dimarts, de setembre 02, 2008

SENTO CURIOSITAT - BONDIA 02/09/08


EL COLORANT ES MULTIPLICA.

Segons fonts governamentals al seu dia, mes concretament el dia de la riuada, o de la sortida de “mare” del riu Runer, l’inventari de pots de colorant emmagatzemats a la duana andorrana era de 150 pots de 1 litre.
De cop, i sobretot degut a que se’n varen trobar mes de 500 al país veí, l’inventari de pots emmagatzemats va passar a ser d’aquesta quantitat, mes de 500 pots de 1 litre. Segur que si se’n haguessin trobat mes quantitat, l’inventari final també seria un altre.

Segons “fonts properes a...”, tal i com se sol dir quant no es volen o no es poden revelar noms, la quantitat exacta a les dependències duaneres era propera als 1.000 pots de 1 litre. Pel que sembla ser que prop de 500 no han estat trobats. On son ?

Però es clar, com que la riuada es va endur també el famós inventari, no sabrem mai quants pots de 1 litre hi havien exactament a la duana andorrana, sense cap tipus de seguretat ni protecció.
La riuada o torrentada també es va endur l’inventari de la borda Vidal ?

Per cert, ara mateix no recordo quant es va buidar el pantà d’Oliana ..., perquè de cop ha passat a estar completament buit.
No recordo tampoc quant es buidarà el pantà de Rialp, diuen que per fer unes proves de resistència ...
Casualitat ? Segur que si, no siguem malpensats.
Però, per a buidar pantans, que estem actualment... Sort que ja tornarà a ploure. Espero que amb menys intensitat i amb mes de temps.

Doncs no acaba aquí la multiplicació de pots de colorant. Resulta que a la borda Vidal, en tenim emmagatzemats 4.000 pots mes de 1 litre.
Sense parlar de la famosa cuba soterrada amb capacitat per a 15.000 litres.
El que fa que podem “colorar” el gas-oil necessari per escalfar unes quantes cases durant uns quants anys...
Ara mateix no tinc ganes de fer càlculs, jo no cobro de Govern. Al menys no directament, que facin ells el recompte.
I es veu que 1 litre de colorant serveix per a colorar 10.000 litres de gas-oil. El que hem fa pensar que a Andorra, al mes d’Agost fa molt de fred.
El que si espero es que aquest magatzem de colorant es trobi ja en millors condicions de les que es varen publicar en un recent reportatge periodístic.

Per cert, qui ens subministra el colorant ? Tant sols ho comento perquè es deuen haver estat posant les botes amb la seva venda, com se sol dir...

El que no entenc de tot plegat es el següent :

La, o les persones que varen comunicar totes les dades a un diari del nostre país, i que també hem van explicar a mi alguns detalls tals com:

La alta toxicitat del producte en qüestió.
La quantitat real emmagatzemada.
La manca de seguretat adient a aquests emmagatzematges.
La seva mala i perillosa manipulació.
El rentat de la roba utilitzada per la seva manipulació, que dit de pas, l’empresa subministradora del colorant, aconsella cremar, no pas rentar en bugaderies lauredianes, amb desaigua directe al riu Valira.
I altres qüestions mes sense massa importància...

Aquestes persones, enlloc de explicar-me a mi les coses, explicar-ho als Verds, o explicar-ho al diari Bondia...
Perquè no ho expliquen al Batlle de torn ?. Si varen fer un informe el passat mes de Juny, i aquest no va servir per a res, la següent mesura a prendre era aquesta, contactar amb la Batllia. Aleshores potser si que hi hauria alguna que altra destitució.

Per sort els nostres veïns del Sud enlloc d’enfadar-se amb nosaltres, ens han felicitat i agraït per la bona feina feta en la recuperació dels maleïts bidonets de colorant. I jo com tothom, ara vaig i m’ho crec. Totes les notícies aparegudes en diaris catalans, les queixes del veïns del sud eren simplement una mentida o un “calentó” temporal. Fins i tot col·laboraran a la immediata canalització del riu Runer.

Llàstima que enlloc de multiplicar-se el colorant no ho faci el mateix gas-oil de calefacció. Aleshores no caldria colorar-lo, simplement abaratir-lo.

Atentament.

Miquel CALSINA GORDI.