dimarts, de gener 27, 2009

SENTO CURIOSITAT BONDIA - QUI ENTÉN LES LLEIS


QUI ENTÉN LES LLEIS ?


“La quota de liquidació ve determinada per la suma total de les quotes repercutides en les prestacions de serveis menys el producte que resulti de multiplicar 0,0075 per la suma de totes les bases de tributació corresponents al període de liquidació.”

Així es com en el projecte de llei de modificació de la llei 17/2004, del 3 de Novembre, de l’impost indirecte sobre la prestació de serveis empresarials i professionals, s’explica la modificació de l’ISI.
Així es com expliquen el que haurem de pagar tots els empresaris per la prestació de serveis en concepte de ISI.
Així es com ens volen explicar que pagarem el 3,25 % de la nostra facturació.

Vostès creuen que es poden explicar les lleis d’aquesta forma i pretendre que tots les complim ?

La explico, de manera “casolana”, perquè tothom ho entengui :

Quota de liquidació : es el que hem de pagar.
Quotes repercutides : es el que hem cobrat en concepte de impost indirecte (4% de les nostres factures).
Bases de tributació : es l’import sense impostos que hem facturat.

Tota aquesta “parafernàlia” equival a dir que hem de cobrar un 4% i pagar a Tributs (Ministeri de Finances), un 3,25 %.
Però no ho diu enlloc.

Els ciutadans estem obligats a tenir permanentment al nostre servei un comptable, un advocat i un assessor ?
La Llei no ho diu, però si no els tenim, estem “apanyats”, no entendrem mai les lleis. Però el fet de no entendre les lleis no servirà mai de excusa davant del Batlle de torn. El desconeixement de la llei no serveix de excusa...

Sincerament, penso que no es poden fer les lleis d’aquesta manera, i no tant sols parlo pel nostre país, ja que la immensa majoria de vegades tant sols es limita a copiar-les dels països veïns. Si volem que tothom compleixi les lleis, penso que les hauríem de fer més intel·ligibles, més senzilles, més normals.
No serà que es pretén que tothom hagi de assistir a cursets de pagament de la Cambra de Comerç, o altres entitats per entendre les lleis, els reglaments, les normatives ? No serà que tot plegat es un negoci molt ben muntat ?

El que si es cert es que no facilitem la tasca als treballadors ni als empresaris, fem unes lleis tant complicades que ningú les entén, ni el que les proposa, ni el que les fa, ni el qui les vota. Tant sols les entenen els nostres assessors. Els que estant tant ben pagats i tant sols es limiten a copiar el que ja esta fet i mal fet.

Aquest projecte de Llei de modificació dels impostos indirectes es exactament el mateix que s’ha fet amb el Pla General de Comptabilitat, que ningú l’entén. I com que no l’entenem hem d’anar a fer un curset perquè els experts ens l’expliquin. I pagar, es clar.

Resumint,
Qui entén les lleis ?

Només aquells que les han fet, aquells que les han copiat ? Aquells que les han estudiat o aquells que les estudien.
I als que estudiem les lleis o rebem formació per entendre aquestes lleis i fer la feina ben feta conforme a les mateixes, encara ens diuen que cobrem car els nostres serveis, que tenim un “xollo” amb les comptabilitats, que farem “l’agost”, que som uns privilegiats...

Cadascú en la seva feina esta obligat a conèixer-la, a fer-la bé, a estar degudament format i actualitzat i autoritzat. Penso que tots els professionals procurem fer be la nostra feina, sinó la perdríem.

Tant sols demano que ens la facilitin una mica amb unes lleis més entenedores, que no tinguem que donar 50 voltes a la Llei per trobar el seu significat.

No costa res dir que els impostos indirectes es regiran pels ingressos, i que el total a pagar serà d’un 3,25% del total de la facturació, traslladant el 4% al client.
No creuen que amb aquesta frase tothom ho entendria ?

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

http://pascualcasabosch.blogspot.com

Salvador ha dit...

Expliquen les coses d'aquesta manera tan recargolada perquè pensen que així ens impressionaran més i podran cobrar-nos més.