diumenge, d’octubre 15, 2006

Plaça Laurèdia

QUAN DE TEMPS DURARÁ LA PLAÇA LAURÈDIA ?

Per aquells que ho desconeguin, aquesta es troba situada a Sant Julià de Lòria, entre la “desembocadura” de les carreteres de Nagol i la Rabassa, flanquejada pels bancs: Andbanc, Mora i Crèdit (abans Caixa). Es una mena de gran rotonda, sense arribar a ser-ho.

Actualment es la provocació de grans retencions, el malson per als agents de circulació. Inici o final del carril bus. Es, on han de girar tots els bus exprés i autobusos escolars, a mes de tots els vehicles en direcció a les dues carreteres abans esmentades. On els vehicles procedents d’aquestes dues vies han de decidir si van en direcció a Andorra la Vella o a Espanya.

La sortida, direcció Espanya, s’ha d’emprendre pel mateix carril del bus, es el mateix d’entrada i de sortida. La incorporació a l’avinguda Francesc Cairat en aquesta direcció es fa de costat, només amb la mala visibilitat del retrovisor dret i amb els vehicles baixant sense aturar-se. Molt perillós si l’agent de circulació no els atura completament.

En poques paraules: en 1 sol carril passa el bus exprés, altres busos, camions, vehicles que van a la carretera de Nagol i la Rabassa, vehicles que surten de dites carreteres i tots els vehicles que entren i surten de la vila.

Aviat, al mateix encreuament s’incorporaran tots els camions que aniran a descarregar als abocadors, a l’anada i a la tornada, juntament amb els camions que aniran a les noves construccions d’Aixirivall, un cop aixecada la moratòria.

Aviat el carril bus, multiserveis, o com el vulguin anomenar s’ampliarà direcció Espanya, eliminant totes les places d’aparcament de la plaça en avall, cap amunt ja fa dies que no hi són. Per on passarà a l’alçada de dita plaça ?.

Aquesta plaça es també l’entrada a la Vila, tant pels que baixen com pels que pugen i quant tenim alguna celebració, diguis Festa Major, Vila Medieval i altres... es converteix en la única entrada a la Vila. Provocant les cues quilomètriques d’entrada al País, que tots hauran patit, per exemple alguns diumenges al vespre. Tothom es demana, quan puja el diumenge, perquè a partir d’aquesta plaça ja no hi ha retenció.

Per tots aquests motius veig el futur de la placa Laurèdia molt negre, mes ben dit no li veig futur. Penso que molt aviat desapareixerà i perdrem una plaça mes, que jo considero emblemàtica, encara que no sigui de les mes velles.

Si tinguéssim un vial directe, per fora de la parròquia, completament per fora, no per sobre del riu, ni entrant i sortint de la muntanya Rocafort, segurament no hauríem de prescindir d’aquesta plaça.

Un sol vial, amb dues bones entrades a cada extremitat de la parròquia i dos bons aparcaments, un a cada costat, ens permetria fins i tot fer l’avinguda Verge de Canòlich peatonal. Permetria a tots els fronterers passar directament, sense aturades i no creguin que perdríem mes turistes, potser fins i tot provocaria l’efecte contrari.

Aquesta es la meva opinió, que no s’esveri ningú.
Quin seria el cost d’aquesta infrastructura ?, no ho se !, però si que se el cost de la desviació prevista a Sant Julià, expropiacions incloses.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.