dimarts, de maig 29, 2007

SENTO CURIOSITAT 29

ESCOLA BRESSOL.

“ Afavorir i incentivar la creació d’una altra escola bressol.”

Això es el que ens deien al Desembre del 2003 el Partit Liberal d’Andorra i Unió Laurediana.
Alguns ho van creure i els van votar per portar el Comú Lauredià. D’altres els van votar sense ni tant sols llegir el programa electoral. D’altres els van votar tot i sabent que aquesta era una altra mentida. D’altres simplement, els van votar.

No val a dir que ara, just a les portes d’una nova campanya electoral, disposen d’una ubicació per crear un altra escola bressol. Aquesta cantilena ja fa molt de temps que dura. A banda de que l’edicte per la seva creació ha quedat desert al mes de Febrer i n’han hagut de fer un altre al Maig. ¿Ningú vol treballar pel Comú ?.

El cert es que l’únic que varen crear va ser una altra Societat deficitària, que figura a part en el pressupost Comunal, com no. Però que es 100% Comunal.
I a sobre donen la culpa de les pèrdues de dita Societat als empleats de la mateixa, que no deixen de ser empleats del Comú, encara que figurin a part en un pressupost.

Gràcies, o no ... a una recollida de signatures es va aconseguir al menys que es construís una vorera fins a l’escola bressol existent, a Aixovall, la mateixa i única que hi havia al 2003. Uns tristos “barracons” mal condicionats on els pares deixen les seves criatures.
Això si, no fa gaire es va realitzar la instal•lació d’aire condicionat, perquè no passin calor a l’estiu, que a Andorra es molt llarg. A l’hivern, amb que vinguin tapats de casa, ja n’hi ha prou.

Sento curiositat per saber:

¿ Es pot repetir una promesa electoral, que durant tot un mandat no s’ha respectat ?.

Doncs ja veuran com si, i no passa res.

Es curiós, veure com de l’escola bressol no se’n parla mai, i en canvi sempre es parla de Naturlàndia. Projecte que costa una mica mes car.

Si ningú, que no sigui del PLA, hi veu cap inconvenient, continuaré explicant les mentides d’un programa electoral que va guanyar unes eleccions Comunals. I que segurament en tornarà a guanyar unes altres, veient l’oposició que pot tenir.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

dimarts, de maig 22, 2007

SENTO CURIOSITAT 28

CONTENCIÓ DE LA DESPESA.

Del programa electoral de UL-PLA de les eleccions Comunals 2.003 :

“ Continuarem amb la política de gestió pressupostària amb la menor pressió fiscal possible “.

Aquesta vegada no donaré cap dada ni cap percentatge, doncs veig que serveixen de ben poc, que cadascú es faci els seus propis càlculs.
No mencionaré tampoc cap impost de Govern, estic parlant en aquesta ocasió només de la parròquia de Sant Julià de Lòria.

Sobre la gestió pressupostària, només diré de moment, que a mi no em val separar les pèrdues ocasionades per les societats (100% comunals) del pressupost de l’exercici.

Sobre la pressió fiscal si voldria fer algun comentari.

Tenim un dels “foc i lloc” mes cars del Principat.
Potser vol dir que viure a Sant Julià de Lòria es un privilegi que s’ha de pagar...
La superfície mínima “impositiva” per activitat comercial son 25 metres quadrats.
Si jo disposo d’un despatx que no arriba ni als 8 metres per fer la meva feina, he de pagar 25 metres...
Com tots sabem perfectament, no es el mateix disposar d’un comerç a Andorra la Vella que a Sant Julià. Les vendes difícilment seran les mateixes, els visitants disten molt de ser el mateix nombre.
En canvi, els tributs d’activitats comercials son similars.
Pot ser perquè a la capital existeixen uns “topalls” i a Sant Julià no. El que fa que per negocis molt similars l’impost a pagar esdevingui el mateix en una i altra població.

No posar límit als impostos a pagar vol dir obviar l’intent d’aplicar la menor pressió fiscal possible.
Augmentar dits impostos en uns percentatges escandalosos, es el que va fer el nostre Ministre de Finances en la seva època Comunal. Augmentar el preu de l’aparcament en uns percentatges desorbitats, es el que va fer la mateixa persona en la mateixa època.
Dita època era precisament després de les eleccions Comunals del 2.003, quant s’havia de respectar el programa presentat i no fer us de la mentida electoral.

Contenció de la despesa no vol dir equiparar-la pressupostàriament, augmentant els ingressos per la pressió fiscal.

