dimarts, de setembre 01, 2009

SENTO CURIOSITAT (BONDIA) - FUNCIONARIS


TENIM MASSES FUNCIONARIS ?

Parlant amb la gent al carrer, no funcionaris és clar, tothom pensa que si, que n’hi ha masses. La impressió generalitzada, i en xifres demostrada, és que a Andorra existeix un excés de funcionaris.
Bé, de fet la gent del carrer, no funcionaris és clar, també pensen que aquests no fan res en absolut i que es guanyen la vida molt “descansats”.

Jo això, no ho diré.

De fet, no diré gran cosa sobre els funcionaris. No vull entrar en un joc de rèpliques i contra rèpliques a la premsa escrita. No hi he entrat mai, encara que hagués pogut fer-ho i n’he estat a punt moltes vegades.
Si parlaré però, un cop més del Partit Socialdemòcrata, ara al Govern.

Després de quatre anys criticant la sobre dimensió de personal en l’administració endeguen la seva legislatura retallant càrrecs i salaris.
En principi, aquesta sembla una bona mesura. Oportunista, però bona.
Però, com ja he dit : “en principi”. Ja que “al final “ aquesta mesura es pot convertir en una equivocació...

De fet, ja es varen “contradir” pocs dies més tard del canvi de Govern.
Un “nouvingut”, nomenat secretari de no sé que, en les seves primeres declaracions i abans de començar la seva feina, ens va dir que :
“a pesar de les mesures de reactivació econòmiques establertes per l’anterior executiu en les que es deia que la contractació seria de zero persones, a la administració manca personal”.

“Manda guevos” ...
(això, penso que ja ho he escrit alguna que altra vegada).

Quatre anys criticant un excés de personal i arriba el primer de torn, encomanat d’eon no se sap on i ens vol “col·locar” més funcionaris... Actualment en tenim prop de 5.000 de uns 40.000 assalariats en total. No està gens malament.

Continuava dient aquest “càrrec de confiança”:
“ que no ha llegit amb atenció els resultats de l’informe que va efectuar l’OBSA (Observatori de la sostenibilitat), però que en principi no els tindria en compte”.

Jo diria que ni tant sols ha mirat aquest informe on diu :
“que l’administració andorrana esta suportant actualment el doble de treballadors que necessiten països similars”.
Potser és que aquest secretari pensa : “millor que pagui “la padrina”, a disposar d’un nombre més elevat d’aturats”. Es clar que, la padrina som tots.

Ho trobo molt curiós, perquè cada cop que visito l’edifici de Govern, de personal en veig i molt. Ja no parlo de Comuns i “altres”...
No seria millor esperar un temps, veure que fa cadascú, organitzar millor el treball, aprofitar de la gent que ja tenim treballant... abans de dir que manca personal ?

Per cert, ja s’està veient la col·locació i distribució amb nomenaments dels funcionaris militants al PS ( o NO).
Normal ?
Doncs si, i el que no és col·locat es perquè segurament no ho desitja. Hi ha molta gent que no li agrada que el “remenin” gaire i passar desapercebuts fins a la seva retirada.
Aquí també per a molts : “qui dia passa, any empeny”.

Per cert també, els funcionaris deuen estar ara tots molt contents i satisfets amb la seva feina, doncs tot d’un cop s’han acabat les reunions, les queixes, els escrits, els articles, les declaracions... Ja no apareix cap sindicat a la premsa, els bombers ja no “piulen”, ni els policies tampoc (a banda de “recursos” entre ells mateixos) ...

Seran tots del PS ?
Serà que estant esperant els cents dies de gràcia ?
O serà que al PS, no es pot “piular” ?

El secretari de no sé que, va deixar clar també que :
“l’estudi en qüestió afectava també els treballadors de les corporacions comunals i que aquest àmbit estava fora de les seves competències”.
No va dir però que els dos comuns més “afectats” per l’excessiu nombre de funcionaris són precisament del PS.

Ja per acabar,

Com és possible que amb un nombre tant elevat de funcionaris, el nostre Govern no disposi del nombre suficient, per exemple, de inspectors ?
Més que res, podrien servir per a “perseguir” a tots aquells que no paguen impostos o que ni tant sols els declaren.
Com és possible que la pàgina Web de Govern i la del cap de Govern, encara no es trobin actualitzades ?
Com és possible que a la Web de Finances encara hi figuressin fins fa escassament una setmana, els projectes de Llei de l’Iva i de impost a les societats, del PLA ?
Potser serà que tothom es troba preparant els “nous” projectes de Llei, del PS ? Que seran pràcticament els mateixos que ja tenia el PLA. O sigui, un copiar – enganxar – suprimir de les Lleis espanyoles.
La veritat, és que tampoc s’ha de inventar la “sopa d’all”, dites lleis no poden ser massa diferents a les ja existents als països veïns, tant sols s’han de canviar els percentatges i ja estant enllestides.

Ui no ..., és veritat ..., m’oblidava de que ens trobàvem en període de vacances ... i els socialdemòcrates també tenen dret a fer-ne (encara que al Sr. Nomen no li agradi gaire).

Conclusió :

La meva resposta a la pregunta : Tenim masses funcionaris ?
També és que : SI.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.