dimarts, de desembre 12, 2006

SENTO CURIOSITAT 5

LES LLEIS ECONÒMIQUES.


Actualment s’ha posat de moda fer mes esmenes a les lleis que articles comporten aquestes, amb la de feina que tot això dona.
I tot per no demanar-ne la retirada o bé posar una esmena a la totalitat, que vindria a ser el mateix, però comportaria molta menys feina.
Sobre el projecte de llei d’inversions estrangeres, poca cosa se’n pot aprofitar del text original, a banda del títol... I cada vegada estem marejant més al personal, que ja no sap si la inversió serà al 0 %, al 33 %, al 49,9 %, al 50 % o al 100 %. (Els prestanoms ja no saben si hauran de buscar-se alguna feina ...).
Al final, agafarem activitat per activitat, parlarem amb els afectats de cadascuna d’elles, i consensuarem en quin apartat o annex la deixem.
Pel que fa referència al projecte de llei de societats, no hauria de ser tant complicat d’ aprovar i hauria de passar bastant ràpid, si no fos perquè el registre de societats està de qualsevol manera. I una cosa no pot passar al davant de l’altra.
Sobre el projecte de llei de comptabilitat per als empresaris, si no s’hagués fet un “copiar”, “enganxar” i sobretot “suprimir” tant ràpid, tampoc hauria de suportar tantes esmenes i passar també ràpidament.
I de moment, es queda tot aquí ..., pel que fa referència a economia-comerç-mercat-empreses-finances, tot queda en aquestes 3 lleis.
No n’hi ha prou ... El tema arrenca amb masses mancances. Son tant sols tres “nyaps” per intentar obrir el país a Europa, 3 “nyaps” mal fets.

Sento curiositat per saber:

Qui, a l’estranger ..., parlant sempre d’empreses, companyies o societats ..., legals, clares, transparents, serioses ..., pot tenir algun interès en realitzar les seves inversions a Andorra. Tant a Europa, com a Sud-amèrica, com a la Xina.
Si finalment, alguna empresa estrangera decideix a pesar de tot establir-se a Andorra, on contractarà el personal ?. A quin nivell de salari ?. I quin nivell del personal demanaran ?.
No ho veig gens clar, no estem fent les coses ben fetes i això ho pagarem, i ho pagarem a un preu car.
Sobretot quan veig en la gran majoria de ciutadans, Andorrans o residents, aquest “tantsemenfotisme” que ja he comentat més d’una vegada.
Ai, que patirem ...

Atentament,
Miquel CALSINA GORDI.

2 comentaris:

Tomàs ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Tomàs ha dit...

Estimat Miquel,

t'adjunto la meva opinió sobre el "perquè" de la llei d'inversions extrangeres, publicada a la premsa fa un temps.

Una fortissima abraçada i fins molt aviat!!

Tomàs Pascual Casabosch

-----------------------------------
Més Andorra 16-10-2006
Calidoscopi: Tomàs Pascual Casabosch

Almoina o inversió?

Un grup d’amics comentàvem amb molta il•lusió que Andorra sigui la seu del premi de literatura Ramon Llull.

Però ens va sobtar la noticia que deia que el propietari de l’empresa espanyola Planeta i accionista de Vueling l’interessés qualsevol iniciativa que tingués a veure amb el nostre país.

És d’agrair, i és lliure si un s’ho pot permetre, d’ajudar per a qualsevol cosa; oficialment ara ens ho han fet amb el món dels llibres.

El que va donar a parlar són les seves declaracions de “li asseguro que, encara que hagi de ser subvencionat personalment, un vol diari a Andorra si que hi haurà”; “El cap de Govern té ganes de convertir Andorra en més que un país de comerç, turisme i esquí”; “Espanya te l’obligació de trobar una solució...”.

Fa la impressió que es coneixien personalment... hi veig massa “amor”.

Però si analitzem les obres de caritat que els milionaris han fet durant la seva vida, hi ha algunes que s’han d’agrair i emocionen, però d’altres obeeixen més a un rentador de consciències i a pagar-se una entrada al Cel quan es moren...; cosa que es creuen i no els serveix de res, ja que també són humans i s’equivoquen en algunes “inversions”.

Les declaracions justificatives estan bé i quadren, però també fan “parlar”; que potser algun apartat de la llei d’inversions estrangeres s’ha pogut fer pensant en ell? Que algú consulti el Registre de societats d’aquí a un temps.

En qualsevol cas, he plasmat unes opinions. Si realment tot es fa amb bons objectius, no s’ha de preocupar ningú.

Quan jo dono una petita almoina confio que serà usada per a coses bàsiques; si tal va a parar a fer una cervesa, mentre no m’esquitxi, doncs... d’acord!
-----------------------------------