dimarts, de setembre 23, 2008

SENTO CURISITAT-BONDIA-MESURES ECONÒMIQUES


LES MESURES ECONÒMIQUES.

En principi he de dir que tota ajuda que benefici l’economia mes precària dels residents em sembla correcta. No estaré mai en contra d’ajudar als mes necessitats tampoc. I estic totalment d’acord en que les ajudes socials han de ser en primer lloc per aquells a qui els fa mes falta.
Amb el que no estic d’acord es en que aquesta sigui la base del “paquet” de mesures econòmiques per fer front a la situació de crisi que pateix el nostre país.
No n’hi ha prou en ajudar a l’economia dels mes necessitats per aixecar tot un país.
Donant ajuts econòmics tant sols als que guanyen menys, el que aconseguim es tant sols que aquests treballadors, que no arriben ni tant sols a ser “milreuristes” proliferin. I que treballadors mes arrelats al nostre país, amb salaris mes decents i per tant amb un poder adquisitiu mes elevat, desaparegui de les nostres valls.

Per tant, es aquesta una mesura dolenta ? NO.
Es una mesura equivocada ? SI.

Es el mateix que s’ha estat fent tota la vida amb les beques, les ajudes escolars, etc. Son mesures que si faciliten una mica la vida a uns pocs, però que no serveixen per a res per tirar endavant un país.
Un exemple:
Una família demana una ajuda per al menjador escolar. Si tots dos treballen, marit i muller, no rebran mai l’ajuda. Govern considera que ja en tenen prou. Una altra família, en la que tant sols treballa el marit, la muller es queda a casa cuidant dels fills, gairebé sempre rep la ajuda. No es just.

Del paquet de mesures econòmiques hem de descartar doncs les 7 primeres que son de caràcter social i que ja haurien de “funcionar” soles, sense formar part de cap “paquet”.

Si ens centrem en les mesures que van de la 8 a la 30, que haurien de ser tal com diu el títol “mesures per impulsar l’activitat econòmica” ens trobem precisament amb un “impuls” molt similar al “nou impuls” de la campanya electoral del PLA que finalment ha quedat tant sols en “empentetes”. Fins i tot el mateix cap de Govern reconeix que les mesures “no revitalitzaran res”. Lo millor de tot es que ho reconeix i es queda tant ample... Com pot un cap de Govern, sortir un Dimarts en roda de premsa exposant 42 mesures econòmiques per pal·liar la crisi econòmica d’Andorra i dos dies després dies que no serveixen per res ? No hauria de dimitir ?

Les mesures que van de la 31 a la 40, “mesures de contenció de la despesa corrent de l’administració”, aquestes hem produeixen una certa gràcia (per no dir pena). Després del gran “despilfarro” que se n’ha fet fins a la data, fins i tot em semblen insultants dites mesures ara mateix. Es com reconèixer a final de legislatura que s’ha “tirat del carro” de manera desorbitada i que es pretén frenar-lo quant ja no hi ha temps.

Finalment, les dues darreres mesures “per estimular l’estalvi energètic” son de pura lògica i podrien formar part d’un altre paquet molt mes extens de mesures també lògiques.

La conclusió que en trec de tot això es que tot aquest paquet de mesures no reactivarà absolutament res, ( conclusió molt similar doncs a la del nostre cap de Govern, amb la diferència de que jo no les he fet aquestes mesures).

Al meu entendre tant sols una mesura podria ser útil i beneficiosa per al comerç, el país i tots els residents, aquesta seria la de reduir tots els impostos i les taxes i retornar la competitivitat que el nostre país ha perdut.
Es clar que aleshores els ingressos de l’estat serien molt mes baixos i per tant en el capítol de despeses no s’hi podrien posar moltes obres i assessoraments que no serveixen absolutament per res.

I com no, potser també convindria una imposició directa sobre els beneficis, que segurament ens aportaria quelcom de mes que la actual imposició indirecta.
I dic “potser”, perquè es veu que hi ha molta gent que diu que no te beneficis, altra que diu que els beneficis son secrets, altra que diu que els seus beneficis no els toca ningú i altra que diu que el país està ben “fotut” i jo tinc les butxaques ben plenes. La resta ja esta estudiant la manera de dissimular els seus beneficis per “si de cas”.

Menys impostos doncs i menys despesa inútil es el que jo proposaria, en una sola “mesura” econòmica.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Tens tota la raó. Suposo que algun dia (proper, espero) es girarà la truita i els "altres andorrans", els que no s'han identificat mai amb el PLA, podran fer les coses d'una altra manera (no se si millor, però segur que no serà pitjor...).

Miquel Calsina Gordi ha dit...

Pitjor ? Impossible.

valerià lopez ha dit...

Estic d'acord amb casi tot l'article...u'naltre dia comentarem les discrepancies.En aquest moment em preocupa u'naltre questio.Per endevant et comento que no soc andorra (la meva parella si),estic vivint entre catalunya (osona) i andorra i fa temps que intento treballar al pais.Ja se com esta l'assumpte de les quotes i la meva pregunta es...no es pot fer d'unaltre forma??.M'he trobat amb empresaris que em diuen que primer es te de col.locar a la gent del pais (els que venen de la construccio??),pero tambe m'han comentat que ells no pensen llogar a ningu....sencillament perque no tenen la preparacio adecuada, que ja s'ho anirien fent amb els que son.Aquets dies tots em vist i llegit els problemes que te la llengua autoctona per tirar endevant....i un catala d'arrel no pot aconseguir treballar a andorra, quan si voltes pels carrers de quansevol dels comuns, sents parlar de tot menys catala.....em de fer alguna cosa??....cambiara algun dia les quotes d'inmigracio??...molts empresaris ho agraïrien.....

Miquel Calsina Gordi ha dit...

Es molt difícil que canvïn les quotes, doncs la feina no es que sobri precisament. Tant sols es cobreixen vacants molt especifiques i temporers per la campanya d'hivern.
Un altre problema es que ja hi ha molta gent resident que va de feina en feina cobrant sous mínims.
I que no parlen precisament el català.

valerià lopez ha dit...

Estic totalment d'acord amb el que dius, nomes discrepo en una....de feina n'hi ha,dit per els mateixos empresaris i també per algun cap de rrhh,pero no estan disposats a llogar a quansevol que arribi.Es trist que et diguin que et llogarien pero que no poden.El problema es que durant un temps es va legalitzar molta gent que nomes estava qualificada per una feina i ara nomes saben fer una cosa.Penso que es un problema per el pais...i gros,encara que la solució sigui ben facil.