dimarts, de març 27, 2007

SENTO CURIOSITAT 20

COTITZACIÓ A LA CASS.

L’altre dia sentia en una tertúlia a una emissora de ràdio, unes declaracions del Sr. Juli Fernández, dient que el 80% dels assalariats no cotitzen a la Caixa Andorrana de Seguretat Social, exactament el que guanyen.
Fins aquí, no em va sorprendre, doncs ja ho intuïa.
El que si em va sorprendre es que digués també que no estava fet amb mala fe, i que era un error del patró i de l’assalariat.

Crec que tots els assalariats, saben perfectament el que han guanyat i desitjarien que tot estes degudament declarat, per sumar “punts” de cara a la vellesa. El que no volen de cap de les maneres es perdre la seva feina, (però això son figues d’un altre paner).

Em sorprèn també, i molt, que existeixen empreses que deixen de pagar les cotitzacions, pel motiu que sigui, i els assalariats no se n’adonen fins que tenen algun problema en cobrar la baixa, els medicaments o la visita al doctor.
¿Perquè no es comunica automàticament que no han cotitzat?, o que no ha estat pagada la seva cotització, a l’instant mateix (un cop passat el dia 10 del mes següent, límit per pagar).
¿Perquè no s’envia periòdicament un llistat dels punts acumulats?, com ja es va fer una sola vegada en tota la vida de la CASS, a fi de que tothom pugui comprovar que tot està correcte.
¿No hi ha prou empleats a la parapública per fer aquestes tasques?.

De errors, tots en fem, i aquests sempre es poden subsanar. Però si no t’avisen de que has comès un error, difícilment es pot arreglar.
Es curiós que, si comets un error en la declaració (de càlcul per exemple), automàticament reps un correu advertint de l’error. Però si no fas la declaració i no la pagues, no existeix cap procés automàtic.

Curiós també em resulta, que tenint constància de que el 80% dels assalariats no cotitzen el que realment estant cobrant, enlloc de comentar-ho en una tertúlia radiofònica, i sent membre del Consell de la CASS, no es faci absolutament res per denunciar i solucionar les incorreccions.

Sens dubte, no deixa de ser el nostre un país curiós que no deixa de sorprendrem ni un sol dia de l’any.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Tot el que es rep, en diners o en espècie, pel fet de treballar en una empresa,i que no es rep quan es deixa de pertànyer a la plantilla de l'empresa ÉS SALARI. Salari que s'ha de cotitzar a la CASS.

Exemples: pagues en negre, compensacions en diner o en dies de festa per hores extres, descomptes en serveis o productes de l'empresa (préstecs a empleats de banca, descomptes en restaurants oberts al públic,...), aportacions a plans de pensions privats, dietes i sumes entregades per assistència a órgans de direcció o organitzacions o associacions, subvencions de serveis i productes comprats a tercers i de propietat i us del treballador, recompra al moment de la jubilació de les accions adquirides durant la relació laboral, utilització de béns empresarials a títol gratuït o a preus per sota de mercat,...

Això no ho declara gairebé ningú, ni tan sols els que auditen la CASS.

Si ho declara es perquè la CASS li va posar una multa (i la va pagar) per una denúncia d'un treballador,que just després es va convertir en ex-treballador.

Miquel Calsina Gordi ha dit...

Gor,

No cal que m'ho expliquis, ja ho sé prou, es part de la meva feina.
Tant sols ho declaren tots:
La banca i l'administració ?.

Anònim ha dit...

El banc de la família de l'amo i patró no declara tot: "oblida" declarar les bonificacions en préstecs, dipòsits, la nu.litat de les comissions per operacions de tots tipus i les indemnitzacions pagades per "recompra d'accions" a les vaques sagrades quan es jubilen (anterior vice del ACA, entre d'altres).

Sobre l'administració: dietes i kilometratges inflats, lots de nadal, assegurances de complement CASS subvencionades, parking a preu de riure,... des de quan es declara, des d'avui?

Moltes empreses declaren incorrectament como sou brut, l'import net que cobra l'empleat, pero no crec que Juli Fernandez consideri que aquests pertanyen al 80% d'empreses que declaren de menys. Un 80% són molts i penso que Juli ha de ser més concret i precís en aquestes afirmacions.

Quan un declarant no paga o no presenta la declaració a la CASS, comet una irregularitat o falta o delicte o com es digui de la que poques vegades se'n parla: apropiació indeguda dels diners corresponents a les cotitzacions dels treballadors, que el patró els hi ha descomptat. Això, suposant que els hi hagi pagar el sou puntualment, és clar.

Miquel Calsina Gordi ha dit...

Gor,

No filis tant prim...
A BM, tampoc es declaren ni les bonificacions de préstecs, ni la nul•litat de comissions.
A l’administració mai s’han declarat els kilometratges.
Ja se que moltes empreses declaren el net del salari, perquè paguen el 18 % (13% + el 5% de l’empleat), encara que no sigui correcte, no hi ha estafa.

El que em sembla fatal es que no es declaren hores extres, vacances, dietes, dinars, treballs suplementaris ... i moltes vegades sous irreals ...

I tot això es el que el Sr. Fernández hauria de denunciar, i no en una tertúlia.


Miquel.

Anònim ha dit...

Els empleats de STA no paguen ADSL, ni quota de connexió ni moltes coses de casa seva, sempre i quan visquin al Principat. Els de FEDA, si fa o no fa.

O sigui, el que no paguen ells, el paguem la resta.

Miquel Calsina Gordi ha dit...

Gor,
M’he informat degudament, i he de rectificar i dir que a BM, si cotitzen les prestacions dels empleats del tipus financer que comentaves. Reconec doncs el meu error, rectificar no diré que sigui de savis, però si de persones correctes.
Miquel.

Miquel Calsina Gordi ha dit...

R.I.P,
Els empleats de Sta no paguen moltes prestacions telefòniques, i els de Feda no paguen la llum.
El que no se es si els cotitzen dites prestacions a la Cass.