
IMPOST SOBRE EL PATRIMONI.
1. “Hisenda ha detectat andorrans que no han declarat el patrimoni a Espanya. Els andorrans que tinguin propietats que els donin un rendiment econòmic a Espanya tenen obligacions fiscals”.
2. “OBLIGACIONS TRIBUTÀRIES DELS ANDORRANS I RESIDENTS. La obligació dels no residents en territori espanyol que tenen propietats de nomenar un Representant davant la Hisenda Pública”.
3. “DECLARACIÓ DE LA RENDA I PATRIMONI DE NO RESIDENTS”.
La primera frase pertany al Sr. Caicedo (delegat de l’Agència Espanyola d’ Administració Tributària a Lleida).
La segona es el títol d’un comunicat d’algunes gestories andorranes i part del seu contingut.
La tercera es el nou comunicat de les mateixes gestories andorranes, més una que havia desaparegut i s’hi torna a afegir.
Anem per parts:
En primer lloc trobem una Llei a Espanya que ens parla de l’impost sobre la renda (35/2006) i una altra que ens parla de les mesures de prevenció del frau fiscal (36/2006). Entre altres coses aquestes lleis ens diuen : “els contribuents residents en països on no existeix un intercanvi de informació tributària han de nomenar un representant, sota pena de sanció de 6.000 euros si no ho fan. I que estant obligats a pagar un tribut sobre la renda obtinguda en territori espanyol”.
Estic completament d’acord en que s’ha de tributar per aquesta renda obtinguda al país veí (el que la tingui).
No estic gens d’acord amb que es barregi aquest tribut amb un altre, l’impost sobre el patrimoni. I això ho fan algunes gestories del país i també el Sr. Caicedo. Ni els uns ni l’altre varen deixar clara la situació a ningú, ni l’estant deixant clara actualment.
Passem a la segona part, l’impost sobre el patrimoni:
La Llei 19/1991 ens diu efectivament que: “els subjectes passius no residents en territori espanyol estant obligats a pagar aquest tribut a partir de qualsevol import patrimonial i a nomenar un representant quant operin mitjançant un establiment permanent”.
Aquí ens enxampaven a tots. Operàvem sempre a traves d’un establiment permanent. L’assegurança que tenim contractada a Espanya, ens assegura riscos situats a Espanya i l’asseguradora és un establiment permanent (lloc de negocis on es desenvolupen activitats empresarials).
Què fer ? Donàvem de baixa l’assegurança o buscàvem un representant ?
Si haguéssim decidit anomenar un representant, podíem fer-ho directament a Espanya, sense passar per cap gestoria andorrana. Donar de baixa l’assegurança no era una bona recomanació.
De cop tot ha canviat. Bé, no tant de cop ...
El Sr. Zapatero (saben qui és ?) va prometre el dia 4/12/07 en una entrevista, la supressió de l’impost sobre el patrimoni. “Serà una de les primeres consideracions del PSOE si guanyem les eleccions”, va dir. ( I les varen guanyar). De totes maneres, el Sr. Rajoy (saben qui és ?) es va enfadar perquè ell havia promès el mateix.
Fins poc abans, aquest impost patrimonial tant sols existia a Espanya, Suècia i França. I a l’inici del 2008 tant sols a Espanya, i no en totes les Comunitats Autonòmiques. Finalment, el dia 18 d’Abril de 2008 va ser suprimit pel Consell de Ministres Espanyol. (amb data 1 de Gener del 2008).
Les gestories andorranes continuen posant comunicats i anuncis als diaris. Potser no n’estan assabentats ?
El Sr. Caicedo, quant es va desplaçar a Andorra a fer una conferència (pocs dies abans del Consell de Ministres), ja tenia l’obligació de saber-ho.
Posant la “por al cos” de la gent, uns intenten, al meu entendre, guanyar uns diners amb comissions per buscar representants. I pot ser legítim...
Altres potser intenten que la gent declari la renda obtinguda al país veí pel lloguer d’aquest patrimoni no declarat, o que uns “suposats” residents es donin d’alta a Espanya i també declarin.
Es un bon sistema el de cobrar mitjançant la por ?
A Andorrana no funciona gaire, ja que el Ministre de Finances, a pesar de les seves amenaces no se’n ha sortit del tot.
La veritat es que encara hi ha molta gent que no paga les taxes i els impostos indirectes a Andorra, molta gent que no declara la renda obtinguda en territori espanyol, i molta gent que viu a la Seu i rodalies, tenint la vivenda com a segona residència, i mantenint la seva residencia Andorrana i el seu vehicle amb les plaques andorranes.
Es un frau ?
En tot cas, no és a mi de jutjar-ho...
No declarar el patrimoni a Espanya, ja no es un frau. Això si que m’ha quedat ben clar...
Perquè no el declarava ningú ?
No en tinc ni idea...
Atentament,
Miquel CALSINA GORDI.