dimarts, de desembre 29, 2009

FELIÇ ANY NOU


FELIÇ 2010 ?

Espero que així sigui per gairebé tothom (sempre existeix algú a qui no li desitgem, qui no pensi així menteix en el seu propi pensament), però sincerament veig força complicat que aquest desig que tots expressem per aquestes dates es compleixi.

Penso que ens espera un 2010 molt complicat (no per a tots, com sempre, o gairebé sempre doncs molt sovint podem comprovar desgraciadament que a aquell que sempre havíem pensat que les coses li anaven molt bé, doncs resulta que esta pitjor que nosaltres mateixos).

Ens espera un any sense augments de salari ( previsiblement i per norma generalitzada), sense poder augmentar els nostres rebuts (per un IPC que serà igual a zero, o pràcticament), un any on potser algú augmentarà el rebut del lloguer (sempre existiran persones que no ho són gaire, de persones), on el país potser haurà de funcionar amb dotzenes (que no hauria de ser un fet tant dolent com el nostre cap de Govern ens ha anunciat, però que de ben segur ho serà perquè n’hi haurà molts que aprofitaran la situació), on les tres forces polítiques existents al Consell General continuaran igual de inexistents (dubto molt que a any nou vingui entesa nova), un any en el que el nostre turisme, degut a que les coses fora del nostre país tampoc funcionen excessivament bé, tampoc ens visitarà gaire (tampoc és que tingui massa motius per fer-ho), on continuarem perdent llocs de treball, però que no ens adonarem massa degut a que la gent “fot el camp” i no molesta (el subsidi d’atur ha estat una enganyifa més dels socialdemòcrates), on aniran tancant botigues i més botigues (per molt que ens vulguin fer creure que no és així), un any en el que de ben segur veurem desfilar accidents, desastres, errors, enganys, malversacions, corrupció (ui, no que a Andorra no n’hi ha), amiguisme, designacions a dit, excés de funcionaris, sancions de circulació excessives, mala educació de molta gent, “burrocràcia” absurda i malintencionada, una televisió que no val un “ral”, parcs temàtics sense cap sentit ( a no ser per aquell que en pugui traure un benefici particular i exclusiu), obres actualment innecessàries i molt costoses ( que seran el de menys, doncs es pagaran tard, malament i amb forts interessos, o que potser no cobrarà ni l’apuntador ), amb un transport públic que tindrà el seu carril específic, en diuen carril prioritari multiús (jo en dic, tocar els “cataplins” cada dues per tres), però que encara no arribarà fins a Arinsal (per molt que hagin posat un bus nocturn els dissabtes), segurament sense eleccions anticipades, però amb el país “fet un fàstic”, plovent quant ha de nevar i nevant quant no toca (això si que no ho podem pas controlar), jugant tots a la loteria espanyola o bé omplint quinieles o bonolotos sense treure’n cap profit, on tant sols els tontos de torn continuaran pagant els seus impostos (els intel·ligents no ho faran), on tindrem “tropecents” mil projectes de llei per aprovar (però tampoc vindrà d’aquí, degut a que a la pàgina del Consell General n’hi caben tants com es vulgui), amb les mateixes caques de gos repartides per tot el país (que a vegades fins i tot les trepitgem), on es vendran molt pocs automòbils però els andorrans seguirem sent els reis de les carreteres espanyoles ...

I moltes coses més.

Any Nou, vida nova ...

Diuen ...

Jo dic :

I una merda... any nou, la mateixa vida que l’anterior, però endemés empitjorada fins a límits indescriptibles.

Això si, els polítics continuaran sent els mateixos i ens donaran la mateixa confiança que fins ara : cap ni una.

A pesar de tot, a pesar dels polítics que tots patim, a pesar de les persones que tant sols van a la “seva”, a pesar de tots els “aprofitats” ( que n’hi ha i molts ), a pesar de que vivim en un país on “tot s’hi val”, sempre i quant no fastiguegis a algú amb més “poder” que tu mateix, a pesar de que disposem de partits polítics que no tenen precisament res de polítics, a pesar de que manaran sempre els mateixos, a pesar de que la gent votarà sempre la persona i no el programa, a pesar de que, en definitiva, no sabrem mai el que realment volem ...

