dimarts, de desembre 16, 2008

SENTO CURIOSITAT-BONDIA "INVERTIR A NATURLÀNDIA"


INVERTIR A NATURLÀNDIA.

Gairebé 10 milions de euros es el que demana el Comú de Sant Julià de Lòria dels inversors privats per tirar endavant el controvertit projecte de Naturlàndia.
De moment sense giny mecànic (telefèric o telecabina).
Per demanar que no quedi, que això es gratuït.

Si analitzem una mica la situació i fem un estudi de qui pot invertir en aquests moments, ens trobem :

Primer de tot, amb que la gran majoria de persones no està en condicions de invertir absolutament en res.
En principi, no podem parlar en aquest cas de inversors estrangers. El paquet amb el 49% d’accions, s’hauria de repartir entre les empreses i els veïns de la parròquia. El volum de possibles inversors queda ja molt reduït, però encara en podem imaginar uns quants.
De tots aquests restants, hauríem de descartar tots aquells que estant en contra del projecte. Al menys així ho hem d’entendre.
Encara ens quedarien segurament uns quants possibles inversors.
Aquests que queden, que si poden invertir, en principi hem de creure que no ho faran de qualsevol manera. Estudiaran degudament la seva inversió. Al menys això es el que faria la gent coherent, analitzant la rendibilitat de la inversió. I aquest anàlisi, ara mateix tant sols es pot fer sobre unes previsions, o sobre unes projeccions.

Segons les previsions del Comú Lauredià seria a partir del cinquè any que es podrien començar a repartir dividends.
Aquestes previsions son però al meu entendre massa optimistes.

A grans trets es preveuen uns ingressos al primer any de 3,7 milions, de 6,9 milions al cinquè any (un 86% de més) i uns ingressos de 9,5 milions al desè any (un 155% de més).
En canvi en l’apartat de despeses la previsió es de 4,1 milions al primer any, 5 milions al cinquè any (un 22% de més), i de 6,3 milions al desè any (un 54% de més).

Algú es pot creure realment aquest diferencial de percentatge entre ingressos i despeses ?
Algú es pot creure un negoci que passarà en deu anys d’un marge comercial del –9,6% al +34 % ?
JO NO.

Com a comparativa, valgui l’exemple de Port Aventura :
En un dels seus millors anys, el 2007, amb 4 milions de visitants, ingressant uns 200 milions de euros, el seu benefici va ser de 14,8 Milions. Un 7,5 % de marge. Molt lluny del 34 % previst a Naturlàndia.

Passem ara, a la segona part de la situació :

En total, el Comú espera aconseguir 10 milions de euros del sector privat per fer créixer com ha estudiat i ha anunciat el bosc lauredià. “Si no, no hi haurà parc d’animals. Naturlàndia es quedarà tal com està”, avisa el Conseller d’Urbanisme de la parròquia. És a dir amb el Tobotronc i prou.
Carai..., sona fins i tot a amenaça...
Cal recordar que tant el Consol Major com el Consol Menor, varen explicar exactament el mateix. El que no se es si està per escrit i signat en algun lloc. Encara que un d’aquests, van anar més enllà en les seves declaracions : “Un banc vendrà les accions, i si no es venen hi ha el compromís de que se les quedaran ells”.
Que bons que son en estratègia al Comú, o que dolent es en previsió algun banc... De quin banc es tracta ? Doncs a mi m’interessaria muntar una societat amb els seus diners.

Si els inversors son doncs prou intel·ligents, i jo penso que es així. No ens cal patir, el projecte de Naturlàndia ja està mort. Al igual que ha mort el projecte del Parc Temàtic a Escaldes i Encamp.

I si “gosen” des de el nostre Comú, continuar amb el projecte tant sols amb Capital procedent de les arques públiques. Aleshores, penso que els amics de la Rabassa tindrien més arguments per anar directament a fer una visita a la Batllia.

Si finalment, tot i aquest “modest” estudi de viabilitat, resulta que “si” troben inversors. Aleshores, poden estar segurs que al darrera del projecte existeix quelcom de més que un parc d’animals o un centre esportiu d’alçada.
Ara que..., en un hotel de luxe, jo tampoc invertiria ni un cèntim...
Que més hi ha ?

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.