dimarts, de gener 13, 2009

SENTOCURIOSITAT-BON DIA ANY NOU VIDA NOVA


ANY NOU, VIDA NOVA.

Com que vivim en un país en el que no existeix la corrupció, podríem començar de zero, com si no hagués passat mai res.
Oblidem els peatges a l’ombra, la compra de frescos, els assessoraments milionaris, els projectes faraònics, els salaris exagerats, etc... I comencem a valorar totes les coses de nou i a pagar-ho tot, salaris inclosos, al seu preu just i al seu real valor.

Com que el deute de Govern i dels Comuns, els bancs no ens el perdonaran ni l’oblidaran, aquests no parteixen mai de zero, estudiem entre tots la forma de tornar aquests diners i no continuar generant encara més deute.

Al meu entendre,
La solució passa primer per revitalitzar el comerç i les empreses. Sens dubte, si aquest primer pas funciona, repercutirà immediatament en la feina i el salari de tots plegats.

Per assolir aquest primer pas, ja sabem el que no podem fer : “escanyar” cada cop més a l’empresari amb impostos, taxes, reglaments i obligacions. Ni “escanyar” tampoc als treballadors amb lo mateix, ja que sempre repercuteix en ells.

Com que hem de ser clars i transparents (no ens queda altre remei), no podem obviar lleis com la de Societats, Comptabilitat, seguretat i higiene, laborals, socials ... i moltes altres...
Però si que podem modificar-ne d’altres, com la dels impostos indirectes. I modificar també les taxes i les ordinacions tributàries comunals.

Si “apretem” cada cop més amb impostos i taxes : ni som competitius, ni generem treball o llocs de treball, ni som atractius per al turisme.
Potser si “alleugerim” en impostos i taxes: augmentaríem el consum i ens en beneficaríem tots plegats.

Això és exactament el que ha entès el Comú d’Andorra la Vella i la seva Consol Major, aplicant unes considerables reduccions en la seva ordinació tributària comunal. Així ho entenc en l’anàlisi que he fet de les variacions i així ho explico, perquè penso que és molt important que tothom ho sàpiga. I si també ho arriben a entendre tots els propietaris de locals comercials i despatxos, de ben segur generaran molta més activitat a la parròquia d’Andorra la Vella.

No puc explicar els canvis de la Ordinació tributària comunal de la parròquia d’Andorra la Vella de l’any 2007 (que va afectar les taxes del 2008), amb la de l’any 2008 (que afectarà les taxes del 2009) en aquest escrit per raons obvies de espai. Els convido doncs a llegir la publicació 096 de l’any 20 del 18/12/2008 (Ordinació tributària comunal d’Andorra la Vella) i comparar-la amb la publicació 109 de l’any 19 del 19/12/2007 (de la mateixa parròquia). Busquin la seva activitat comercial (la poden trobar al Registre de Comerç i Industria), i comparin la diferència. I si ho troben injust, els convido també a formular les seves queixes al mateix Comú. Ja veuran com en rep molt poques.

Si entenen el mateix des de els altres Comuns Andorrans, fent una acurada revisió de les seves ordinacions tributàries segur que se’n beneficiarà tot el país.

I si ho entenen també des de Govern, aplicant rebaixes en el impostos indirectes : IMI, ISI, IPI i IAC (o tots plegats en un IGI), a la llarga segur que tot el país se’n veurà beneficiat.
Crec que “gravant” cada cop més les importacions, les empreses, els treballadors a la fi, ni s’assoleix rebaixar el deute, ni incrementar els ingressos, sinó que es produeix precisament l’efecte contrari.

Es per aquest motiu que vull felicitar amb el meu escrit a la Rosa Ferrer, Consol Major d’Andorra la Vella, i al seu equip. I animar als altres equips comunals a fer el mateix. I animar també al nostre Govern a fer també exactament el mateix.

Si tots plegats, enlloc d’augmentar els impostos i taxes, els redueixen, segur que ens en veurem tots beneficiats.

Any Nou, Vida Nova. I tampoc es tracta de començar de zero, sinó de revisar el que ja tenim.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

2 comentaris:

annna ha dit...

Hola!
Jo sóc nova als blocaires del pirineu,xo vaig estar vivint a La Seu,i és clar, estava sempre voltant x Andorra...tb hi tinc colegues q es quiexaven del mateix q tu has opinat.I molt ben informat, cosa q no solem fer sovint. A mi m'agradaria que el q vol fer la Cónsol, ho pugui fer realment i es porti a la pràctica, que es faci realitat, un petit pais con és Andorra, tu saps molt bé, q es regeix per interessos purament econòmica i és quasibé una utopia poder complir les promeses que es fan certs moment!
Felicitats si es porta a terme la teoria de la Consol d'Andorra La Vella.

:)
annna

Miquel Calsina Gordi ha dit...

Anna,
No es tracta de cap teoría. La rebaixa en l'impost d'activitat econòmica Comunal a Andorra la Vella es una realitat publicada al Bopa. Rebaixes considerables : 30, 40,50,60 i 80%. Avui n'he explicat algunes a la ràdio.