dimarts, de gener 26, 2010

REUNIONS PRESIDENCIALS


LES REUNIONS DELS PRESIDENTS.

Hem viscut fins ara un munt de reunions estèrils dels Presidents dels grups parlamentaris, a dues bandes i a tres bandes, que no tant sols no han aportat res en absolut a una possible entesa, sinó que a més han fet que quedessin en l’oblit, o si més no aparcats tot una sèrie de projectes de llei tant o més importants que un possible pacte d’estat. Per no dir que ha quedat en suspens molta feina al Consell General.

Totes aquestes reunions per a no res ens han fet perdre ja uns vuit mesos de temps per veure la llum a “quelcom”. Quelcom que hauria de permetre sortir o intentar sortir del “forat negre” on ens trobem immersos tots, polítics i no polítics, habitants d’un país que s’anomena Andorra.

Moltes gràcies hem de donar doncs a aquests Presidents i a d’altres que no ho son per haver allargat encara més l’agonia que estem patint.

Val a dir que no conec encara el resultat de la que diuen ha de ser la darrera reunió dels Presidents dels grups parlamentaris (perquè serà que no m’ho crec ?), però no penso per als comentaris que he estat escoltant que serveixi de gran cosa. Ni jo mateix, ni penso que la majoria de la població, te en aquests moments ni un sol indici de confiança envers els “nostres” representants al Consell General.

Al meu entendre, Apc no vol actualment cap mena de pacte, segurament degut a que no varen funcionar els anteriors. Tampoc volia negociar en solitari però ara mateix sembla desmarcar-se completament de possibles acords. Es com si estes demanant unes eleccions anticipades però sense dir-ho obertament i negant-ho rotundament. Tinc la impressió de que esta aprofitant de la situació sense pensar en que segurament, davant d’unes possibles noves eleccions en sortirien bastant “escaldats”. No veig doncs on podria trobar cap interès en unes eleccions anticipades.

CR, tampoc es que estigui massa d’acord amb els possibles pactes, però no dona la impressió de estar massa interessat en unes eleccions anticipades. Potser degut a que en aquests moments no disposa de cap candidat, ni tampoc esta disposat a assumir els problemes en el cas d’una hipotètica victòria. Fins i tot dona la impressió de que es desmarquin totalment d’afrontar l’anguniosa situació en la que ens trobem i deixin al Partit Socialdemòcrata que es mengi tot solet el “marró”.

Finalment, el PS (ai, que dir del PS ?), vol el pacte si però no, necessita ajuda si però també, esta d’acord en unes eleccions anticipades en el cas d’un possible bloqueig i no ho està (depenent de qui faci declaracions)... En tot cas necessita imperiosament que li aprovin el pressupost encara que tampoc sap com afrontar tots els problemes que li venen al damunt.

La opció d’un pacte tant sols entre el PS i CR és possiblement ara mateix la més probable, amb el que Apc quedaria totalment “desactivat”. Podria donar-se el cas de que fins i tot l’Apc acceptés finalment algun pacte. Passaria doncs el pressupost si així fos (encara que diguin que no), però segurament degut a les diverses reestructuracions que s’haurien de efectuar, tots els projectes de llei que estant pendents resultarien retardats i això és molt dolent per al país. Ja no parlem de l’efecte negatiu que suposaria unes eleccions anticipades que posposarien encara més tots aquests projectes de llei.

La opció de que no es produeixi cap pacte també s’ha de tenir en compte, sembla ara mateix la més evident (que no la més probable). Aquesta opció podria comportar dos “efectes” diferents :

Un. Que s’aprovés de totes maneres el pressupost, perquè no ? Ja he dit molts cops que a darrera hora sempre pot haver-hi algú que es posi malalt (aquesta és la opció que jo veig més clara).

Dos. Que no s’aprovi el pressupost. Fet que suposarà segurament treballar amb dotzenes parts tot l’any ja que existeix molta gent que no vol perdre la cadireta de cap de les maneres.

En qualsevol cas, i tornant a les reunions, penso que han estat i poden continuar estant una presa de pel considerable per a tota la població.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.