dilluns, d’octubre 20, 2008

SENTO CURIOSITAT-BONDIA-OBLIGADA COMPTABILITAT


L’OBLIGADA COMPTABILITAT.

Tot passejant pel carrer observava els petits comerços, bars restaurants... I pensava : Duen la seva comptabilitat ? Portaran el proper any una comptabilitat ordenada tal i com diu la llei ?
Com que tenia els meus dubtes, vaig decidir començar a preguntar-ho als propietaris, vet aquí algunes de les respostes:

- Comptabilitat, que es això ?
- Jo no tinc cap societat, no he de dur cap comptabilitat.
- Quina comptabilitat ? Jo no ho necessito.
- A mi no em cal, tinc un negoci molt petit.
- Comptabilitat jo ?, si home i que més ?
- Jo no he de dipositar comptes, per tant no la duré.
- A mi que me l’ha portin ells (pel Govern), si volen...
- Només em faltava dur una comptabilitat...

I moltes altres respostes del mateix estil.

La conclusió es doncs que molta gent no complirà la llei de comptabilitat, que en el seu article 1 ens parla de l’obligació per a tots els empresaris de dur una comptabilitat ordenada i adequada al seu negoci.
I quant diu tots es refereix a tothom, grans i petits, siguin societats o no.

També em trobo amb d’altres empresaris que si han sentit parlar de la llei, que saben que a partir de l’any vinent estaran obligats a dur una comptabilitat i que em transmeten la seva preocupació i em demanen que han de fer. Aleshores el problema es el cost de dur la comptabilitat i si ells mateixos la poden dur. La cosa es complica en aquests cas, perquè molts no poden pagar el que val tenir un comptable, encara que tant sols sigui a hores i tampoc estant capacitats per a dur-la correctament ells mateixos tot i el seu afany de complir la llei.

Si analitzem la situació, ens trobem amb que durant tot l’any 2009 no passarà absolutament res, tant pels que duguin la comptabilitat com els que no la duguin, tot i l’obligació a partir de l’u de Gener del 2009.
Acabarà l’any i els que duen la comptabilitat faran els tancaments corresponents, els que no la duen faran simplement el canvi d’any i menjaran també el raïm.
En els primers sis mesos de l’any 2010 alguns dipositaran els comptes ja sigui en el registre de societats, ja sigui en el registre de dipòsit de comptes habilitat pel Ministeri de Finances. I molts altres no dipositaran res en absolut.
Que farà aleshores el nostre Govern ?

Doncs de moment, anotarà en una llista de “nens dolents” tots aquells que tenen un registre de comerç i no han dipositat els seus comptes.
Tot seguit haurà d’analitzar que en aquesta llista hi ha empreses que no han facturat mes de cent mil euros l’any i no estant doncs obligats a dipositar els seus comptes.
Com sabran quines empreses han de eliminar d’aquesta llista ?
Aquí penso que es troba el problema principal de la Llei de comptabilitat. Al posar aquest topall de 100.000 euros per dipositar o no els comptes, es on penso que s’ha comès el gran error. Com podran controlar les empreses que superen aquest topall ?
El nostre Govern haurà de entendre doncs que tots aquells que no han dipositat els comptes facturen menys de cent mil euros ? Haurà de controlar-los un per un ? Demanarà als bancs informació ? Enviarà inspectors a totes les empreses ?
No en tinc ni idea.

No s’acaba aquí el problema. Encara que Govern pogués identificar que totes les empreses que no han dipositat els seus comptes facturen efectivament menys dels cent mil euros esmentats, com podran saber si aquestes han dut adequadament la seva comptabilitat, tal com obliga la llei ? Ens enviaran a tots al Batlle (suposo que primer, un inspector) a casa nostra per fer les comprovacions ?
Impossible.

Es evident que hem fet quelcom malament. I aquesta llei de Comptabilitat portarà cua, molta cua. S’hauran de fer moltes modificacions a la Llei. Potser hauran de nomenar un departament d’inspectors i habilitar-los a fer inspeccions. Potser hauran d’eliminar el topall dels cent mil euros. Potser hauran de permetre que el micro empresari (ja no parlem de petit empresari), no tingui l’obligació de dipositar els seus comptes, o no tingui l’obligació de dur la comptabilitat.

En definitiva, penso que la Llei de comptabilitat va encaminada a la Llei d’impostos a les Societats. Però de cara al petit empresari que no es una societat no va encaminada a res.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

3 comentaris:

Salvador ha dit...

Una manera és fer controls aleatoris a les empreses que no declarin, amb preferència per a les més grans per quantitat de personal o per importacions, tot fàcil de controlar (CASS i Duana). No costaria massa fer-ho disposant d'uns quants inspectors.

I en quant a portar bé la comptabilitat ja fa anys que els nostres veïns coneixen les virtuts de les dobles o triples comptabilitats, només caldrà que ens en donin unes quantes lliçons.

Miquel Calsina Gordi ha dit...

Salvador,
Saps quants inspectors hi ha al dep. de Tributs ? 1. I no es pot moure en tot el dia de la seva cadira.
I al Registre de comptes ? Cap. Encara no està creat.
Com que les contractacions passaran a ser el nombre de 0, hauran de "reciclar" algún bomber.

La doble comptabilitat també la tindrem aviat a Andorra.
De moment, tant sols demano que es facin les coses ben fetes.

Anònim ha dit...

Sembla que per fi, s'ha acabat aixo que deien comptabilitat de l'avia.A veure com s'en sortiran ara. Segurament n'hi haura que puguin i vulguin pagar un comptable, peró n'hi haura d'altres que..........
Ja mirarem com acaba tot aixo