Aquest es un altre exemple de les mentides que duia el Programa de UL- PLA en el seu programa de la campanya del 2003, i que ara potser ningú recorda, i que segurament tornaran a aparèixer a finals d’aquest mateix any.
Jo guardo el programa, ho recordo i ho aniré comentant si ningú hi troba cap inconvenient.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

dimarts, de maig 15, 2007

SENTO CURIOSITAT 27

EL PROJECTE INNOVADOR DEL PRAT GRAN.


Punt Comú, es un butlletí del Comú Lauredià que no arriba a casa meva, doncs a les afores de la població no es deu repartir, però que gentilment algú m’ha guardat, m’ha fet arribar i he pogut llegir.
Es un butlletí propagandístic, del tipus PaperS del partit Socialdemòcrata (que per cert, tampoc arriba a casa meva), però aquest Liberal i sense denúncies (al menys, de moment).

Dins el butlletí, n’hi figura un altre, aquest de la taula de turisme, i amb propostes de les cinc prioritats de millora de la parròquia laurediana.

La segona de les propostes, que ha despertat la meva curiositat, diu:

“Mantenir l’envelat durant tot l’any mentre no hi hagi aprovació del projecte del Prat Gran i aprofitar-ne l’ús al màxim”.

No ens diu però a quin any es refereixen, ara bé que d’aprofitar-ne l’ús al màxim, darrerament estem veient que si es així.
Aquest butlletí porta la data Setembre 2005 > Març 2006, el del Comú porta la data primavera 2007.

El programa de Unió Laurediana Partit liberal d’Andorra de l’any 2003, de les eleccions Comunals, deia el següent:

“ Prat Gran. Aprofitant l’adquisició del terreny de Casa Josa, portarem a terme un projecte innovador, original i plurifuncional que promogui múltiples activitats econòmiques, socials, cíviques i culturals”.

Segons el diccionari General de la llengua Catalana, projecte es : allò que hom pensa portar a acompliment; pla proposat per realitzar-lo; estudi detallat d’una cosa a realitzar. Innovador es : que innova (que introdueix quelcom de nou).

Segons el diccionari Andorrà del Comú de Sant Julià, projecte innovador es una carpa (vela, envelat...), apte per a tot tipus de “farres”, fires i firetes, convencions, reunions ... també apte per activitats econòmiques (doncs cobren), activitats socials (doncs l’assistència es multitudinària), també cíviques (encara que alguna vegada el tema s’ha sortit de mare) i també culturals (tot es cultura, com no).

O bé, una altra explicació es : que el temps no passa per als membres electes del Comú de Sant Julià de Lòria, i allò que prometien l’any 2003, i que a l’any 2005 era prioritat, a mijans gairebé de l’any 2007 continua sent encara una gran mentida electoral. Mentida que recordo anava acompanyada de maquetes, dibuixos, estudis ... extrets segurament d’alguna revista d’arquitectura. Perquè si a més es van pagar, n’hi ha per llogar-hi cadires. Mentida, que segurament es repetirà a finals d’any.

De promeses incompletes, n’hi ha mes, però no caben en un sol escrit, article u opinió, com ho vulguin anomenar. Les aniré explicant mes endavant poc a poc, si ningú hi troba inconvenients.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

dimarts, de maig 08, 2007

SENTO CURIOSITAT 26

TINDREM UN PROBLEMA D’ESPAI.

A la vila de Sant Julià de Lòria estem preocupats...
Segons les previsions d’assistència a projectes majestuosos i els recomptes de visitants a actes varis, aviat no hi cabrem.

Si sumem els 115.000 visitants que vindran a veure els “animalets” de Naturlàndia, als 4.000 que varen visitar la fira Fantasia Park. I afegim els 15.000 de la Festa de la cervesa, els 12.000 de la fira Ofertes ... etc. etc. Dóna un total de ... (no sé quants milions de visitants l’any).

Segons fonts properes al departament de “Comptabilitat d’assistència a Actes Parroquials” : La demanda per obrir hotels, restaurants, bars, comerços ha desbordat i esgotat els formularis del departament de tràmits del Comú. I els locals tancats s’han quedat curts per complaure la nova demanda d’obertura.

Sort que els habitants de la parròquia marxaran tots els caps de setmana a la platja i cediran gentilment les seves places d’aparcament.
Tot i així caminar o passejar pel poble serà caòtic, ja que l’espai que les cues de vehicles deixen disponible es molt reduït.

