dilluns, d’abril 21, 2008

SENTO CURIOSITAT - BONDIA 22/04/08


L’ ESPORT A ANDORRA.

Sóc conscient de que, econòmicament Andorra està “fatal”. Varem tenir fa poc la confirmació directament del Ministre de Finances. Deguem a dia d’ avui, 370 milions de euros. Hem de retallar per tant les despeses.
El problema és, per on comencem ?
Com no es poden aturar els túnels, heliports, museus, assessoraments i altres. Doncs es veu que hem de començar per l’ esport.
Es clar, tampoc deu de ser tant “necessari”..., tothom pot viure sense fer esport...
I això, com ho fem?
Doncs senzillament, muntem un Casal de l’esport, del qual en donem la concessió a una empresa forana i obliguem a totes les Federacions a instal·lar-se en aquest Casal, sota la amenaça de que si no ho fan veuran retallada la seva subvenció.

En la realitat:
Totes les Federacions, tant les que sí han optat pel trasllat, com les que no, han vist igualment retallada la seva subvenció.
El famós Casal de l’esport, inaugurat fa molt poc: consisteix realment en unes instal·lacions precàries (aptes per a “pigmeus”), amb uns despatxos mal condicionats, instal·lats en forats recuperats a sota d’unes graderies, amb molt poca llum, i que fins i tot alguna Federació ha de compartir amb una altra.

Degut a aquesta retallada en les subvencions, actualment estem veient com cada dia que passa les diferents Federacions esportives van cancel·lant la major part de les seves activitats, tals com : competicions, campionats, entrenaments i sortides vàries.
La FAB (Federació Andorrana de basquet) ha descartat competir en el Campionat d’Europa C. La FAK (Federació Andorrana de Karate) ha decidit deixar de competir internacionalment. La FAP (Federació Andorrana de Patinatge) ha renunciat a participar en el Campionat d’Europa absolut. La FAA (Federació Andorrana d’atletisme) ha anunciat retallades en el esport de base ...
Tant sols per posar alguns exemples...

La retallada pressupostària de les Federacions, d’uns 300.000 euros, curiosament es equivalent al cost de funcionament de les mateixes (el Casal de l’esport). No veig doncs cap “estalvi” per enlloc, tal com ens han anunciat. La retallada cobreix les despeses del Casal de l’esport, efectivament, però no cobreix l’estalvi efectiu de les Federacions. Tant sols subvenciona una empresa forana a costa de les mateixes Federacions esportives.
Quin ajut suposa doncs per a les Federacions ?

No es veritat, com ens asseguren també des de Govern : que “la majoria de retallades es van realitzar per les despeses de funcionament que actualment assumirà el Casal”. La retallada ha estat general, en despeses de funcionament i en l’àmbit esportiu. Tampoc es veritat, que “les despeses de funcionament es traslladarien a la part esportiva de les Federacions”, com ens varen assegurar també. Res més lluny de la realitat.
El Casal de l’esport no permet estalviar el 30% a Clubs i Federacions, com ens asseguren des de Govern. La feina s’ha de fer igualment des de cada Federació, i les Competicions s’haurien de poder fer també totes, tal i com estaven programades. I els nostres esportistes haurien de poder competir en els Campionats, tal i com ho feien fins a la data.
El fet de cedir uns despatxos de ínfimes dimensions, no estalvia ni de bon tros, el 30% de despeses de les Federacions.

La realitat es que ens estem carregant l’esport i la competició dels nostres joves perquè no tenim diners i en canvi estem gastant barbaritats en assessors, viatges, “fantasmades” diverses i empreses foranes. Per posar un exemple amb el mateix import, donem 300.000 euros al Comissariat Nacional per a l’Expo 2008 de Saragossa en concepte de “patrocini”.

L’esport no interessa al nostre Govern, el més mínim. La formació esportiva dels nostres joves, tampoc. Les competicions no interessen esportivament per res. La publicitat, es veu que si. A Andorra es mes important que tinguem un final d’etapa de qualsevol carrera ciclista estrangera, que formar ciclistes, per posar un altre exemple triat a l’atzar.

En canvi: les fires, els cocktails, la publicitat... es veu que si interessa i molt.

Ara, caldrà veure quina serà la representació “no esportiva” als propers Jocs Olímpics. El que segurament no veurem es el seu cost.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.