dilluns, de març 31, 2008

SENTO CURIOSITAT - BONDIA 01/04/08


UNA CONFERÈNCIA ATÍPICA.

El passat dia 26 de març, l’ACP (Associació de comptables del Principat), en col·laboració amb la ACCID ( Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció), varem efectuar una conferència sobre el Nou Pla General de Comptabilitat Espanyol titulada “una anàlisi pràctica i a fons”. Com a ponent teníem al Sr. Joaquim Rabaseda (Membre de la Junta Directiva de la ACCID, catedràtic de la Universitat de Girona, Auditor Censor Jurat de Comptes, Doctor en Ciències econòmiques, Professor Mercantil, entre moltes altres activitats, premis d’investigació i múltiples publicacions ...), qui fa efectuar una brillant exposició.

NOTES:
A destacar: l’assistència de professionals del sector comptable i també d’empresaris, a pesar del mal temps. Degut sens dubte, a la preocupació existent per l’aprovació de la llei de Comptabilitat i la llei de Societats.
A agrair: la mostra d’interès dels mitjans de comunicació del país (especialment Andorra7ràdio, Bondia i r7p), així com la col·laboració del Comú d’Andorra la Vella i la Cambra de Comerç.
A tenir en compte: la manca d’interès de R.T.V.S.A, Més Andorra i Periòdic d’Andorra, (ells sabran perquè?).

El títol de “conferència atípica” es degut a que sobtà a molta gent que la conferència fes referència al Pla Comptable Espanyol. Veig doncs, l’obligació d’explicar-ne els motius:

La Llei de comptabilitat es va aprovar a Andorra al Desembre del 2.007, però no es va publicar fins al Gener del 2.008, i comporta en les seves disposicions finals, que el govern disposa d’un mes per aprovar i publicar el pla de comptabilitat. Aquest mes de marge es comptador a partir de l’entrada en vigor de la Llei, que serà al Gener del 2009, l’any següent a la seva publicació. Fet que pot donar que no tinguem pla Comptable propi fins al Febrer del mateix any 2009.

La Llei de Societats, que preveu l’entrega dels comptes d’aquest exercici en el seu Reglament, ara es veurà modificat i les societats també disposaran de tot aquest temps suplementari per entregar els seus comptes “secrets”. Això es farà per tothom a l’any 2.010 ( pel tancament del 2.009) Tal i com va anunciar el Ministre Sr. Jordana, que aquell dia feia de portaveu, segurament degut a algun “viatget” del portaveu oficial, el Ministre Sr. Minoves.

Els comptables però, mentrestant hem de continuar treballant, com ja ho hem estat fent abans de l’aprovació de les dues Lleis. I la nostra eina de treball, majoritàriament, es el Pla Comptable espanyol, al menys en la nostra Associació, amb el que estem treballant i que a mes ha sofert alguns canvis aquest mateix any. L’altra associació (que no col·legi), es veu que estant bastant “afrancesats” i en deuen utilitzar un altre, el de l’altre país veí (que dit de pas, m’importa un rave).

Aquest fet, per la no publicació del Pla Andorrà, no implica que no es pugui treballar o que les societats no pugessin entregar els seus comptes al Registre de Societats. Al menys des de Comptables del Principat no hi veiem masses inconvenients.

De la mateixa manera que a la ACP (Associació de Comptables del Principat) que per cert, si varem llegir correctament la llei de Comptabilitat, ens varem assabentar que es l’empresari el que entrega directament els seus comptes i que els pot fer portar per qui ell cregui convenient, sense la necessitat de contractar cap comptable “col·legiat”, tal com asseguren des de l’altra associació.
A banda de que no existeix cap col·legi de comptables (repeteixo), i que no existirà mai, ja que no hi ha cap titulació comptable.
Això si, nosaltres també aconsellem a tots els empresaris que disposin d’un comptable, com no...

Des de la ACP no veiem doncs cap inconvenient en dur les nostres comptabilitats. I nosaltres, al contrari dels suposats col·legiats, no afirmem que hi hagi comptables que no estant preparats, tal com va fer el secretari de l’associació del “fals” col·legi professional.

Aquest es el motiu del perquè la conferencia efectuada es basés en els canvis produïts en el nou pla comptable Espanyol i no en l’Andorrà.

A banda de que un Pla comptable Andorrà, no es de moment, indispensable per treballar correctament, ja que els principis comptables figuren en la llei comptable andorrana ja aprovada, i que son precisament els espanyols. I que les NIC (Normes internacionals comptables) també hi figuren en aquesta llei i a més son internacionals. I que les NIIF (Normes internacionals d’informació financera) també hi figuren en aquesta llei i també son internacionals.

No siguem doncs, ho dic per segona vegada, mes papistes que el Papa volent esperar la creació d’un pla comptable propi, que al final tant sols seran números de compte i la forma de presentar-los, per començar a treballar.

El Pla comptable Espanyol ha canviat aquest any. A Andorra, nosaltres podríem aplicar ja aquests canvis, encara que personalment he d’aconsellar no fer-ho, doncs així evitarem un segon canvi si el Pla Andorrà es diferent.

Personalment, he dit reiteradament que ja podríem aplicar el Pla Comptable Espanyol directament, el “copiar-enganxar” que fem amb totes les lleis... I fora problemes.
Cosa que el Professor Mercantil, Sr. Rabaseda va desaconsellar, declarant que el millor seria: agafar el Pla Comptable Espanyol i adaptar-lo al nostre país i a les nostres característiques impositives, socials, econòmiques i altres...
Rectifico doncs, de ben segur ell en sap molt mes que jo. Esperarem doncs el “nostre” Pla Comptable, però de moment continuarem treballant amb l’altre.

Un altre fet molt diferent es que posposem totes les lleis fins l’any 2.010 en el que definitivament s’hauran d’entregar tots els comptes.

Difícilment crec que amb aquesta lentitud, l’any 2.011 pugem deixar de figurar en la llista de paradisos fiscal, tal i com va assegurar el nostre cap de Govern

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI