diumenge, de juliol 22, 2007

SENTO CURIOSITAT 35

ELS PAGAMENTS A COMPTE.

Ja varem liquidar al seu moment ... (¿ TOTS ?, eterna pregunta) ... els impostos corresponents a l’exercici 2.006. Alguns hauran patit mes que altres, i d’altres n’hauran fins i tot tret un benefici fiscal. En tot cas, em superat un escull i ja no hi pensem.
Ara ve la mala notícia:

Aquest mateix mes o el proper, haurem de liquidar el 50% dels impostos corresponents al exercici 2.007. I això si que pot fer mal, sobretot als que creien que s’havia suprimit aquest pagament, ja que l’any passat no es va fer.

La llei 12/2006, del 27 d’Octubre, de modificació de la llei 17/2004, de l’ impost indirecte sobre la prestació de serveis empresarials i professionals i publicada el 22/11/06, ens deia, en la seva part inicial: “es preveu que els obligats tributaris únicament liquidin un pagament a compte, en lloc dels dos previstos inicialment”.I en la seva part final, per a l’exercici corresponent a l’entrada en vigor d’aquesta llei i únicament per a aquest exercici, no s’han de fer pagaments a compte...”. I ens ho deia gairebé 12 mesos tard.

La llei 17/2004 deia inicialment : “La quantitat a ingressar a compte per cada semestre és la resultant d’aplicar el percentatge del 50% sobre l’ import de la quota de liquidació corresponent a l’any natural anterior”.
Era evident, que per l’any 2.006, el pagament a compte corresponent al mes de Juny no es podia basar en l’any anterior, doncs no existia dit any impositiu anterior.

El mes de Novembre passat va canviar aquest concepte i, “la base per realitzar aquest pagament a compte es calcularà a partir de les dades del mateix període”. El que no era tant evident es que ens ho comuniquessin cinc mesos mes tard.

D’una banda, i degut al mal redactat inicial, hem perdut l’oportunitat d’ingressar diners per les arques de l’estat, al Juny del 2006 (i potser per aquest motiu, els proveïdors de Govern no van cobrar a temps ...).
D’altra banda, hem pagat l’ import corresponent al 2.006, i uns mesos després pagarem la meitat de l’ import corresponent al 2.007 (aleshores, potser cobraran tots els proveïdors de Govern i patirem tots en la nostra butxaca).

Em demano : ¿No es poden fer millor les lleis?.
Aquest es un clar exemple dels “nyaps” que envolten les lleis dels impostos indirectes, un de tants .

Però sobretot , demano : ¿ No es poden fer les lleis mes clares, mes senzilles, mes entenedores ?. Els advocats, segurament ja estant acostumats a llegir i comprendre les lleis, des de el principi fins al final. Però els demés, que també les hem de conèixer i complir, tot sovint se ens fa molt difícil. I ens acostumem a llegir només els titulars que surten als diaris, o només la part principal de les lleis.

I ara veig que molta gent desconeixia l’existència d’ aquest pagament compte. Gairebé tothom pensava que s’havien suprimit tots els pagaments a compte. Sabien de la “patacada” que els hi cauria el 31 de Març, però no recordaven la mitja “patacada” del 30 de Juny (a pagar pròximament).

Espero que aquest detall no els faci la guitza de cara a les vacances de l’estiu.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.