diumenge, de juliol 20, 2008

SENTO CURIOSITAT - BONDIA 15/07/08


AGÈNCIA TRIBUTÀRIA ANDORRANA.

Vaig quedar una mica perplex al seu dia, amb algunes declaracions efectuades pel nostre Ministre de Finances, respecte a la “suposada” agència tributària que ens ha muntat. I dic “suposada” doncs encara no l’he vista per enlloc. Entre altres coses, va dir el següent:
“No crec en un IRPF per Andorra”.
“Amb la imposició indirecta es demostra que qui més consumeix, més paga, i el qui més guanya és qui més consumeix”.

Cert ? No del tot. Tot i així hi hauríem d’afegir: “Sobretot si qui més guanya no declara mai IRPF”.
La llàstima es que els que menys guanyen, i que no haurien de pagar segurament res per IRPF, no poden pràcticament ni consumir.
Aquesta afirmació del Ministre no l’havia escoltada mai, ni des de la dreta més rància de qualsevol país.

Seguia dient el Ministre:
“Amb impostos com els espanyols el que segur que paga és el treballador, que és qui està més controlat”.
“A França, qui més diners té no tributa, perquè se’n va a viure a Bèlgica”.
“El nostre Ministeri serà implacable amb els defraudadors”

Entenc doncs que a Espanya i França no són implacables ?, no controlen ? Bèlgica ens cau una mica lluny, però potser serà millor que anem a viure a Espanya o França.

De frau sempre n’hi haurà, a tots els països. El que no es pot fer, al meu entendre, es justificar si uns impostos son més o menys dolents segons el frau que puguin comportar.
En primer lloc uns impostos el que han de ser, es justos. I de justícia es que dits impostos s’adaptin al que marca la nostra Constitució, no al que afirma el Ministre de Finances.

Trobo molt encertada la creació de l’Agència Tributària Andorrana, si es que de veritat s’ha fet, i em sembla perfecte que aquesta es dedicarà a perseguir els defraudadors, encara que potser s’hagués pogut fer molt abans.
Enlloc de publicar les llistes de la gent que no pagava la taxa d’activitat econòmica al Bopa, i explicar sempre que aquestes llistes es duien a la Batllia, no hagués estat millor crear un departament de cobraments amb un cobrador que passés pels comerços i domicilis dels defraudadors a cobrar els impagats ?
Ens torna a explicar ara el nostre Ministre que es duran a la Batllia tots aquells que no han declarat els impostos indirectes..., penso que més de un Batlle, ja somriu... Personalment, recomanaria enviar primer algun cobrador, amb frac o sense, a passar la factura, no fos el cas de que aquestes llistes de impagats prescriguessin, com sol passar normalment.
Dedueixo, segons les declaracions del nostre Ministre de Finances que aquesta Agència Tributària, tant sols s’encarregarà del control dels impostos indirectes. Personalment, penso que no n’hi ha prou, els impagats per taxes d’activitats econòmiques, tinència de vehicles i altres també son importants i sumen molts diners, uns quants milions d’euros...

Continuava dient el Ministre:
“La desviació recaptatòria es pot deure tant a una mala previsió de Govern per falta de dades i experiència o perquè hi ha gent que no ha pagat”.
Completament d’acord amb aquesta altra afirmació del Ministre.

La meva recomanació final seria doncs crear una veritable Agència Tributària, ben dotada de recursos humans i tècnics per controlar i cobrar totalment tots els impostos i taxes i totes les declaracions. Amb inspectors i cobradors. I sobretot també amb gent ben informada i que informi adequadament. Tot el contrari del que ha succeït amb el Ministeri de Finances els darrers anys.

Una altra recomanació seria replantejar la idea de que el IRPF no es un Tribut per Andorra. Sobretot recordant que hem de sortir de la llista de paradisos fiscals i que amb els impostos indirectes i l’ impost de societats no n’hi haurà prou.
O es que realment no hi ha cap intenció de sortir-ne ?

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.