A pesar de tot.

Superarem un “punyeter” 2010 i arribarem al 2011, on potser unes eleccions anticipades ( que no tant ), deixaran un “panorama” més clar, tindrem tots una feina estable, treballarem sense “estrés”, viurem feliços, i menjarem perdius tots plegats, enlloc de “marrons” cada dia.

Bon any nou a tothom.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

dimarts, de desembre 22, 2009

NATURLANDIA


NATURLÀNDIA FA PUDOR.


“La merda de la muntanya no fa pudor, encara que la remenis amb un bastó”...
Al menys això és el que diuen.

La veritat, sempre segons la meva opinió, és que el macroprojecte de Naturlàndia si que fa pudor i aquest es troba ubicat precisament a la muntanya, concretament al bosc de la Rabassa. Aquesta pudor no esta precisament provocada per la caca dels d’animals del parc “animaler”, que encara no hi són. Tampoc és que no s’hagi pogut netejar per manca d’aigua, que tampoc n’hi ha ni n’hi haurà mai (per si al Comú de Sant Julià encara no ho saben...). Es tracta d’un altre tipus de pudor, una pudor diferent, d’aquestes que no s’oloren però que es senten i molt. És com una mena de “tuf” a “coses rares”, a projectes estranys que no tenen res a veure amb el que ens expliquen, ni tenen res a veure amb animals, almenys amb animals de “quatre potes”.
Aquesta és la meva opinió, aquesta és la impressió que em dona tot aquest afer de accions si, accions no, ara si, ara no ...

En primer lloc perquè es tracta d’un projecte que no veig gens clar i en segon lloc perquè els diversos “indicadors” que vaig trobant van pel camí de la obscuritat, de la manca de transparència, de la pudor.

Un indicador molt clar va ser ja en la presentació del projecte, que ningú amb dos dits de front pot creure, ni econòmicament, ni mediambientalment, ni lògicament. A no ser que tingui uns interessos “creats”, molt específics i concrets.

Un altre indicador van ser les declaracions efectuades pel Consol Major de la parròquia assegurant que el projecte de Naturlàndia no tiraria endavant si no es trobaven inversors. I ben poc temps després les declaracions del Consol Menor assegurant que el projecte es durà a terme de totes, totes i contradient al seu “jefe”. Qui menteix ? O potser ningú ho fa, però cadascú diu la “seva” per separat. Qui “mana” a Sant Julià de Lòria ? O més concretament : Qui “remena la cua” en el projecte de Naturlàndia ?

Més tard els indicadors han estat amb les diverses manifestacions de tots plegats (pels cònsols i consellers de Comú), dient que buscaran accionistes estrangers, que ja en tenen, que estan disposats a cedir les accions del mateix Comú, i fins i tot que estan disposats a cedir totes les accions a una sola empresa (això si que fa veritablement mala olor).

Però l’indicador més important ha estat conèixer la empresa encarregada de seleccionar un nou Director General pel parc temàtic (després de la defenestració de l’anterior Director Naturlandés). I no es confonguin, no es tracta de trobar un Director Tècnic, que aquest ja el tenim, cobrant no sé quant i fent no sé quina feina, doncs el parc encara no existeix.
Si sé però, el que cobrarà el nou Director General, 120.000 euros anyals de l’ala (dubto molt que l’anterior els cobrés i dubto molt també que es puguin pagar).

Ja vaig comentar fa uns mesos que no havia trobat l’empresa a la que s’havia adjudicat la selecció del nou Director, doncs l’havia buscat a la OMPA ( oficina de marques del Principat d’Andorra) i no hi era, fet que em feia suposar que es tractava d’una empresa forana.
Efectivament, l’havia d’haver buscat a Àfrica, i més concretament al Marroc (o a Espanya també, amb el seu consorci).

L’anunci que sortia aleshores publicat en un diari del nostre país, amb el nom de dita empresa ja era escandalós, doncs a l’aspirant a la plaça de Director se l’hi exigia el domini de l’anglès però no el del francès (dit anunci va ser retirat ràpidament). Però l’anunci actual, camuflat en pàgines de Internet d’ofertes de treball a Espanya, encara resulta més escandalós. Ni tant sols es comenta que la plaça de treball és per un altre país, Andorra.
Aquesta empresa que ofereix la feina no és cap empresa de selecció de personal, ni de treball, ni res que se l’hi assembli. És una empresa que es dedica a la gestió de Capitals Risc, i això fa molt mala olor. (Són entitats financeres, l’objectiu de les quals és fer participacions temporals en el capital de empreses no cotitzades, generalment no financeres i de naturalesa immobiliària).

El que em resulta més sorprenent de tot plegat, a banda de la obsessió del Consol Menor en el projecte de Naturlàndia, és la permissivitat del Consol Major, amb el consentiment de tots els Consellers de Comú (no parlaré dels empleats, doncs aquests són funcionaris i perilla la seva feina), amb el silenci (al menys de cara a l’exterior) de la oposició (Segle21) i amb la inoperant oposició dels amics de la Rabassa, com també, perquè no dir-ho, la inoperància del comitè local del Partit Socialdemòcrata. I amb el silenci absolut tant de l’anterior Govern com de l’actual. Ningú ha comentat en “públic” aquest tema.

Ningú s’ha adonat de que aquest afer fa una pudor que no es pot aguantar ?
Quins interessos ocults hi ha en el projecte de Naturlàndia ?
Quina estranya relació pot haver-hi entre aquesta empresa i algú del Comú de Sant Julià ?
Ja sé que no em contestarà ningú, però aquí queden les preguntes per a reflexió dels lauredians.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

dimarts, de desembre 15, 2009

EL CORREU DE FINANCES


CONSULTES A FINANCES.

Your message
To : Govern
Subject : Consulta
Sent : Fri, 20 Nov 08:51:19 +0100
Did not reach the following recipient(s) .
Govern on Fri, 20 Nov 2009 08:51:25 +0100
No s’ha pogut lliurar el missatge perquè la bústia del destinatari és plena.


Aquest és el missatge que apareixia continuadament quant s’intentava passar una consulta via mail al departament de Finances del nostre Govern, al menys durant tota una setmana.

Ja sé que ens trobem en un moment complicat i delicat del panorama financer i fiscal andorrà, per les recents lleis que han entrat en vigor : les dels impostos indirectes, que ja fa temps que “cuegen” i hauríem d’estar-hi acostumats però encara anem molt “peixos”. La de la comptabilitat dels empresaris, que ja farà gairebé un any que esta en vigor i no ho sembla en absolut. La nova llei de la CASS, que va entrar el mes passat en vigor, i gairebé ningú ho sap encara, o la desconeix completament.

Sé perfectament també que encara serà més complicat quant s’aprovin les següents lleis : l’impost a les societats, l’impost a les activitats econòmiques i la de modificació de la llei de comptabilitat.
Encara que es tracti de projectes, els comptables ja els hem de començar a estudiar i conèixer-los.
Per cert, els comptables hauríem de saber amb exactitud abans d’acabar l’any el llindar exacte per a poder dur la comptabilitat simplificada. Més que res per a “simplificar” la nostra feina.

Els empresaris estan preocupats i els comptables també ho estem, doncs s’apropa el tancament comptable de l’exercici, després vindrà l’aprovació i el dipòsit de comptes i tenim molts dubtes. Imagino que per aquest motiu la bústia de finances sempre estava plena. Llàstima que el nou executiu no hagi continuat la pàgina de tràmits amb les preguntes més freqüents i les respostes. O potser serà que fa molt de temps que no obre el correu, per no haver de atendre a les consultes ?

És possible que la bústia de finances sempre estigui plena ?

