dimarts, d’abril 21, 2009

SENTO CURIOSITAT (BONDIA) - DEBATS FISCALS


DEBATS FISCALS.

Tot seguint els diversos debats electorals, noto que l’apartat més debatut i on existeixen més diferències i discrepàncies és en el del model fiscal i això m’agrada i m’interessa.
No obvio els altres apartats, sobretot el social, però penso que salvat el tema del subsidi d’atur, no existeixen ni poden existir de fet, masses diferències. Si més no, no seria complicat arribar al famós “consens” tant comentat.

On semblen estar d’acord totes les candidatures és en la instauració de una imposició directa, per fi ja reconeguda per tothom.
On existeixen les discrepàncies és en la imposició indirecta, en l’impost sobre les rendes, o I.R.P.F. i en posar impostos a les rendes dels no residents.

Passo a fer un breu anàlisi tot seguit de les propostes de cada formació :

Començaré pels dos grups minoritaris, que per cert no s’esplaien massa en el tema, o no li donen potser la importància que te, no l’han estudiat suficientment... O potser no disposen de tants assessors.

UNP : Comencen la imposició directa sobre les persones físiques per un impost sobre el patrimoni, un impost sobre els salaris després de posar en pràctica un increment generalitzat, aplicar un impost sobre els beneficis de les empreses, posar el cànon de telèfon i llum al 4% i un 0,25% en la compravenda de títols i valors... sense anar però gaire més enllà.
Trobo a faltar una mica més de “detall”, és tot massa genèric, sense percentatges i no permet fer comparatives.

Verds : Amb el seu programa digital, ens proposen impostos directes proporcionals als ingressos de les persones físiques i jurídiques, fiscalitat indirecta amb finalitats dissuasòries i compensatòries, una normativa fiscal ecològica, impostos als pisos buits, un sistema fiscal progressiu... sense massa explicacions tampoc.
Tot molt “kumbaya”, al seu estil ecològic. Un programa fiscal que esta molt “verd”.

Els altres tres grups, ja ho tenen una mica més treballat. Aquí si disposen de assessors. A grans trets els seus models són els següents :

ApC : Ens diuen que ells no posaran IVA i eliminaran tots els impostos indirectes, excusant-se amb una possible devolució, que al meu entendre no hauria de ser-hi, als compradors no residents. Un únic impost directe del 12% sobre les rendes econòmiques tant de persones físiques com jurídiques, un impost sobre la renda dels no residents...
El líder de l’agrupació ens diu que “la política impositiva d’Andorra pel Canvi passa per no gravar les rendes salarials”. Llegint el programa no ho entenc així ja que aquest ens diu ben clar “eliminarem els impostos indirectes i els transformarem en un impost directe sobre les activitats empresarials i IRPF”. Potser es que jo no sé llegir ? En tindran prou amb un sol impost ?

PS (per cert, no era l’Alternativa ?) : Proposa gravar els beneficis de les activitats econòmiques i certes rendes del capital. Els rendiments del treball per damunt dels 35.000 euros/any, amb un impost del 10%. I suprimir els impostos indirectes implantant un IVA del 5,5%. Impostos especials i un impost duaner als productes sotmesos a aranzels duaners...
Curiosament penso en que el “topall” dels 35.000 euros coincideix aproximadament amb el salari d’un Conseller a dedicació total.
Veig moltes mancances en aquest model de IVA : han d’anar fent articles de premsa per intentar explicar un model de IVA que encara ara, no tenen clar.
Diuen que l’IVA es cobrarà quant es vengui o facturi el be ! Cada quant ? A cada factura ? Cada mes ? Als tres mesos ? A final d’any ?
No “toquem” la renda dels no residents ?
És clar, com tots els seus assessors són forans. Per cert, ja han pagat l’ISI ? Masses “economistes” i pocs “comptables”... normal, degut a que els fan fora.

C.R. : Coalició Reformista ens proposa un sol impost indirecte unificat del 5%, un impost sobre els beneficis de les societats i activitats econòmiques i comercials del 10%, així com un impost sobre la renda dels no residents i passar el cànon de Feda i Som del 10% al 5% ...
Aquí puc entrar més al detall doncs disposo dels projectes de Llei i no em desagraden, sempre i quant eliminin el famós article 17 del projecte de Llei de l’IVA, que parla de retornar-lo als visitants.
Haurien de explicar millor el seu model, sobretot en els debats. Personalment, el conec i n’he parlat. Però no surt adequadament explicat en el seu programa.

Basant-me en els tres darrers models, doncs són més concrets, personalment el que més m’agrada és el de C.R. No puc confiar en el model de l’ApC, ja que no es posen d’acord programa i candidat d’una banda, no comporta imposició indirecta d’una altra i s’equivoquen dient que amb l’IVA es donarien dades de a qui comprem, a qui venem, el marge que tenim... i altres “bajanades”, com la de que s’augmentaran els preus.
No veig gens clar el model del PS, gravant els salaris que no siguin els “seus”. Ni cobrant l’IVA o la imposició directa sense especificar quant ho faran. Si no cobrem cap impost fins a final d’any, per exemple, no sé pas com passarem l’any.

De totes maneres penso que el millor de tot seria fer els impostos, precisament entre tots. Elaborant amb consens el sistema fiscal més adequat.
Si no és així em quedo amb el model de la Coalició Reformista.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

4 comentaris:

Salvador ha dit...

Què t'ha fet aquest pobre article 17 que li tens tanta mania?

Anònim ha dit...

Sobre l'IRPF al PS :
Exemple :
Dues famílies viuen en el mateix replà d'un edifici. Paguen 850€ de lloguer al mes. La primera família, pare, mare i tres fills, només treballa el pare i guanya 50.000€ any.
Segona família, parella sense fills, tots dos treballen, ell 30.000 € anuals i ella també.
Primera família amb càrregues familiars : 50000-35000 = 15000-->10% = 1500€ any d'IRPF.
Segona parella : no cal que faci els càlculs per que és 0, guanyant en global 10.000€ més a l'any que la parella amb tres fills.
És just?

Miquel Calsina Gordi ha dit...

Salvador,
L’article 17 s’ha de suprimir. L’IVA no s’ha de retornar a cap turista. El tax free (que tant l’hi agrada al Tomàs, aquí no quadre. M’ha de consultar més “coses”, i he de dir-te que C.R. m’ha confirmat que es suprimirà). A Andorra hi haurà un IVA del 5-5,5% que no es retornarà en cap cas.
Els hi retornen l’IVA als francesos que compren a Espanya ?
Si vols, t’ho explico amb més de temps.

9:04 PM,
Veig que no has pogut escoltar-me avui a A7ràdio :
Si posem un IRPF, ha de ser a partir de 1 euro de salari, retingut. Amb una declaració de renda, cada any (on es té en compte : fills, hipoteques, etc... I si et tenen que fer una devolució, te l’han de pagar.).
Si ho desitges, també t’ho puc explicar amb més de temps. Tant sols has de deixar de ser anònim.

Bona nit.

Salvador ha dit...

I per què el tax free aquí no quadra? Per que ho diu el CR?

I en quant als francesos que compren a Espanya no té res a veure, entre països comunitaris no hi ha mai retorn de l'IVA.

El que sí està clar és que si volem un IVA sense devolució això funcionarà en doble sentit, als andorrans també se'ns acabaran les devolucions quan comprem fora. Aquest invent sempre té reciprocitat, com a mínim en el cas espanyol.