dimarts, d’agost 07, 2007

SENTO CURIOSITAT 39

LA FESTA MAJOR.


Com cada any la Festa Major de Sant Julià de Lòria, ha portat molta gent a la nostra parròquia. Segurament haurà estat com sempre (encara en queda alguna per celebrar), la mes multitudinària, la mes apreciada i perquè no dir-ho, la millor de totes en l’apartat d’ assistència.
Però, personalment penso que es tracta d’una festa que dona molts mals de cap. I no estic d’acord en el “tot si val per al be de la festa” i en el “que hi farem..., es festa major...”.
Comporta excessius problemes circulatoris, les dificultats d ’aparcament i els problemes que ocasiona l’aparcament indiscriminat ocasionen un caos impressionant. El soroll es desorbitat, tant de les atraccions com de la musica i fins a hores massa intempestives. I no podem donar abast a tant excés de personal en un espai tant reduït (no hi cabem).

Ja fa molt de temps que als joves i als menys joves els encanta la festa de Sant Julià i acudeixen massivament els quatre o cinc dies de la seva durada.

¿Que te la nostra Festa Major que no tinguin les altres ?.

¿ Espectacles ?. No ho crec, son similars a les demes.
¿ Ball ?. Tampoc, es com en totes les altres.
¿ Jocs ?. També en tenen totes les festes.
¿ Focs artificials ?. (Es el que mes m’agrada, llàstima que siguin tant cars). Les demes també en tenen, amb mes o menys pressupost.
¿ Bars ?. Potser a Sant Julià en tenim uns quants mes que a la resta del país, però no crec que sigui aquesta la diferència. I no em sembla gaire correcte que en permetin la instal·lació de forans.
Resumint : Pràcticament, totes les festes majors son iguals.

En definitiva, la de Sant Julià no te res de especial que la faci diferent de les demes. Tant sols que ve molta gent, i els residents de la parròquia que en tot l’any pràcticament no els veus el pel, no se la perden.

En contrapartida:
¿ Perquè la resta de l’any no ve ningú a Sant Julià ?.
Doncs perquè no els oferim cap atractiu per baixar-hi. I dic baixar, perquè ja no hi conto amb els turistes, sinó amb la gent del país i els propis residents.
I es clar, el que no podem fer es muntar una festa que duri tot l’any.
La solució potser seria, que tots els comerços i botigues de la vila, es trobessin oberts, en funcionament. Que els bars i restaurants no tanquessin els caps de setmana. Fer la parròquia mes atractiva. I sobretot, que l’accés i l’aparcament fossin correctes: amb dos bons aparcaments exteriors, una via exterior directa i ben feta, i fins i tot podríem fer peatonal tota la vila. No caldrien ni fires ni festes...
Però hauríem de començar els mateixos residents de la parròquia a canviar els nostres hàbits i sortir una mica mes al carrer, a passejar per exemple i a donar vida a la població. I tot l’any, no tant sols per la festa, forçant així als comerciants, botiguers, restauradors ... a treballar els caps de setmana i a reobrir els comerços tancats. Hauríem de recordar tots que Sant Julià, tot i sent una parròquia per dormir, també existeix de dia.

I tornant a la festa:
Demano discretament, i sense ànim de criticar :

No seria possible fer uns horaris mes “normals”, començar els espectacles mes aviat i acabar-los també mes aviat, deixant descansar una mica als residents. De veritat es necessari passar tota la nit sense dormir.
No seria possible fer els concerts en un lloc mes allunyat del centre, on no es molestes tant, on no s’hagués de bloquejar completament el país i paralitzar totalment la circulació, col·lapsant l’única via que tenim tant de sortida com d’entrada pel sud.
No seria possible baixar els decibels de totes les atraccions, deixant de destrossar els timpans de la gent.
...
¿ Ja no vindria ningú a la Festa Major de Sant Julià ?.
...
No ho crec.
...
Atentament.

Miquel CALSINA GORDI.