dimarts, de novembre 25, 2008

SENTO CURIOSITAT - TAULES DE TREBALL LIBERALS


LES TAULES DE TREBALL LIBERALS.

Hem va fer molta gràcia un article publicat al diari d’Andorra que feia referència a una recent reunió del Partit Liberal.
Després de 10 hores de reunió van arribar a la conclusió de que :
“El nou model fiscal centra el debat a les taules de treball dels liberals”.
“La discussió més intensa és la que ha de determinar la nova manera de recaptar impostos”.

I el que hem fa més gràcia no són les 10 hores de reunió, sinó els 14 anys de mandat. Si en 14 anys han estat incapaços de crear un model fiscal adequat, el que seria d’estranyar es que ho fessin en 10 hores...
Ens diuen ara que crearan un seminari per discutir exclusivament dels impostos, en el qual comptaran amb experts de fora del país.

Em cansa ja repetir-ho :
Els liberals no recorden que varen guanyar unes eleccions al 2001, tot afirmant que ells no posarien impostos. Abans d’acabar aquella legislatura ja havien creat els famosos impostos indirectes : ISI, IPI i IAC. Tampoc recorden que varen guanyar les següents eleccions, tot afirmant que ells no posarien impostos directes. Ja els han anunciat repetidament abans d’acabar aquesta legislatura, per exemple amb l’impost a les Societats.

Que inventaran ara, quant aquests experts de fora del país els diguin que també han de posar un I.R.P.F. ? Amb quina promesa electoral pretenen guanyar aquestes eleccions ? Potser amb la promesa de que ells no posaran mai un I.R.P.F., per aprovar-lo abans de que s’acabi la propera legislatura, també ?
Espero que siguin més clars aquesta vegada i no ens enganyin més amb el seu model fiscal. A banda de que dubto molt que ja puguin enganyar a ningú. I a banda també que ara, de models fiscals, ja no en queden gaires per inventar. I ja decidirà l’elector si els ha de votar a o no.

S’ha de reconèixer però la feinada que els espera als liberals, no es de estranyar doncs les reunions de 10 hores. Canviar el programa a cada campanya electoral du la seva corresponent feina. En aquest aspecte els Socialdemòcrates ho tenen millor, fent un copiar-enganxar del programa anterior, ja en tenen prou. Fins i tot els socialdemòcrates es podrien estalviar les mateixes reunions de la darrera campanya, amb els mateixos assessors i amb el mateix discurs.
Espero que no repeteixin també la mateixa llista electoral. De fet a més de un ja no el poden posar a la llista. El Cap de llista però, si que està repetit, i molt.
Tampoc es que vagin molt “sobrats” però, de caps de llista ni els liberals ni altres...

Tornant al tema de les taules de treball del Partit Liberal, no menys graciós resulta el fet de la nova taula liberal per al bloc social. Aquí ens diuen que també volen fer un gir.
Doncs ja seria hora, no ? Ara se’n adonen de que en matèria social tampoc han estat gaire encertats ? Perquè fer un gir vol dir canviar la manera de enfocar el tema. I aquí tinc de posar el mateix comentari. De veritat es pensen que ens els creurem ?
No sé si en aquest aspecte, el social, els assessors externs parlaran de sindicats, atur, vaga ... Ni quines recomanacions faran per la immigració i el treball. Tampoc sé però el cas que en faran els liberals d’aquestes recomanacions. No sé ni de bon tros quines noves mentides o si més no, invents, ens posaran en el seu programa electoral.

Si aquestes 10 hores de reunió, que diuen varen ser intenses, serveixen per adonar-se de que tots aquests anys ho han estat fent molt malament, serveixen per adonar-se de que han dut el país a una situació molt complicada, benvingudes siguin. Si tant sols serveixen per intentar fer creure al elector que faran tot allò que no han fet i que dubto molt pensin fer, tant sols ells hauran perdut el temps. L’elector tant sols haurà perdut la paciència.

O potser serà que s’han adonat realment de que tant en el tema fiscal com en el tema social, no van per al bon camí. I que per guanyar les properes eleccions no n’hi ha prou enganyant ?

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.