Rotundament, no.
Senzillament es troba plena perquè ningú l’ha buidat, ningú ha obert el correu, al menys en tota una setmana. El departament de Finances és un autèntic desastre, fins al punt de duplicar pagaments ( per exemple ), i fins al punt de no descarregar el correu ja que són incapaços de contestar les consultes. De fet, ja varem trobar uns fets similars amb l’anterior Govern, quant havien de entrar en vigor les lleis dels impostos indirectes, allò era un “caos”. I ara amb el nou Govern torna a ser-ho.
Volen la comptabilitat, pretenen posar sancions, però són incapaços de resoldre els dubtes.
Ara mateix sembla que ja no tenen la bústia plena però tampoc contesten les consultes.

Personalment, ja no tornaré a passar cap consulta, no sabré doncs si algú de Finances ha “gosat” buidar la bústia. No sabré tampoc si algú ha “mort” en l’intent, degut a que tota la paperassa acumulada l’hi ha caigut al damunt.
Val a dir que les mateixes consultes vaig passar a la Cambra de Comerç i Industria que va respondre immediatament el meu correu, anunciant-me que s’informarien i em donarien contesta. Cosa que ha fet, però és clar, tant sols poden donar-me la seva interpretació de les lleis. Suposo que s’han trobat amb el mateix problema que jo : la bústia de finances, plena.

A partir d’ara faré comptablement el que jo cregui convenient, o el que jo entengui de la meva interpretació de les diverses i contradictòries lleis. Ja vindran després els “atiborrats” de feina tècnics de Finances a dir-me si ho he fet bé o malament.

El problema consistirà en que si ho he fet malament, la sanció prevista en el règim sancionador a aprovar properament (si C.R o APC ho volen així), serà per al empresari i client meu. Jo em rentaré les mans i contestaré que Finances no ha aclarit els meus dubtes perquè tenia la bústia plena.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

divendres, de desembre 04, 2009

PERIÒDIC - FALS COL·LEGI 2


EL COL·LEGI DE COMPTABLES NO EXISTEIX (PART 2).

Ja vaig comentar fa uns quants dies que tothom en la seva publicitat pot posar el que li vingui en gana, allà ell amb les conseqüències que això pugui comportar, i que els diaris són totalment lliures de publicar-ho, que per això cobren. El que no es pot acceptar és que publiquin articles fent publicitat gratuïta, fraudulenta i enganyosa.

Parlar doncs de col·legi professional de Comptables és falsejar la realitat, ja que aquest no existeix. El fals President del fals col·legi ens assegura ara que : “Els col·legiats han de complir uns requisits mínims de titulació, equivalent a un FP2, expedida pel Govern d’Andorra o d’altres països, però sempre amb caràcter oficial, tal com ho preveuen els estatuts de l’entitat”, val a dir que aquesta “entitat” no es més que una associació, la “seva”, de la que diu que augmentaran els membres “quan el marc legal estigui completament desenvolupat”, assegura també.

Sr. fals President,

Per la seva informació i cultura (com vostè diu) el marc legal ja es troba, en aquest aspecte a que vostè es refereix totalment desenvolupat per la llei 6/2008, del 15 de maig, d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals en el seu article 15, on diu que : “La creació dels col·legis professionals s’ha de fer per llei”. I també que : “Només es poden crear col·legis professionals quant es tracti de professions per a l’exercici de les quals es requereix un títol acadèmic”.

Una FP2 no és un títol acadèmic, que jo sàpiga. A banda de que molts dels membres de la seva associació no la tenen. Tant sols cal mirar alguna de les pàgines Web dels seus membres, on han “penjat” els seus diplomes (i que per cert, són els mateixos que jo tinc).

Un Bac-Pro francès (que no sé si vostè el va acabar), que seria l’equivalent al Batxillerat espanyol més el COU (que jo si vaig acabar), és el requisit que vostès accepten per formar part de la seva associació, en canvi no accepten el COU espanyol (que per cert, quant jo vaig cursar els meus estudis, molt abans que vostè els seus), era lo únic que existia a Espanya abans de passar la prova de selectivitat i poder cursar estudis universitaris.