IL·LUSOS ...

Actualment, ¿ on es fiquen tots els visitants, dels que amablement el nostre Comú fa el recompte corresponent quan assisteixen a alguna fireta ?.
.....................
Ah, que estant a dins de la carpa (vela, envelat...).
.....................
Ja ho deia jo ... Perquè quant surto a passejar els caps de setmana pel centre de la parròquia, i ho faig bastant sovint..., no trobo absolutament a ningú. Ni coneguts, ni desconeguts. I en canvi, si pujo a la Capital a fer alguna gestió, sempre saludo a algun o altre veí de Sant Julià.

CURIÓS.

Però els recomptes de visitants que es realitzen, per exemple en actes a Andorra la Vella, son una misèria al costat dels recomptes Lauredians.
Es veu que la maquineta de calcular dels Socialdemòcrates no funciona igual que la dels Liberals. Llàstima que la calculadora de CDA+Segle 21, no pot fer recomptes enlloc, i no ens permet de realitzar cap comparativa. I a la calculadora dels Verds, se l’hi ha acabat la pila i l’estant reciclant. D’altres, no tenen màquina de calcular.

SOL·LICITO:

Un edicte per contractar un “comptador” imparcial, no adscrit a cap grup polític per efectuar recomptes de visitants. A veure si algun dia ens podem creure alguna dada oficial.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

dimecres, de maig 02, 2007

SENTO CURIOSITAT 25

NATURLÀNDIA.

Apoteòsica, va ser al seu dia la presentació a Sant Julià de Lòria del projecte Naturlàndia ( 13 milions d’euros). Amb un gran desplegament publicitari, i mediàtic.

Es va presentar el projecte al públic, amb la clara disconformitat de l’ oposició (Segle21), que no la de l’ Alternativa (PS), segons va semblar en les declaracions efectuades.

Sense tanta publicitat, però amb molta mes efectivitat, a Escaldes i a Encamp, es va signar l’obertura d’un parc temàtic amb les mateixes característiques, però amb un cost molt mes baix ( 4 milions d’ euros) i un finançament diferent (no l’ha de pagar cap dels Comuns). I amb el vist i plau de l’oposició en ambdós llocs.

Sembla però, com si haguéssim tornat a l’època de: “volem el mateix a totes les parròquies”. I en un país tant petit, dos parcs temàtics de les mateixes característiques (animals i fauna), a tant poca distància l’un de l’altre em resulta ridícul.

Als dos llocs parlaven de mes de 100.000 visitants l’any. Visitants, que potser, s’hauran de repartir entre els dos parcs. Dividint doncs per dos també la xifra dels ingressos i augmentant conseqüentment al doble el temps per recuperar l’ inversió inicial.

Dita inversió, en la seva totalitat, a Sant Julià de Lòria es de 42 milions d’euros (doncs, inclou un “telecabina” i un refugi). Amb les previsions d’ingressos es recuperarien en trenta anys i no en dos com ens anuncien des de el Comú. (Segons els meus càlculs de les xifres donades en la presentació del projecte). Amb l’altre parc obert, en seran seixanta, d’anys.

Dubto molt doncs que els inversors estrangers siguin molt nombrosos, i menys encara els inversors Andorrans. Ho haurem d’assumir doncs tot des de la corporació Laurediana i pagar-ho els Lauredians amb impostos.

Sento curiositat per saber:

¿ Com es pot presentar un projecte d’aquesta mena, i quedar-se tant ample ?. ¿ Com es pot, tenint coneixement que ens estant copiant el projecte, no dir absolutament res (Comú, oposició i PS) ?. ¿ Com es pot defensar tant a la lleugera un projecte similar ?. ¿ Com es pot dir que s’ha rebut garanties de que el projecte no amaga cap promoció immobiliària ?. ¿Quines garanties ?.

No serà que existeixen interessos amagats al darrera de tot aquest projecte, i dels que veritablement pensen beneficiar-se uns quants.

No crec en la seva utilitat, ni en el seu finançament, ni en la seva claredat. Trobo totalment fora de lloc aquesta mena de parc temàtic i sobretot trobo francament ridícul a Andorra un parc duplicat per dos (com diria el Ministre de Finances, en una de les seves millors intervencions).

Crec que Naturlàndia amaga moltes coses, a banda de projectes immobiliaris, que mes tard o mes aviat sortiran a la llum, però que desgraciadament pel país, ja serà tard, i potser ens haurem de menjar els animalons dels parcs per sobreviure.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.