dimecres, de maig 02, 2007

SENTO CURIOSITAT 25

NATURLÀNDIA.

Apoteòsica, va ser al seu dia la presentació a Sant Julià de Lòria del projecte Naturlàndia ( 13 milions d’euros). Amb un gran desplegament publicitari, i mediàtic.

Es va presentar el projecte al públic, amb la clara disconformitat de l’ oposició (Segle21), que no la de l’ Alternativa (PS), segons va semblar en les declaracions efectuades.

Sense tanta publicitat, però amb molta mes efectivitat, a Escaldes i a Encamp, es va signar l’obertura d’un parc temàtic amb les mateixes característiques, però amb un cost molt mes baix ( 4 milions d’ euros) i un finançament diferent (no l’ha de pagar cap dels Comuns). I amb el vist i plau de l’oposició en ambdós llocs.

Sembla però, com si haguéssim tornat a l’època de: “volem el mateix a totes les parròquies”. I en un país tant petit, dos parcs temàtics de les mateixes característiques (animals i fauna), a tant poca distància l’un de l’altre em resulta ridícul.

Als dos llocs parlaven de mes de 100.000 visitants l’any. Visitants, que potser, s’hauran de repartir entre els dos parcs. Dividint doncs per dos també la xifra dels ingressos i augmentant conseqüentment al doble el temps per recuperar l’ inversió inicial.

Dita inversió, en la seva totalitat, a Sant Julià de Lòria es de 42 milions d’euros (doncs, inclou un “telecabina” i un refugi). Amb les previsions d’ingressos es recuperarien en trenta anys i no en dos com ens anuncien des de el Comú. (Segons els meus càlculs de les xifres donades en la presentació del projecte). Amb l’altre parc obert, en seran seixanta, d’anys.

Dubto molt doncs que els inversors estrangers siguin molt nombrosos, i menys encara els inversors Andorrans. Ho haurem d’assumir doncs tot des de la corporació Laurediana i pagar-ho els Lauredians amb impostos.

Sento curiositat per saber:

¿ Com es pot presentar un projecte d’aquesta mena, i quedar-se tant ample ?. ¿ Com es pot, tenint coneixement que ens estant copiant el projecte, no dir absolutament res (Comú, oposició i PS) ?. ¿ Com es pot defensar tant a la lleugera un projecte similar ?. ¿ Com es pot dir que s’ha rebut garanties de que el projecte no amaga cap promoció immobiliària ?. ¿Quines garanties ?.

No serà que existeixen interessos amagats al darrera de tot aquest projecte, i dels que veritablement pensen beneficiar-se uns quants.

No crec en la seva utilitat, ni en el seu finançament, ni en la seva claredat. Trobo totalment fora de lloc aquesta mena de parc temàtic i sobretot trobo francament ridícul a Andorra un parc duplicat per dos (com diria el Ministre de Finances, en una de les seves millors intervencions).

Crec que Naturlàndia amaga moltes coses, a banda de projectes immobiliaris, que mes tard o mes aviat sortiran a la llum, però que desgraciadament pel país, ja serà tard, i potser ens haurem de menjar els animalons dels parcs per sobreviure.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.