dimarts, de febrer 26, 2008

BONDIA - SENTO CURIOSITAT 26/02/08


EL CENTRE ESTÀ DE MODA.

Ja estem (o estant) preparant les eleccions Generals, i això que encara manca més de un any per a les mateixes, és com si en aquest País tant sols tinguessin importància les Eleccions, la resta es anar passant els dies. Es veu que els moviments en els diferents Partits polítics ja han començat, i aquests moviments tenen molta tendència a anar cap el Centre. Que potser segurament es el que voldria la majoria de gent, però que tal com es veuen les coses, de moment dit Centre no acaba de convèncer a ningú.

Vejam el que desperta aquest cop la meva curiositat:

D’una banda, tenim la dreta del PLA, que potser s’ha adonat que aquest no és el bon camí per guanyar unes eleccions. Les darreres Comunals han fet mal, parroquialment. I es que obtenir els dos Consellers per parròquia s’ha posat cada cop més difícil. I dos per parròquia compta molt. Ja s’han desmarcat clarament del PLA a Encamp i a Ordino, i també a Escaldes, a Andorra la Vella van pel mateix camí. A Sant Julià, ja fa molt de temps que es va desmarcar, amb UL (aquí si que la dreta, està clarament definida). El Pla ho tindria doncs teòricament molt complicat en aquestes viles si no hi hagués una altra opció, el PLA encobert. És a dir, el PLA però sense PLA, per entendre’ns, o potser no.
En quant pel que fa a la llista Nacional: ja s’ajuntaran després els nombrosos PLA. D’una manera o altra, això no és problema...

D’altra banda, tenim l’esquerra eterna del PS, que també s’ha adonat que per a no continuar amb aquesta “eternitat” opositora, i que degut a que no n’hi ha prou amb l’Alternativa i on les darreres Comunals també varen fer molt de mal (encara que no es vulgui reconèixer): Veuen també que han de fer quelcom més per guanyar els dos Consellers parroquials tant importants.
Mentre que, pel que fa a la llista Nacional, podrien encara anar “tirant”. La idea es doncs, fer el famós gir cap el Centre anunciat , al igual que s’ha fet des de el PLA, però, teòricament, en sentit contrari.

De les dues bandes han constatat certament, que la obligació actual es tirar cap al Centre per arribar a la gent, a l’elector. Però en cap cas, tirar cap el Centre ja existent, el que teòricament ja teníem al país (que per cert no ha funcionat mai), sinó cap a un altre Centre, un de “nou”. Que per cert, al meu entendre, no pot ser mai un sol Centre.
Sempre hi hauria un Centre-PS i un Centre-PLA, i serien bastant distints.

Així doncs, i resumint: per l’any que bé tindrem segurament tres Centres diferents (perquè, dubto molt que es constueixi un sol Partit PLA-PS-CDA).

I vet aquí, que no me’n agrada cap.
Ni el que ve de la dreta, ni el que ve de l’esquerra, ni l’altre que no se sap d’eon ve.

Ni jo ni l’elector es creurà mai aquesta “diana” escorada cap a la banda dreta. Tal i com veiem en un bon acudit en un diari del país. Ni tampoc l’elector es creurà que la vulguin escorar cap a l’esquerra.

Se m’acut un suggeriment:

Perquè no tornem a les llistes obertes: posem nosaltres els noms, segons vulguem que la diana estigui mes a la dreta, més a l’esquerra, o centrada.

La realitat és potser, que a cada parròquia podrien haver-hi múltiples llistes. De esquerra extrema, esquerra, centre-esquerra, centre, centre-dreta, dreta o extrema dreta. Aquí si que hi hauria on triar, però segurament seria un desgavell general.

La moda doncs es el Centre, i cap a aquest centre es on ens volen fer creure que tiraran tots. Quant sabem perfectament que realment, tothom “penja” cap a la dreta.

La meva conclusió:

Al final però, penso que el PS tornarà a quedar en l’oposició, que el PLA tornarà a guanyar. Això si, aquesta vegada amb múltiples Partits o Grups o “multinuclears” (tal i com l’hi agrada dir al nostre Cap).
I que el dit d’alguna manera, “Centre”, des de sempre, tornarà a ser la clau que remenarà el “cotarro” al nostre País. I, ai déu meu, com està el país...

Atentament.

Miquel CALSINA GORDI.

1 comentari:

Onset ha dit...

Hola Miquel, et recomano que visitis www.charrandotb.com i www.radiocharrando.com, i així si vols pots veure vídeos en aragonès de diferents valls pirinenques. Moltes gràcies per la benvinguda. Salutacions.