dijous, de febrer 18, 2010

CASS - SALARI MITJÀ


EL SALARI MITJÀ.

“La base de cotització és el salari global mensual mitjà cotitzat pel conjunt de les persones assalariades a la Caixa Andorrana de Seguretat Social de l’any natural immediatament anterior”.

Aquest és l’article 101.2 de la nova Llei de la Seguretat Social. El tema de discòrdia dels autònoms, ara dits “treballadors per compte propi”. Doncs a banda de la obligació de cotitzar, aquesta és la seva base de cotització.

El Govern ha situat, per Decret del dos de febrer, el salari mitjà per al any 2010 en 1980 euros (concretament 1979,51), fet que fa que els treballadors per compte propi hagin de aportar a la CASS 396 euros mínims mensuals. Una bestiesa per a molts d’aquests treballadors.

Els autònoms ja s’estan queixant, i molt, com és normal. Denuncien que el salari mitjà que serveix com a base per calcular la seva aportació a la parapública és irreal. El mateix reconeixen des del consell d’administració de la CASS. Des de la CEA reconeixen que la xifra és enganyosa. La PIME no esta gens d’acord amb el salari mitjà calculat. Fins i tot fonts de l’òrgan directiu de la seguretat social reconeixen que els afectats “tenen molta raó”. Mentrestant, la ACU : n/s, n/c. I els autònoms anem pagant i incrementant encara més el salari mitjà.

Demano una rectificació immediata de Govern.

El problema és que la base per calcular aquest salari mitjà inclou tots els diners cotitzats : salaris, hores extres, primes, dietes, complements, gratificacions, pagues extraordinàries, altres remuneracions en espècies... i sobretot totes les indemnitzacions, que en els darrers mesos han estat força quantioses i considerables.
Quant indemnitzin al Sr. Besson, no vull ni pensar en quant augmentarà el salari mitjà i per tant també la nostra cotització. Aquests gairebé 2000 euros considerats com a salari mitjà estant molt lluny de la realitat, que vindria a ser d’uns 1400 o 1500 euros.

Vegin sinó una petita comparativa :
El salari mitjà europeu està en uns 2200 euros. Fins aquí, la “cosa” no semblaria exagerada. La mitjana espanyola és d’uns 1790 euros, a Catalunya en són 1732 euros. (Val a dir que evidentment, excloent complements, hores ... sinó en serien 1854).
Ens hem de creure que nosaltres estem per sobre de la mitjana espanyola i la catalana ? Jo diria que no, al menys no és la impressió que tinc.
Ja no entraré a detallar el salari mitjà de Eslovènia (900 euros) o Romania (833 euros). Ni tampoc la mitjana de Alemanya (3416) o el Regne Unit (3838).

Hem de calcular doncs la nostra mitjana d’una altra manera. El salari mitjà del sistema financer (3740 euros), de l’administració pública (2211 euros), de educació (1920 euros), de organismes extraterritorials (2435 euros)... no és ni de bon tros el salari mitjà del sector comercial (1617 euros), on ens movem la major part dels assalariats i d’eon formen part la majoria de treballadors per compte propi, o de la hoteleria (1507 euros). (Dades Cass, octubre 2009).

En data 2 de febrer del 2010 Govern fa públic doncs el salari global mitjà cotitzat pel conjunt de persones assalariades a la Caixa Andorrana de Seguretat Social de l’any 2009 (1.979,51 euros). Que servirà de base de càlcul per l’any 2010.
La CASS ja ens carrega al mes de febrer la cotització de gener en base a aquest càlcul quant encara ni tant sols ha publicat el fitxer amb els assalariats i salari mitjà per sectors d’activitat de novembre i desembre 2009. Hi figuren encara les dades fins al mes de octubre.
Cal recordar que a la cotització del mes de novembre i desembre ja ens varen incrementar el salari mitjà. El varen situar en 1944 euros (concretament 1943,47), quant la base de cotització de l’any natural immediatament anterior (tal com diu la Llei), per tant corresponent al càlcul de octubre 2008 fins al mateix mes del 2009, es trobava situat en 1754 euros (segons els meus càlculs). Tot això mitjançant un estranya fórmula que té en compte els mesos efectivament treballats.

Amb aquest “truc”, evidentment que s’ha incrementat tant el salari mitjà global, com s’ha tornat a incrementar ara mateix amb el nou càlcul incloguin-hi les dues darreres cotitzacions.
Penso per tant que ens han cobrat uns diners de més i demano que ens els retornin.

Si afegim a tot això, que el Departament d’Estadística publica ara que el salari mitjà del mes de novembre 2009 es va situar en 1886,78 euros (la Cass encara no ho ha publicat) 34,31 euros més que al novembre 2008 : 1852,47 euros (al fitxer de la Cass hi figuren : 1810,64 i al fitxer del Departament d’estadística : 1846,25), encara s’embolica més la “troca”.
Per cert, el decalatge de un mes entre Cass i Estadística desvirtua molt les xifres (tot i així no quadren les dades).

Embolica que fa “fort”.

Com poden comprovar, el desgavell és impressionant i no podem confiar en que el que ens estant cobrant sigui correcte.

Però sobretot el que demanaria és que es revisés aquest salari mitjà, s’estudiés d’una altra manera que s’ajustés més a la realitat. Els treballadors per compte propi no tenim dietes, ni pagues extraordinàries, ni hores extres, ni primes, ni complements... I si ens acomiadem a nosaltres mateixos, no ens podem pagar cap indemnització. No pretenguin doncs que nosaltres paguem les dels demés.

Avui, a banda de possibles denúncies (que penso que arribaran tard o d’hora), demano sensatesa. En el moment actual econòmic en el que estem vivint, no és hora de “castigar” al treballador per compte propi.
Potser que aquests funcionaris que realitzen tots aquests càlculs mirin una mica menys el seu salari i es fixin en el salari dels treballadors per compte propi, sense complements, primes, pagues, indemnitzacions... També demano que es posin d’acord els uns amb els altres (Departament d’estadística i Cass), a fi que puguem disposar d’unes xifres “clares”.

No es pot “jugar” d’aquesta manera amb la cotització dels treballadors per compte propi.

I sobretot que pensin que aquest salari mitjà anirà constantment a l’alça, doncs de la llista “desapareixen” els salaris més baixos. No facin que “desapareguin” també els treballadors per compte propi.

Nota : Si ho desitgen, es poden adherir al grup de facebook “denunciem la Cass”. No penso que serveixi per a gran cosa però al menys, “com més serem més riurem”. Espero no haver de crear un altre grup anomenat “denunciem el departament d’estadística”.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.