dimarts, d’agost 12, 2008

SENTO CURIOSITAT - BONDIA 12/08/08


QUE ES LA COMPTABILITAT.

Ara mateix està de moda, l’any que bé es portarà molt “la comptabilitat”. Tothom haurà de seguir la moda, encara que no ho vulgui.
I es que es així, les modes es porten encara que no t’agradin. Que hi ha una cosa que està de moda... doncs tothom a fer el mateix..., seguir la moda.
Per l’any 2.009 es veu que serà “de moda” portar la comptabilitat de les empreses... Fins a la data tant era, es veu que es feia tant sols el recompte de caixa. Es a dir : entrades a caixa – sortides de caixa = positiu. Resultat, la cosa ha anat be.

La comptabilitat no es ben bé això, es quelcom de més, i el proper any el nostre Govern, ens “controlarà” la nostra comptabilitat.
No deixa de ser curiós, doncs la seva pròpia comptabilitat està més descontrolada que un pop en un garatge. Per cert, mai he entès aquesta “frase”.
A aquest “control” l’anomenaran “transparència”. Es que es veu que al països veïns estant una mica “emprenyats” amb nosaltres, i ens estant demanant transparència. I es veu que això no s’arregla comprant un Mr. Proper.

Abans de fer el control, el nostre Govern, que es molt llest, es va adonar de que per portar una comptabilitat era necessari un Pla de comptabilitat. Quant es varen adonar de que : Pla de comptabilitat, no era el mateix que una “branca especial” del Partit polític (PLA), es varen espantar. Ostres, van dir ... Per dur una comptabilitat, es necessita un Pla de comptabilitat, lleis, reglaments, decrets ... Quina feinada, i a més les vacances d’estiu a prop.

Però, vet aquí que va aparèixer l’assessor de torn i va dir : Tothom tranquil, es fa senzillament com amb totes les lleis econòmiques, un “copiar – enganxar – suprimir – afegir “ del país veí, aquest on anem tots a estiuejar i ja esta la feina feta. I va passar la seva factura corresponent al nostre Govern, com no !, que per això estant els assessors.
Per cert, en la traducció hi ha una errada monumental : “Tributos” es tradueix Tributs, no Tribunals.

Dit i fet, endemés es veu que els sectors econòmics implicats en el tema en qüestió ja s’estaven queixant massa. Total : varen fer el copiar-enganxar-suprimir-afegir i tots tant contents, ja tenim una nova llei enllestida.

Però es varen oblidar del Pla de comptes.

Dit Pla de comptes, tant sols es una mena de números que serveix per entrar els apunts comptables. Uns números que no son obligatoris, però que resulta que si son imprescindibles per dur una comptabilitat ordenada.

Quin es el resultat de tot això ?

Doncs que tenim una llei de comptabilitat aprovada, tenim un Pla general de comptabilitat aprovat. Sense oblidar que també tenim una Llei de societats aprovada, i no oblidem, una Llei d’inversions estrangeres també aprovada.

Però no tenim un Pla de comptes perquè no es obligatori, ni als països veïns.

Resultat:

Que tothom porti els seus comptes com vulgui, tampoc es qüestió de “molestar” massa. Ja mirarem mes endavant de contractar als assessors de torn, que per cert, sempre son els mateixos ... I publicarem també un Pla de comptes. Mes que res, perquè tothom porti els números d’una manera un tant “uniforme”. Si mes no, per a poder facilitar una mica la feina als comptables. Que per cert, darrerament no paren de queixar-se. Com si no tinguessin prou feina.

Conclusió :

La comptabilitat es la manera de cobrar impostos de forma ordenada, coherent, adequada, legal, simplificada, racional, constitucional ...

Opinió :

No costava tant, publicar juntament amb el Pla de comptabilitat, un Pla de comptes, total es tractava de copiar una mica més dels veïns, tampoc vindrà d’aquí...

Resumint :

A la pregunta inicial : que es la comptabilitat ? A Andorra, sincerament, una “conya”.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI