dimarts, d’octubre 23, 2007

SENTO CURIOSITAT BONDIA 23/10/07

EL PROGRAMA ELECTORAL.

Quant es vol presentar una candidatura, una llista en unes eleccions, aquesta ha de portar sempre el seu programa electoral.
Un programa es un pamflet on s’ exposa qui forma part de la llista i les intencions que porten en cas de ser escollits.
Després, un cop al poder, el programa queda aparcat en un calaix. Però es igual, perquè ningú ho recorda. O tant sols quatre arreplegats als que tampoc se’ls fa cas.
Però d’ entrada, sense programa no et pots presentar a les eleccions.

Quant es fa el típic porta a porta s’ha d’explicar dit programa. Al menys en teoria, perquè realment el que es fa es parlar de problemes particulars i prometre solucions.

El programa pot ser mes “xuli” o menys, tot depèn dels diners que es disposi per la seva realització.
A vegades, ja el trobes enllestit, el partit ja s’ha encarregat de la seva elaboració i el que has de fer, tant sols es donar la cara.
Això si, es aconsellable llegir-lo, no fos cas que algú et faci alguna pregunta al respecte i et quedis sense parla.
S’ha donat el cas, de que algú que formava part d’alguna llista, desconeixia completament el programa. D’altres, no l’entenien, però això ja forma part de la intel·ligència de cadascú. També s’ha donat el cas de que a alguna persona el programa li importa realment un “rave”.

La sessió de fotos per omplir el programa també es molt curiosa. Hi ha grups que opten per fer-la al carrer, a la parròquia, per demostrar que hi viuen i la coneixen. D’ altres ho fan en un escenari, tots ben vestits, encorbatats i posant cara d’ intel·ligència. Per cert, es molt molest el maquillatge a la cara que et posen per no fer reflexos, o amagar detalls que puguin ensenyar realment les males intencions.

La majoria de polítics ens diuen, en aquestes dates, que els programes ja estan enllestits, i la gent es pensa que han estat quatre anys treballant en el programa.
El cert es que no, simplement es una còpia actualitzada del programa de les darreres eleccions. Uns perquè no han pogut manar, i per tant no han tingut l’oportunitat de complir amb el programa. I d’ altres perquè han manat i tampoc han tingut oportunitat de complir amb el seu programa, la feina no els ha deixat, i es per això que hi volen tornar-hi quatre anys mes.

El repartiment dels programes també resulta bastant curiós. El mes senzill es donar la feina a una empresa encarregada de repartiments, que poden fer-ho mes o menys be. O si no et donen ni un euro pel repartiment de programes, aleshores t’has de calçar les sabates i fer-ho tu mateix, es divertit. Com la penjada de cartells, si no et donen un euro, també has de fer-ho tu mateix. Al mes de Desembre ja no es tant divertit. I després els companys de la candidatura, que no van de “number one”, diuen que “s’han trencat la cara per tu”.
Quina feinada... que dur es formar part d’ una llista...

En fi, tornant al programa...

Sento curiositat per saber:

Si no es podria fer via mail, via pàgina web, via blog d’internet ?. Qüestió de ser moderns... I total, pel que serveixen, qui vulgui que el busqui a la xarxa.
Ara que aleshores, els col·leccionistes de programes no podrien continuar amb la seva col·lecció.

En tot cas, nomes voldria recordar una cosa als polítics:

Els programes electorals, en principi han de servir per informar a l’ electorat...
I després ...
I això es una cosa que sempre oblidem :
Per complir amb el que deien.

Gràcies.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.