dimarts, de maig 19, 2009

SENTO CURIOSITAT (BONDIA) - IMPOST RENDA NO RESIDENTS.


IMPOST SOBRE LA RENDA DE NO RESIDENTS.

Torna a començar la campanya de “por” als andorrans que disposin d’un habitatge a Espanya. Es veu que l’any passat va ser molt rentable per a les gestories del nostre país. I quant alguna cosa resulta rentable, es veu que s’ha de repetir, com més vegades millor. No deixa de ser una tàctica comercial.
Però quant aquesta tàctica es fa a base de enganyar, cobrar més del compte, jugant amb la “por” i el desconeixement del “personal”, deixa de ser una tàctica i passa a ser una estafa.

ÉS CERT :

- Que si som no residents a l’estat veí i som propietaris de algun immoble urbà situat en aquest país, estarem sotmesos al impost sobre la renda de no residents (aquest és per a Hisenda) i a un tribut de caràcter local, l’impost sobre els bens immobles (IBI, aquest és per a l’Ajuntament).
- Que salvat els casos de residents en països amb els que no existeixi un efectiu intercanvi de informació tributària, no existeix la obligació de nomenar un representant (per desgràcia no és el nostre cas, al menys de moment). Hem d’anomenar doncs un representant davant la Administració Pública, resident a l’estat veí.
- Que en la nostra declaració hem de consignar un NIF (per als de nacionalitat espanyola) o un NIE (per als estrangers). I això tant sols es pot tramitar “directament” a la Direcció General de la Policia espanyola.
- Que si l’immoble esta a nom de un matrimoni o varies persones, cadascuna d’elles és un contribuent independent.

NO ÉS CERT :

- Que la declaració de la renda dels no residents hagi de ser efectuada abans del dia 30 de Juny. Dit rendiment s’entén devingut un cop a l’any, el dia 31 de Desembre. (disposem de tot l’any per fer-lo efectiu, no cal córrer ara mateix a engreixar les arques de les gestories andorranes. Podem esperar tranquil·lament a fer les nostres vacances i acudir a una gestoria espanyola).
- Que haguem de pagar també l’impost sobre el patrimoni, doncs es va suprimir aquest gravamen, amb efectes des de el període impositiu del 2008.
- Que el nostre representant legal tingui que ser una persona nomenada per una gestoria andorrana i que ens hagi de passar la seva corresponent “minuta”. No s’ha de pagar mai per aquest concepte, doncs el representant és tant sols a efectes “informatius”.
- Que sigui obligatori passar per la intermediació d’una gestoria. Podem fer, si volem, la nostra declaració directament i personalment per via telemàtica (internet : model 210A de l’Agència Tributària).
- Que els corresponents pagaments a la Hisenda espanyola hagin de passar per un gestor. Ens ho poden carregar directament a un compte bancari espanyol (per exemple, el que utilitzem per pagar la nostra hipoteca).
- Que no podem tenir un compte bancari a Espanya. Per això existeix la declaració de “compte de estrangers”.

ÉS MOLT RECOMANABLE :

- Acudir als serveis de un gestor en la mateixa localitat on tinguem ubicada la nostra vivenda, doncs els pagaments s’han de efectuar en la Delegació Estatal de Administració Tributària dependents de la mateixa, corresponents al lloc on esta ubicat l’immoble.
- No pagar més de 60-70 euros per la gestió administrativa. Val la pena cedir la gestió a fer-la nosaltres directament, ja que ells saben perfectament els documents necessaris i com s’han de presentar i “omplir”.
- No efectuar cap pagament per representació a cap gestor, generalment no ho cobren en les gestories espanyoles, salvat algunes de la Seu d’Urgell i les andorranes.
- Pagar tant sols la “gestió” als gestors, doncs els càrrecs de Hisenda o de l’Ajuntament, els efectuen directament al nostre compte bancari.
Si tenen el seu immoble a la vila de Cambrils (molts andorrans o residents a Andorra), els recomano la gestoria Sangenís.
- Pagar i no fer-se l’andorrà, doncs ara mateix estem en el punt de mira a l’estat veí i no ens convé fer-los enfadar gaire més. No val la excusa de que els alemanys, anglesos, italians, suissos ... no paguen. Ja s’espavilaran amb aquests països, si volen cobrar...
- Si arrendem el nostre immoble, convé fer la corresponent declaració (aquesta si seria abans del 30 de Juny) i no cobrar en “negre", amb la excusa de que li hem deixat l’apartament a un amic. Aquest amic es podria trobar en algun problema en la seva estància en la nostra vivenda.

CONCLUSIÓ :

Estic totalment d’acord en fer les coses ben fetes, en pagar els meus impostos. El que no estic gens d’acord és en pagar intermediaris andorrans que pretenen fer la “segona pela” (doncs la primera, ja la varen fer el darrer any), que juguen amb el nostre desconeixement i amb la nostra por.

SENTIMENT :

Penso sincerament que aquest cop si, a Espanya aniran a per nosaltres, doncs ja n’estan una mica farts de nosaltres i del nostre passotisme. Cert és que no conec actualment a ningú que no hagi pagat el seu impost sobre la renda de no residents i l’hi hagin reclamat quelcom, però això no serveix de excusa per a no continuar pagant. I precisament ara, quant estem parlant del nostre nou marc fiscal, és precisament quant hem de respectar el marc fiscal dels nostres veïns.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.