dimarts, de gener 19, 2010

ACCIONS DE NATURLÀNDIA


LES ACCIONS D’UN PARC TEMÀTIC.

Estan incloses dins l’annex I de la Llei d’inversions estrangeres al Principat d’Andorra, entre moltes altres, les activitats següents :
- Activitats de fires i parcs d’atraccions.
- Activitats de jardins botànics, zoològics i parcs nacionals.
- Gestió de sales d’espectacles.
- Altres espectacles.

Imagino que un parc temàtic a l’estil del que es preveu per a Naturlàndia estarà inclòs dins d’alguna d’aquestes activitats.

“Les participacions en societats andorranes que tinguin per objecte qualsevol de les activitats enumerades a l’annex I estan subjectes a la autorització prèvia de Govern quan la participació estrangera en el seu capital social o en els seus drets de vot resulti igual o superior al 50 per cent”.

Fins al 49% de les accions doncs, les podem vendre sense permís als inversors estrangers. No sé si aquest Govern actual posaria problemes per autoritzar la resta, si no hi ha un allau de inversors andorrans per Naturlàndia. De moment, jo no n’he vist cap a pesar de les afirmacions del Comú de Sant Julià.

Imaginem que una sola empresa es vol fer càrrec de totes les accions i que aquesta és estrangera. El Comú de Sant Julià de Lòria no crec que tingués cap inconvenient en concedir la autorització, almenys això és el que interpreto. Desconec que en pensaria l’actual Govern, si els inversors andorrans no estiguessin per la labor de comprar accions, com sembla ser que no ho estan. Ara que, si permeten que el nou Director sigui forà, perquè no haurien d’autoritzar que tot el parc temàtic també fos d’una empresa forana.

Aquestes accions que ja fa molt de temps que es troben a l’aire, que no a la venda, a pesar de totes les afirmacions comunals de la seva sortida al carrer. Quantes vegades ho han retardat i perquè ? Imaginin que ara veritablement apareixen, al menys es el que ens estan dient des de la Corporació laurediana i aquesta hipotètica empresa estrangera les pot comprar totes.

Quin profit en trauríem els andorrans ?
Quin profit en trauríem els lauredians ?

Imaginem ara que cap empresa estrangera vol accions de Naturlàndia i ens les quedem nosaltres, els lauredians, els andorrans, els residents, els bancs, les empreses participants en la seva construcció ..

Quin profit en trauríem ?

En els dos casos cap ni un, a banda de poder fer-nos una mica el xulo dient que som accionistes del tobogan alpí mes gran del mon, del parc animaler més bonic del mon, de botigues subterrànies, d’atraccions diverses ... En definitiva, del primer parc temàtic andorrà.

Amb els mateixos estudis publicats pel Comú de Sant Julià de Lòria, sobrevalorats fins a l’infinit en concepte de ingressos i infravalorats fins a la misèria en el concepte de despeses, queda demostrat que aquest parc mai serà rendible. Com tampoc ho serà el Tobotronc en el cas de quedar-se tot sol en el projecte, ja que anirà a la baixa amb el pas del temps i no a l’alça, com ens asseguren.

Si veritablement les accions de Naturlàndia surten a la llum, algú amb coneixement, pensa comprar-ne alguna ? Algú que no tingui altres interessos que no siguin els relatius al Parc temàtic en qüestió pensa invertir un sol euro ? Si tan bonic i clar fos el projecte Naturlandés, no pensen que ja faria molt de temps que les accions estarien a la venda i fins i tot potser venudes ?

Ens pot aclarir el nostre Comú que ha passat realment amb el projecte de Naturlàndia ? Haurien de ser “valents” d’una vegada per totes i posar sobre la taula tots els detalls d’aquest projecte, així com el que fins ara ens ha costat a tots per a no res.

D’altra banda, el que tinc molt clar es que si no invertim res en absolut a la parròquia és evident que donarem superàvits. Quina manera més absurda de enganyar al personal amb els superàvits comunals...
Per cert, si separem de les finances comunals Naturlàndia, també dona superàvit ? O més aviat genera pèrdues fins al punt fins i tot de no poder pagar els impostos indirectes, tal i com ha succeït.

Val mes deixar el projecte tal i com esta en aquests moments, tampoc ho desfarem tot ara. On posaríem tota la ferralla del Tobotronc ? Ho guardaríem tot en algun camp ? A l’estil de les estructures d’Andorra la Vella. Aprofitar del camp de tir per a alguna cosa enlloc de tancar-lo i potenciar una mica més el camp de neu. Oblidar les accions i deixar-nos estar ja de bestieses i de projectes electorals faraònics, tant sols publicitaris i per a ignorants.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.