dimarts, de novembre 04, 2008

SENTO CURIOSITAT-BONDIA-FIRES I FIRETES


FIRES I FIRETES.

Sant Julià de Lòria, es sense dubte la Capital per excel·lència de les fires i firetes del nostre país, Andorra.
Tenim la Festa Major (“farra” a dojo), la Vila Medieval (la millor de totes, sense discussió), la fira de les ofertes (aquesta, amb més pena que glòria), la Festa de la cervesa (visca la gresca i el beure), la de Santa Llúcia i la del Roser (tradicionals les dues), la fira de la Primavera (obligada per motius electorals), també degustacions vàries (amb menjar gratuït, que sempre funciona, o no tant gratuït), com Aliment-tast, la dels vehicles d’ocasió (un negoci com un altre, res a objectar), la fira balear (quina pena que feien, es morien de fàstic els pobres illencs), el Congrés de Màgia (festa VIP, per sibarites) ... I un ampli etcètera de fires i firetes (que ara mateix ja ni recordo), algunes amb més èxit que d’altres, i totes amb una participació (segons fonts Comunals) que no la té ni la mateixa fira d’Andorra la Vella ...

Oi que sona molt bé, de cara a la galeria ?

Tot plegat hauria d’aportar vida a la parròquia, visitants, reactivació del comerç ... En principi, per això es fan, o no ? I no vull dir que en moments molt puntuals no sigui certa l’afirmació.
N’aporta però, realment sempre de benefici a la parròquia ?
La veritat és que ja no ho sé ( a vegades si, encara que la majoria de cops no). Ara mateix, he de dir que ja no m’importa gaire. Estic caient jo també en el “passotisme” Liberal, encara que no ho sigui.

Passem a la realitat de la situació a Sant Julià de Lòria :

Tot de cop (parlo tant sols per mi), et despertes un cap de setmana qualsevol, sense fireta de torn, i baixes a fer un tomb pel poble. No hi ha absolutament ningú (i quant dic ningú, vull dir ningú).
On està tota la gent ?
Els aparcaments es troben completament buits, a les terrasses “autoritzades” dels bars, les taules estant buides. On ha anat tothom ? Aquí existeix quelcom que no em “quadra” (al menys, no del tot).
O potser es que no hem (han) sabut fer bé “les coses” ?
Sempre em trobo la mateixa “escassa” gent i sempre al mateix lloc. Fins i tot, penso que ja ens saludem amb “complicitat”, sense paraules, però que en realitat sembla ja un : “què hi farem, es el que hi ha...”

Per entendre millor la situació, els convido a fer un tomb virtual pel meu poble, Sant Julià de Lòria :

Sortim de la part baixa, entrada pel sud de la parròquia.
En obres actualment (en diuen : eixamplament de la carretera del nou vial, en realitat : serà un Mcauto ? ).
A continuació, cases velles i a mig “derruir” (abandonades).
Passem pel centre de la vila, ja que si enfilem l’avinguda Francesc Cairat, aviat haurem acabat el recorregut, i espetegarem directament a la sortida de la Vila.
Arribem al poc a la Plaça Major, tot tancat, tot en un estat de ruïna total.
Tranquil tothom... (que no s’esveri ningú, es que hi ha un projecte Comunal en curs. Per quant ? ). I afegiria : Val, i què ?
Seguim pujant i contant botigues i comerços tancats. No perdre el compte es fa difícil. Es cert que trobem algunes obres en curs (això ja m’està bé, encara que sempre siguin dels “mateixos” propietaris), també trobem edificis que ja s’han venut (aquests, gairebé tots son del “mateix” propietari).
Tristor i més tristor, tot plegat.

Arribem a la plaça de la Germandat : una plaça adequada perfectament a la Festa Major i a res més (a banda de jugar la nostra “canalla” a la pilota, fer voltes amb patins, amb bicicleta... degut a que no tenen on anar, els hem deixat sense llocs adequats o amb llocs allunyats i d’accés molt perillós).

Seguim pujant... a continuació trobem que algú molt optimista s’ha atrevit a obrir algun que altre negoci en aquesta zona (els desitjo que tinguin molta sort, de bona fe).

De sobte, trobem una benzinera al bell mig de la població.
No em preocupa, dubto que duri molt de temps (de fet, ja no hauria de ser-hi). Ens trobem de cop al punt neuràlgic de Sant Julià : la plaça Lauredia (sense font ni estàtua, però amb una caseta d’informació Naturlandenca). En aquest punt, la vida s’anima (de cotxes i camions, es clar). Es el “caos” del país, l’explicació del perquè del “SI” al nou vial, l’explicació també del perquè al “NO” del nou vial.

Uns metres més amunt trobem l’invent dels nostres governants : la carpa de les “fires i firetes”. La reactivació econòmica de la vila, la salvació, la “mare dels ous” de la economia Laurediana, el centre de totes les activitats de resurrecció de la vila. En realitat però, la tapadora a les inversions que es fan i es faran uns quants quilometres més amunt, en Tobotroncs i Naturlandies. Un embalat que fa mal als ulls de qualsevol turista, però que serveix per posar-hi una fira de tant en tant i fer veure que s’està treballant també en el centre de la parròquia. TOT PLEGAT, UNA PENA...

Xino, xano (en el nostre passeig virtual) ...
Hem arribat al “Bronz”, la zona que els nostres Governants no voldrien que existís però que físicament existeix, es troba allà, i no es pot eliminar (encara que sembla perfectament que es pot ignorar). Sense aparcaments, oblidada i abandonada. Però això si, amb un munt de persones que hi viuen, amb un munt de bars que treballen, i fins i tot amb festa major pròpia. O no ? Carai, aquest any no l’he vista ...
Passem ràpid aquest barri, diuen que el “Bronz” es perillós...
Personalment, hem resulta mes perillós passar per davant del Comú, o fins i tot, entrar-hi (em dona com una mena de “yuyu”).

Arribem finalment ja a la sortida del poble : les Arades. Lloc molt concorregut en èpoques llunyanes. Actualment, una benzinera tancada, l’aparcament nul, una rotonda penosa i perillosa, i altres “coses” més, que ara no tinc ganes de explicar.

Ja hem sortit finalment de Sant Julià de Lòria. Amb cues de cap de setmana o sense, però ningú ha aturat el seu vehicle, salvat els que vivim en la parròquia.

Es que avui no hi havia cap fireta.

Un altre dia serà.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

3 comentaris:

Joan de Peiroton ha dit...

Què ens dius? Ningu a Sant Julià de Lòria? Aparcaments buits??? Ben cert???

VULL EMIGRAR A SANT JULIÀ DE LÒRIA !! ARA MATEIX!!!Per les festes, no pateixis, que em trobaré un lloc més trànquil!!! lol

Amb el rescalfament global, el climà hi deuria millorar. M'hi cal pensar seriosament.

Salvador ha dit...

Joan, et moriries d'avorriment. Només falta veure passar aquelles boles de vegetació mogudes pel vent com als westerns.

Joan de Peiroton ha dit...

Doncs, obriré un bar per als ossos escapats d'Aran.