dilluns, de maig 12, 2008

SENTO CURIOSITAT - BON DIA 13/05/08


MES SOBRE EL PATRIMONI I LA RENDA.

Mentre que a Andorra estem “marejant la perdiu” per un tema impositiu que Espanya mai havia reclamat: “l’ impost sobre la renda dels no residents i l’ impost patrimonial”, que juntament amb l’ IBI (impost sobre bens immobles), multiplicaven per tres un mateix gravamen. Altres països fan una consideració bastant diferent del mateix tema.
Es cert que el desconeixement de la llei no eximeix a ningú del seu compliment, però mai ens havia preocupat ni a nosaltres ni a l’Agència Tributària espanyola, la no declaració dels no residents, ni l’ impost patrimonial (que recordo que ha estat suprimit pel Consell de Ministres espanyol).
I ara, de cop, tenim tots “l’ai” al cor. Estem “acollonidos”, com diria un conegut mag Català...

A Colòmbia per posar un exemple, consideren que s’ha de promoure el mercat de segona vivenda, i personalment ho trobo molt encertat. En un document anomenat “Conpes” (Consell Nacional de Política Econòmica i Social) ja aprovat, ens diuen que les exempcions tributàries son un dels incentius per dita promoció. Que permetrà incrementar la inversió estrangera directa, generar treball, millorar i contribuir en el desenvolupament...
Proposen per això incentius “similars a altres països” tals com : Excloure als inversionistes estrangers o nacionals no residents de la renda sobre l’immoble que adquireixin, no estar obligats a presentar declaració de renda, no ser subjectes passius del impost patrimonial, estar exempts de l’impost sobre la renda, no constituir renda ni guany els ingressos per arrendament de l’immoble ...
I ens parlen d’unes xifres realment espectaculars, un 27 % de la població dels Estats Units, mes de 77 milions amb capacitat de compra.
Volen aprofitar del capital dels Estats Units i també de l’Europeu.

Sincerament, no ho acabo d’entendre. Els Colombians son mes intel·ligents que els Espanyols ?
A Espanya, poden tindre algun interès en que els estrangers no inverteixin al seu país ?

A França no van tant lluny, però ja ens diuen que estant exempts de l’ impost sobre la renda dels no residents tots aquells, francesos o estrangers que resideixin en un estat que tingui subscrit amb França un conveni per evitar la doble imposició, encara que sigui de caràcter general. I ens diuen també que estant exempts de l’ impost sobre el patrimoni les persones que no tenen la seva residencia tributaria a França.

Resumint,
Confesso que no entenc absolutament res amb la controvèrsia creada darrerament per la declaració a Espanya dels no residents. Ho trobo un tema tant absurd, que hem dona a entendre que: si fins ara mai ningú ha reclamat absolutament res des de l’estat veí (Espanya), es degut a que ja els “anava bé”, pels diners que ingressaven en les vendes.
I que ara, de cop, el fet d’estar “remenant” dit tema, no te absolutament res a veure amb les persones que han adquirit una vivenda al seu territori. Sinó que el que realment estant buscant es una altra historia completament diferent, i que potser te a veure amb la llista de paradisos fiscals.

I precisament això es el que m’indigna, que, com sempre, no es diuen les “coses” pel seu nom:
Que som un paradís fiscal (per la gent forana, es clar), que no tenim convenis de doble imposició, que no tenim un sistema fiscal adequat...
Però que a alguns tot això, ja els està molt bé.
Això si, des de l’estat veí ens han tornat a “tocar la closca” i ens hem de posar les “piles”, i com que no hem fet be algunes “coses”, ara hem de pagar tots per uns quants.

De veritat pretén algú que jo hem cregui que a Espanya volen fer tributar a la gent que ha deixat diners al seu país en immobles ? Que a Espanya ja no volen aquests diners ? Que prefereixen els impostos a vendre apartaments o xalets ?

Això no és el que estant perseguint, es una altra “cosa” molt diferent.
Quant tinguem I.R.P.F. a Andorra, farem declarar als no residents ? No, es clar, tindrem convenis de doble imposició i ja no estarem a la llista de paradisos fiscals.

Si us plau ..., dirigit a qui pugui interessar ... :

EXPLIQUIN TOTS PLEGATS, D’UNA VEGADA PER TOTES, LES COSES PEL SEU NOM.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.