A la “nostra” associació (Associació de Comptables del Principat), si acceptem títols i diplomes espanyols, tals com els expedits per l’Escola Universitària d’Estudis Empresarials de la Universitat de Barcelona. També acceptem títols i diplomes andorrans, tals com els de Pla General de Comptabilitat d’Andorra, expedits per la Cambra de Comerç , Industria i Serveis d’Andorra. I molts altres, tals com la Teneduria de Llibres (que és l’únic diploma que existia a Andorra quant vostè tant sols ni havia nascut). Val a dir que també acceptem el certificat d’inscripció al Registre de Comerç i Industria, expedit pel Ministeri de Economia del Govern d’Andorra, on certifica clarament que una persona pot gestionar la seva empresa de comptabilitat. Sense menysprear mai, a totes aquelles persones que treballen en les empreses del país, molts des de fa molts anys, i que disposen de la suficient formació, diplomes o titulació.

I crec que ja no cal dir-li res més. Tant sols recordar-li a vostè i a tots els empresaris del país el que diu la Llei 30/2007 del 20 de Desembre, de la comptabilitat dels empresaris en el seu article 3 : Responsabilitat. “La comptabilitat ha de ser directament portada per l’empresari o per les persones que aquest mateix autoritzi i sense perjudici de la seva responsabilitat”.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

dimarts, de desembre 01, 2009

SENTO CURIOSITAT (BONDIA) - ARINSAL


ARINSAL.

Arinsal esta de moda entre el jovent del nostre país. Els caps de setmana els nostres fills volen anar a Arinsal de “marxa” i no els ho podem impedir. No els podem obligar a quedar-se a Sant Julià de Lòria on no hi ha res en absolut, ni tampoc els podem obligar a quedar-se a Andorra la Vella on no els agrada l’ambient existent.

Els taxistes han trobat una bona feina per al cap de setmana, al meu entendre, la qual hem d’agrair i molt. Però no són suficients, a banda de que es tracta d’un mitjà de transport molt car (al menys per a utilitzar-lo tots els caps de setmana), encara que pugui ser compartit.

Els pares no volem que els nostres fills surtin de marxa en cotxe i tampoc volem que pugin al cotxe de ningú. Per molt responsable que pugui ser el conductor del vehicle. Però tampoc volem obligar-los a quedar-se a casa. Tenen edat per sortir, poden fer-ho i és bo que ho facin.

El problema es troba sobretot en la tornada a casa, ja que no disposen del servei d’un bus nocturn. Tots estaríem molt més tranquils si aquest servei existís, i de ben segur dormiríem molt millor.
Es imprescindible actualment un servei de bus nocturn, si més no a la tancada dels locals de oci per baixar des de Arinsal a les altres parròquies. Molt millor encara, amb una freqüència horària.

Es veu que aquest servei no interessa ningú degut a que no és rentable, hauria d’estar d’alguna manera subvencionat perquè algú el volgués dur a terme. Si el nostre Govern dona subvencions per al transport escolar intern, per exemple, per al transport extern a Espanya i França dels nostres estudiants, també podria fer-ho per a les sortides de cap de setmana dels nostres fills que també son escolars encara.
De fet es podria aprofitar al mateix temps d’aquest transport molta gent, i no precisament en edat escolar.

Actualment es fa imprescindible un transport nocturn, no tant sols per evitar accidents, sinó també per la tranquil·litat de molts, la comoditat de altres i la seguretat de tots plegats.

Penso que per a obtenir aquest transport nocturn no caldria fer manifestacions ni recollir signatures, hauria de sortir de la pròpia lògica i de la pròpia iniciativa del nostre Govern. De totes maneres, com més persones ho demanem, millor.

Els pares volem un bus nocturn a Arinsal, ja. I els fills també.

Ara mateix disposem d’un bus nocturn els Dissabtes per anar des de Andorra la Vella fins a Canillo i Ordino, de les 23 hores a les 3,30 hores i un altre des de Sant Julià de Lòria fins a Escaldes, amb unes freqüències que van de una hora a una hora quaranta minuts. Es podria fer arribar perfectament fins Arinsal, augmentar-ne la freqüència i els dies de funcionament.
Fins i tot potser crearíem llocs de treball.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.