dimarts, d’abril 28, 2009

SENTO CURIOSITAT (BONDIA) - DEBATS ELECTORALS


ELS DEBATS ELECTORALS.

Quant escric aquestes línies no conec el resultat de les eleccions Generals doncs encara ni tant sols hem anat a votar, salvat aquells que ho han fet a la Batllia.
Quant vostès les llegeixin ja sabran qui ha guanyat. I aquesta vegada penso que no seran “tots” com sol succeir, encara que al final tant sols governa un de sol. I sabran també si alguna parròquia ha estat “especialment” decisiva.
En aquests moments veig la diferència entre uns i altres en una sola parròquia. Ja veuré si m’he equivocat.

No en tinc ni idea del fruit que hauran donat els diferents estils utilitzats, aconsellats o no pels seus assessors, per els diferents grups polítics. Ja analitzaré més endavant la repercussió que han tingut els diferents models escollits per a la ocasió :
- Haurà funcionat la tàctica dels MUTS ?
- O la tàctica del IVA NO ?
- El gir de 180º (que no de 360º) ?
- La tàctica del “bon rotllo” o la tàctica del “mal rotllo” ?
- O potser, la de anar sempre al seu “aire” ?

He seguit els diferents debats televisius, penso que els de la ràdio no poden haver estat massa diferents, trobant bastants errors de “bulto”, voluntaris o no, tals com:
- Les explicacions fiscals enganyoses o errònies.
- El desconeixement econòmic de molts candidats.
- Intents de amagar l’IRPF.
- Atacs sistemàtics sense massa sentit.
- Un excés emmascarat de simpatia.
- Actituds “xulesques”.
- Utilització indiscriminada del funcionariat.
- Guerres entre grups que ja venen de lluny.
- Guerres fins i tot de gent que ha anat sempre junta i ara no.
- I també curiosament, poca confrontació alguna vegada.

Un per un, la impressió que m’han deixat ha estat la següent :

A Sant Julià de Lòria, molts retrets sense massa sentit del PS a C.R. abordant fins i tot temes que no venien a “cuento”. Mentre el candidat d’ApC quedava a la expectativa, fins que va parlar de Naturlàndia deixant “contents” als seus companys de viatge de Segle21.

A Andorra la Vella, un excés de picabaralles entre C.R. i ApC. Massa atacs gairebé personals per part de ApC, mentre el PS aprofitava la ocasió per anar col·locant el seu programa i el candidat dels Verds anava al seu “rotllo”.

A Escaldes, un debat complicat. Potser quatre persones són massa gent per debatre. Vaig trobar a mancar aquí poca fiscalitat. Potser al candidat del PS no li va interessar per un comentari del candidat de C.R. ?

A La Massana, vaig poder veure potser el millor debat. Es clar que amb dues persones és tot molt més fàcil i pots fer un autèntic debat amb rèpliques i contrarèpliques, el que el fa més distret per al teleespectador.

A Ordino, un excés de fiscalitat. Encara que sigui el que més m’agrada. Un debat un tant estrany, d’una banda un liberal que ha passat a l’ApC, d’altra banda una liberal com a independent. I entretant el PS aprofitant la ocasió.

A Encamp, un debat bastant “fluixet” en termes generals. Aquí també va perjudicar el fet de ser quatre candidats. El que no vaig trobar tant normal va ser la manca de coneixements en matèria fiscal d’algun candidat.

A Canillo, tant sols dos candidats que es podien haver lluït amb el format obert i lliure, però que es van limitar a exposar els seus programes i bona nit, que demà en ve un altre...

I finalment la gran decepció, el debat dels candidats a cap de Govern. Quin desastre de debat :
La confrontació, pràcticament nul·la, abordant i parlant de temes que no interessaven pràcticament a ningú o que no aportaven massa interès. Com per exemple, el tren que no depèn de nosaltres ni es prioritari ara mateix.
Un debat on tothom va acabar demanant “consens”, que ja veurem al final si es durà o no a la pràctica.
Es cert que el format de debat no ajuda en absolut. Un debat obert amb cinc persones és impossible, la confrontació no és possible doncs queda massa allunyada la rèplica del comentari que l’ha duta a terme, si és que n’hi ha.
Un replantejament dels debats em sembla imprescindible per a unes properes eleccions.
Un debat per oblidar si es que algú no va anar a dormir abans o es va adormir durant el mateix.

NOTA : Als Social-no-demòcrates, debatré encantat qualsevol tema que hem vulgueu exposar. Però no contestaré cap mail o missatge insultant o despectiu.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.