, els militants del PS ?, els també, nomenats a dit del PS ? (que també n’hi ha i n’hi hauran), els càrrecs de confiança del PS ?. En tot cas, la immensa majoria del PS.
A qui vol enganyar el PS ? ...

A MI, NO.

La explicació és molt senzilla :

A les “cases” dels liberals, per regla general, tant sols entra un salari, pel damunt dels 35.000 euros... Aquesta és la teoria del PS.
Doncs que paguin impostos...
A les cases dels socialdemòcrates, sol entrar més de un salari, però sempre inferiors un per un als 35.000 euros. Seguint la mateixa teoria del PS.
Doncs que no paguin impostos ...
La imaginació socialdemòcrata té uns límits insospitats.

Espero que els altres dos grups parlamentaris, Coalició Reformista i Andorra pel Canvi (amb un soci prestat, per fer grup parlamentari), no cauran en la “trampa” i diran al PS que això no “cola”.
I no es tracta d’anar posant pals a les rodes del PS, sinó que es tracta de controlar la falsa ideologia socialista del PS.

Canviant de “escenari” :

S’ha encetat la temporada de les “declaracions” impositives, també a Espanya, ja ens ho recorden a la “tele” amb els anuncis amenaçadors de la renda dels no residents a l’estat veí.
“SANT TORNEM-HI ...”
Per cert, el termini per pagar la “famosa” renda per habitatge dels no residents, és fins al 31 de Desembre, i no fins al 30 de juny.

I també per cert, una pregunta :

Existeix algú que no pagués el darrer any i l’hi hagin reclamat quelcom ? No conec a ningú. No va passar res en absolut, però s’ha de “renovar” la campanya amenaçadora,
Segurament, deu de ser que les gestories nacionals han de fer la “segona pela”, doncs la “primera” ja la varen fer l’any passat.

Jo sóc un dels “tontets” que ha pagat sempre els seus impostos, a Andorra i a Espanya, procurant sempre no “regalar” ni un euro a ningú. I els continuaré pagant. Això si, procurant “fer-ho” sempre el menys possible, sempre d’acord amb les lleis.
Existeixen moltes solucions legals.

El que no puc acceptar, és el fet de la amenaça continuada, l’anunci del nou “marc fiscal”, l’anunci de nous impostos : sobre beneficis, sobre la renda, sobre dipòsits, IVA, renda dels no residents (també a Andorra), etc ...
Sense que es faci mai cap intent de cobrar d’aquells que han estat més “espavilats” i no han pagat els impostos ja vençuts.

NO HEM PERSEGUIT MAI AL QUE NO HA PAGAT.

Parlo de la taxa d’activitat comercial, tant de Govern com dels Comuns, de la taxa de tinença de vehicles, del foc i lloc, de les transmissions patrimonials, dels impostos indirectes (ISI, IPI, IAC, IMI), etc... I tots aquests impagats, prescriuen als tres anys...
Quants diners hem deixat de percebre ? No vull ni contar-ho, encara que sigui comptable.

Penso que si haguéssim dedicat personal de l’administració, que no ens ha mancat mai, a perseguir als morosos, no tindríem ara mateix el deute acumulat que estem patint i que no recuperarem mai.

Penso també que si haguéssim posat el “model impositiu” quant calia i no ara, no estaríem parlant en aquests moments de crisi. Al menys pel que fa referència a les arques governamentals o estatals.

El que han aconseguit tots plegats, al menys en el que a mi respecta, és que estudií totes les formes possibles, sempre dins de la legalitat, de pagar el mínim possible.
I fins i tot m’atreviria a dir que, dins de la “picaresca”, que n’hi ha i molta, fins i tot un equip de inspectors, que dit de pas, actualment ni tant sols existeix, podrien detectar-ne cap mena de frau. Només cal fer una visita al país veí (Espanya per exemple), i fer unes quantes “consultes” als empresaris i comerciants, o als seus gestors.

Penso que si algun dia convaliden a Andorra el títol que tinc penjat en una paret del meu despatx, i que diu :

“ La Asociación Profesional de Expertos Contables y Tributarios de España y en su nombre el Presidente de la Junta Directiva considerando que, conforme a las disposiciones y circunstancias prevenidas por la actual normativa, Don Miquel Calsina Gordi, reúne los requisitos profesionales necesarios, establecidos en los Estatutos y Reglamento de Régimen Interior, expide el presente Título de Nombramiento Profesional que faculta al interesado para disfrutar de los derechos que a este titulo le otorga la normativa interna vigente.”

JO TAMBÉ FARÉ LA “PRIMERA PELA”.

La veritat es que ja estic una mica cansat de ser “un bon nen”.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.